Όσο περνούν τα χρόνια διαμορφώνουμε το χαρακτήρα μας και με τα χρόνια αλλάζουμε, πετάμε οτιδήποτε παύει να μας χαρακτηρίζει πλέον, όπως τα φίδια αλλάζουν πουκάμισο. Ενστερνιζόμαστε καινούργια πιστεύω και όλα αυτά γίνονται μέσα απ’ τις επιλογές μας. Οι επιλογές μας είναι αυτές που μας χαρακτηρίζουν. Από τις επιλογές μας κρινόμαστε και γι’ αυτές τις επιλογές επιβραβευόμαστε ή κατακρινόμαστε.

Από τότε που ήμασταν παιδιά, βρισκόμασταν συχνά στη δύσκολη θέση να διαλέξουμε ανάμεσα σε πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις. Οι αποφάσεις μας αυτές όριζαν τη συνέχεια. «Μπορούμε να πάρουμε μόνο το ένα από τα δύο παιχνίδια Γιαννάκη, πρέπει να διαλέξεις!», «Αν μείνεις στη γιαγιά το Σαββατοκύριακο πρέπει να ξέρεις πως θα χάσεις το πάρτι της Κυριακής στη φίλη σου, εσύ επιλέγεις Μαρία!». Κι έτσι, ερχόσουν αντιμέτωπος με τις αποφάσεις και τις επιλογές σου, οι οποίες μπορεί τώρα να φαίνονται απλές αλλά τότε φάνταζαν τεράστιες κι οι επιπτώσεις τους γιγαντιαίες.

Με τον καιρό προσαρμοζόσουν στο γεγονός ότι μεγαλώνοντας θα καλείσαι όλο και συχνότερα να αποφασίζεις εσύ για τα ζητήματα που σε αφορούν, μιας και θα είσαι πλέον όλο και περισσότερο κύριος του εαυτού σου. Κάποιες φορές αυτό σε εξίταρε. Άλλωστε η δυνατότητα επιλογής ακόμη και για τα λιγότερο σημαντικά πράγματα δηλώνει την ελευθερία της ύπαρξής σου. Υπήρχαν βέβαια και οι φορές που το να πάρεις μία απόφαση, έχοντας την πλήρη ευθύνη αυτής και γνωρίζοντας ότι η επιλογή σου έχει βαρύτητα για το μέλλον σου, σε έκαναν να θες να απαλλαγείς των ευθυνών σου. Οι επιλογές κοστίζουν και κάποιες φορές προτιμάμε την ανεμελιά της νιότης -τότε που οι επιλογές μας έφταναν μέχρι την επιλογή του εκάστοτε παιχνιδιού μας.

Στη ζωή όμως, γνωρίζεις πολύ καλά πως οι σωστές επιλογές σε εξελίσσουν. Έχεις να διαλέξεις τι θέλεις να σπουδάσεις, να βρεις το πεδίο των γνώσεων με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς, να επιλέξεις τη δουλειά που αρμόζει στην προσωπικότητά σου. Έχεις πλέον κατανοήσει ότι κάθε επιλογή σε αποκλείει από τις υπόλοιπες, γι’ αυτό οφείλεις στον εαυτό σου να πάρεις τη σωστότερη απόφαση. Για να μη φτάσεις να πιστεύεις μια ολόκληρη ζωή πως τελικά έκανες λάθη, που σου ανέτρεψαν τη σταδιοδρομία. Επίσης, με τον ίδιο τρόπο, το αν θα δεχτείς κάποιες επαγγελματικές προτάσεις ή θα αρνηθείς άλλες, δημιουργεί την πορεία σου.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Εσύ ορίζεις με ποιους θα ξοδευτείς, σε ποιους θα χαριστείς, σε ποιους θα ανοιχτείς και, γενικότερα, επιλέγεις ολότελα μονάχος ποιοι θέλεις να βρίσκονται γύρω σου. Αν οι επιλογές ήταν πάντοτε σωστές, τότε δε θα είχες ποτέ αμφιβολίες και κάθε σου απόφαση θα ήταν μονόδρομος. Όμως οι επιλογές κρύβουν ρίσκο. Και αυτό το ρίσκο έχεις να υπερπηδήσεις σε κάθε σου απόφαση. Να ζυγίσεις τα συν και τα κατά της κάθε επιλογής και να καταλήξεις σε «λογικές» αποφάσεις. Μπορείς επίσης να προσπεράσεις γρήγορα τη λογική χωρίς ενδοιασμούς και να αφήσεις ένστικτο και συναίσθημα να σε οδηγήσουν στην τελική σου επιλογή.

Να θυμάσαι. Οι επιλογές σου σε ορίζουν ως άνθρωπο. Είτε σου βγήκαν σε καλό είτε όχι, δεν παύουν να είναι οι αποφάσεις στις οποίες εσύ κατέληξες ως κύριος του εαυτού σου. Επομένως, από τη μία δείχνει ωριμότητα να υπερασπίζεσαι την κάθε επιλογή σου και υπευθυνότητα να αγωνίζεσαι για κάθε σου απόφαση, όμως από την άλλη είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζεις ότι και οι λάθος επιλογές είναι στο πρόγραμμα και σου ανήκουν. Τις επιλογές μας, λοιπόν, τις λουζόμαστε! Δε μεμψιμοιρούμε γι’ αυτές, αυτές είναι που μας όρισαν και μας ολοκλήρωσαν ως οντότητες.

Και ο μόνος τρόπος να σιγουρευτούμε ότι σε όποια έκβαση τους εμείς θα είμαστε περήφανοι για αυτές, είναι να σκεφτούμε τι θα κάναμε σε μια πιθανή δεύτερη φορά. Αν μπορούσες να ζήσεις για δεύτερη φορά, θα έκανες τις ίδιες επιλογές για τη ζωή σου;

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.