Τι μας χαλάει και τι μας φτιάχνει τις μέρες; Νομίζω πως όλα είναι μικρά και απλά πραγματάκια που μας προσφέρουν μεγάλα συναισθήματα, είτε αυτά είναι θετικά είτε όχι και τόσο. Δε γνωρίζω αν λειτουργούμε όλοι με τον τρόπο που ακολουθεί στο πως καθορίζεται η διάθεσή μας μέσα στη μέρα, αλλά σίγουρα είμαστε πολλοί αυτοί που λειτουργούμε με το φαινόμενο της πεταλούδας!

Αν λοιπόν τελικά η κίνηση των φτερών μιας πεταλούδας φέρνει βροχή στην Κίνα, με τον ίδιο συλλογισμό περί χάους ένα μικρό λάθος ξεκίνημα της μέρας μας όπως ένας καφές που χύθηκε μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία ολόκληρης της εβδομάδας και να φέρει αρνητικές συνέπειες στη δουλειά μας και άσχημα συναισθήματα στους γύρω μας , και κάπως έτσι ένας τυφώνας  μαίνεται!

Και ξυπνάς το πρωί και κάτι μικρό αλλά όχι και τόσο ασήμαντο σου χαλάει τη μέρα και τότε σαν ντόμινο άσχημων σκέψεων καταλήγεις να αναθεωρείς καθετί θετικό της ζωής σου και να το επαναπροσδιορίζεις και όσο για τα στραβά της ζωής σου μοιάζουν ήδη χειρότερα. Ο καφές χύθηκε λοιπόν, εσύ άργησες να πας στον προορισμό σου και έχεις ήδη τα νεύρα της ημέρας αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς.  Και η κακή σου πλέον διάθεση φέρνει τον τυφώνα των κακών σκέψεων και τότε από μια τελείως άσχετη αφορμή το χάους του μυαλού σου δουλεύει σε μια ταχεία, αλλοπρόσαλλη και αυτοκαταστροφική τροχιά. Εκεί λοιπόν που έπρεπε απλώς να αλλάξεις το λερωμένο από καφέ μπλουζάκι και να συνεχίσεις τη μέρα σου τελικά σκέφτεσαι χίλια δυο άλλα πράγματα που μπορούν να χαλάσουν κι άλλο τη διάθεσή σου. Και όλες αυτές οι σκέψεις καταλήγουν στα βαθύτερα ερωτήματα και στους πιο απόκρυφους φόβους που έχεις στο κεφάλι σου και έψαχναν απλώς ένα τίναγμα των φτερών για να έρθουν στην επιφάνεια. Και όταν το βράδυ επιστρέψεις σπίτι σου και ξαναδείς το λερωμένο μπλουζάκι σου δε θα σκέφτεσαι πλέον τον καφέ που χύθηκε αλλά οι σκέψεις σου θα σε παρασύρουν σε ερωτήματα σχετικά με το κατά ποσό την παλεύεις στη ζωή σου, πώς τα πάς με τους άλλους γύρω σου, ποιες διαπροσωπικές σου σχέσεις είναι  αληθινές και αν στην τελική είσαι ευχαριστημένος με τη ζωή που κάνεις. Και δεν ξέρω πως και γιατί αλλά αν όλες αυτές οι σκέψεις ξεκινήσουν με μια στραβή αφορμή τότε σίγουρα θα καταλήξεις και σε στραβές απαντήσεις και αυτό είναι και το χειρότερο. Όλες αυτές οι κακές σκέψεις θα ρουφήξουν μέχρι και την τελευταία ρανίδα της όρεξής σου και της καλή σου διάθεσης. Και με αυτό τον τρόπο έρχεται η βροχή και καταλήγει με λίγο κακό overthinking σε έναν καταστροφικό τυφώνα.

Βέβαια, δεν είναι όλα τα φτερουγίσματα καταστροφικά, ίσως από την άλλη να έχεις και όμορφες μέρες που δε χρειάστηκαν παρά μόνο μια μικρή αφορμή για να φτιάξει η διάθεση σου και να δεις τα πάντα γύρω σου από μια θετική σκοπιά. Ίσως ο ήλιος που φάνηκε από το στόρι αμέσως μόλις άνοιξες τα μάτια σου ή το αγαπημένο σου τραγούδι να παίζει το πρωί στο ραδιόφωνο να σε βοήθησαν να παρασυρθείς σε ένα τυφώνα θετικών σκέψεων. Βλέποντας λοιπόν τα πράγματα από μια άλλη οπτική γωνία, τελικά με μια μικρή αφορμή, κατέληξες  να πιστεύεις πως τελικά μια χαρά ικανοποιημένος είσαι με τη ζωή σου και ίσως παραμέρισες τα όσα σε ενοχλούν το τελευταίο διάστημα.

Όπως και να έχει, ακόμη και το λένε φαινόμενο της πεταλούδας για τη δική σου ψυχοσύνθεση ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι πως ο Δεκέμβριος σε βοηθάει να μπεις σε αυτό το ντόμινο ακόμη και αν δε λειτουργούσες έτσι. Ο τελευταίος μας μήνας είναι ο μήνας των ακραίων συναισθημάτων για όλους μας. Λίγο οι λίστες που ξαναγράφουμε, λίγο οι υπάρχουσες λίστες που και πάλι δεν ολοκληρώθηκαν και  κάπου εκεί και εσύ να στροβιλίζεσαι ανάμεσα σε όσα έζησες αυτό το χρόνο. Τα καλά και τα κακά, όσα σε πήγαν μπροστά και όσα σε οδήγησαν μίλια πίσω και τελικά έτσι έρχονται οι απολογισμοί και οι τυφώνες!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.