Αντέχεις την καθημερινότητά σου; Ή μήπως ζεις τη μέρα της μαρμότας; Ξυπνάς, αναθεματίζοντας το ξυπνητήρι -μετά από πολλές πεντάλεπτες αναβολές- τρέχεις να προλάβεις χίλιες δύο υποχρεώσεις, να πας δουλειά, να περάσεις από την τράπεζα, να πας στη σχολή, να προλάβεις να μαγειρέψεις και τελικά...γκρινιάζεις. Απλώς γκρινιάζεις!

Επειδή πάλι νευρίασες με το αφεντικό, ή πάλι έτρεχες σαν τρελός και δεν πρόλαβες να κάνεις όσα ήθελες και πάλι θα είναι δύσκολη η αυριανή μέρα και πως θα τα βγάλεις πέρα και πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητά σου και μπλα, μπλα, μπλα και τελειωμό δεν έχει!

Υπάρχει, όμως, και μια μέρα που το ξυπνητήρι σου δε θα χτυπήσει, θα είναι η Κυριακή σου, ή το ρεπό σου, ή μια αργία και τότε όλα θα είναι αλλιώς. Γιατί απλώς δεν έχεις πλέον λόγο να γκρινιάζεις. Μέσα σ’ αυτήν την άγια μέρα, που δε σε κυνηγάνε οι υποχρεώσεις, οφείλεις ένα μόνο πράγμα στον εαυτό σου: Να μη μιζεριάσεις!

Δε λέω, καλό και το τρίπτυχο κουβερτούλα, καναπές και πιτζαμούλα, αλλά έτσι αφήνεις χρόνο από τη ζωή σου να πηγαίνει χαμένος, ενώ μπορείς να τον εκμεταλλευτείς πολύ πιο δημιουργικά. Μη μιζεριάσεις, λοιπόν, στον καναπέ σου, ακόμη κι αν όλοι πάνω-κάτω είμαστε σε μια άσχημη ψυχολογία. Άλλοι λόγω κρίσης, οικονομικής και όχι μόνο και σίγουρα γιατί ο καθένας μας έχει τα δικά του προβλήματα. Λίγος αυθορμητισμός στον ελεύθερο χρόνο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!

Κάνε κάτι για τον εαυτό σου, πήγαινε επιτέλους μια εκδρομή! Ίσως την εκδρομή που είχες αναβάλει ήδη πολλές φορές στο παρελθόν ή την εκδρομή που είχες τάξει στο σύντροφό σου ή στην οικογένειά σου ή στον ίδιο σου τον εαυτό. Πες απλώς «αύριο δε δουλεύω, θα πάμε εκδρομή!». Έτσι απλά, χωρίς πρόγραμμα και σχέδια.

Δεν έχει σημασία ο προορισμός, μπορεί να είναι απλώς λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη που ζεις ή σ’ ένα μέρος που δεν έχεις πάει ποτέ στη ζωή σου ή ακόμα καλύτερα μια απόδραση στη φύση, όπως μια βόλτα σε μια παραλία ή μια ορεινή διαδρομή. Ιδίως τώρα το φθινόπωρο είναι ό,τι καλύτερο για σώμα και πνεύμα μιας που το περιβάλλον είναι ιδανικό. Λίγο ο καθαρός αέρας, λίγο που θα έχεις ξεφύγει από όλους και από όλα, λίγο να έχεις διαλέξει και την κατάλληλη παρέα και η μέρα αυτή θα σου μείνει αξέχαστη.

Τα απαραίτητα για μια τέτοια εξόρμηση είναι λίγα: το καλύτερό σου χαμόγελο, χαλαρή διάθεση (κανένας άλλωστε δεν γκρινιάζει στις εκδρομές), τους αγαπημένους σου ανθρώπους και μια φωτογραφική μηχανή. Πάρε το αμάξι, καφεδάκι στο χέρι, την αγαπημένη σου μουσική στο ραδιόφωνο και όλα θα είναι τέλεια!

Άλλωστε όλοι γι' αυτό δεν ζούμε; Ένα όμορφο περιβάλλον, ένας ζεστός καφές κι ένα ακόμα πιο ζεστό χαμόγελο και η διάθεσή μας απογειώνεται. Οπότε, είναι κρίμα να βουλιάζουμε στους καναπέδες. Ας μην σκορπάμε τις ελεύθερες μέρες μας μίζερα, ας ξεκουνηθούμε από τον καναπέ και ας πάμε μακριά από ό,τι μας παιδεύει. Στη φύση, λοιπόν! Εκεί που ο αέρας είναι καθαρός, το μυαλό χαλαρώνει και η ψυχή αγαλιάζει.

Έτσι, όταν η μέρα τελειώσει και γυρίσουμε πίσω στην πραγματικότητα, θα έχουμε γεμίσει τις μπαταρίες μας, θα έχουμε αναζωογονηθεί και η διάθεσή μας θα είναι στα ύψη. Γιατί, άλλωστε, δεν είναι καθόλου βάσανο ο φίλος που φωνάζει: «εκδρομήηηηηη!». Ας παρασυρθούμε από αυτές τις φωνές και σίγουρα θα μας βγει σε καλό!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.