Περίμενα καθισμένη σε ένα θάλαμο νοσοκομείου τις εξετάσεις και καθώς γύρισα τα μαλλιά μου στο πλάι ήρθε δίπλα μου ένα μικρό κοριτσάκι, γύρω στα 10, μου χάιδεψε τα μαλλιά και μου είπε: «πόσο όμορφα είναι τα μαλλιά σου, τα δικά μου ήταν ξανθά, ο γιατρός μου είπε στη μαμά ότι θα ξαναβγούν και τότε θα είναι ακόμη πιο όμορφα, σαν τα μαλλιά που έχουν οι πριγκίπισσες».

Το παιδί αυτό είχε καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο και οι χημειοθεραπείες το ανάγκασαν να αντιμετωπίζει και το πρόβλημα της αλωπεκίας. Όσο μου μιλούσε, τα ματάκια του ήταν καρφωμένα στα μαλλιά μου και όσο κι αν ένιωθε θλίψη, ένα χαμόγελο ζωγραφίστηκε στο προσωπάκι του όταν μιλούσε για τις πριγκίπισσες. Αυτό το παιδί ήταν ένας ήρωας που ακόμα ήλπιζε, όσες δυσκολίες κι αν αντιμετώπιζε και μπόρεσε μέσα σε λίγα λεπτά να μου δείξει όλο το μεγαλείο δύναμης και την αγάπη για ζωή που έκρυβε μέσα του.

Ένιωσα τόσο λίγη μπροστά σε αυτήν την αθώα ψυχούλα, μιας και η παρουσία αυτού του αγγέλου δίπλα μου ήταν ένα μάθημα ζωής. Και κάπως έτσι, έρχονται εκείνες οι στιγμές που σε κάνουν να σκέφτεσαι πόσο αχάριστοι και άσπλαχνοι είμαστε ως άνθρωποι.

Είναι αχαριστία να μην αισθανόμαστε τουλάχιστον τυχεροί που άλλη μια μέρα ξυπνήσαμε υγιείς όταν γύρω μας τα νοσοκομεία είναι γεμάτα αρρώστους και πόσο μάλλον νέους σε ηλικία. Είναι δώρο θεού, λοιπόν, να ανοίγουμε τα μάτια μας στο σπίτι μας και όχι σε κάποιο θάλαμο νοσοκομείου και οφείλουμε να το εκτιμούμε κάθε μέρα. Είναι αχαριστία να παραπονιόμαστε για ανούσια πράγματα της καθημερινότητάς μας όταν οι συνάνθρωποί μας παλεύουν δίνοντας μάχη για την κάθε μέρα της ζωής τους.

Κι ο λόγος που είμαστε άσπλαχνοι είναι επειδή ασχολούμαστε με τρίχες. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα να κάνουμε για να βοηθήσουμε τέτοιες περιπτώσεις παιδιών, όμως μπορούμε να κάνουμε το πιο απλό. Να δωρίσουμε τα μαλλιά μας!

Σκέψου πόσες φορές ενώ εσύ γκρίνιαζες που δε σου πέτυχε ένα χτένισμα κάποιο παιδί έχανε τα μαλλιά του από χημειοθεραπείες; Μπορείς να σκεφτείς μια μέρα της ζωής σου χωρίς καθόλου μαλλιά; Πόσο χειρότερο είναι όταν είσαι ένα παιδί που μέσα σε όλα αυτά που περνάς, το τελευταίο που θέλεις είναι να ξεχωρίζεις από τους συνομηλίκους σου; Αν λοιπόν, έβλεπες τα μαλλιά σου να πέφτουν μέρα με τη μέρα, μέσα σε θαλάμους νοσοκομείων και χημειοθεραπείες, αν δεν είχες πια ούτε το κουράγιο να δεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη, τότε πώς θα αντιδρούσες; Μήπως ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε λίγο πιο ώριμα; Αλήθεια, τι θα έλεγες σε ένα παιδί που είναι ήρωας της ζωής και κάθε μέρα που ζει είναι ένα ακόμα θαύμα, σε ένα αγγελούδι που δείχνει θάρρος σε καταστάσεις που ακόμα και ενήλικες θα λιγοψυχούσαν;

Αν συναντήσεις κι εσύ έναν τέτοιο μικρό ήρωα, η ψυχή σου θα πονέσει όταν κοιτάξει με μαράζι τα μαλλιά σου, ίσως μάλιστα να ντραπείς και λίγο για όλες εκείνες τις φορές που έχεις γκρινιάξει επειδή τα μαλλιά σου δεν πέτυχαν. Εκείνη λοιπόν την στιγμή θα αισθανθείς τόσο λίγος που ασχολείσαι ακόμα με τρίχες.

Για όλα τα παραπάνω, κάνε το πιο απλό δώρο για τα φετινά Χριστούγεννα. Δώρισε τα μαλλιά σου σε έναν καρκινοπαθή με αλωπεκία. Την επόμενη φορά που θα πας στο κομμωτήριο αντιμετώπισε τα ως απλές τρίχες -το οποίο είναι και η πραγματικότητα- και κάνε ένα παιδάκι χαρούμενο προσφέροντάς του κάτι που για 'σένα «περισσεύει».

Αν έχεις μαλλί πάνω από σαράντα εκατοστά, τότε τα πράγματα είναι απλά. Υπάρχουν ειδικοί φορείς, όπως το Donate hair, που σου δίνουν οδηγίες για τη διαδικασία αλλά και για τα διαθέσιμα κομμωτήρια, όπου θα σε κουρέψουν δωρεάν. Η απόφαση είναι πολύ απλή καθώς τα μακριά μαλλιά όταν κοπούν (χρειάζονται μόλις είκοσι εκατοστά) μακραίνουν πολύ γρήγορα, δυναμώνουν και ξαναβρίσκουν το σχήμα και τη λάμψη τους. Καν' το ως μια αλλαγή στον εαυτό σου και δεν εννοώ την αλλαγή που θα έχεις τελικά στα μαλλιά σου, αλλά την αλλαγή τρόπου σκέψης που θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πόσο σημαντικά είναι τα απλά και καθημερινά και πόσο εύκολα χάνονται. Είναι τόσο απλό να βοηθήσεις κι εσύ, αρκεί μόνο να το θέλεις!

Βιάσου λοιπόν,ένα παιδάκι χρειάζεται μια περούκα για να είναι όσο χαρούμενο μπορεί σε μια τέτοια δύσκολη περίοδο της ζωής του κι εσύ για να το βοηθήσεις αρκεί μόνο να του δώσεις τρίχες!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.