Οδεύοντας ολοταχώς προς την απονομή των φετινών Oscar, το σχετικό hype έχει συνδέσει το συγκεκριμένο event με τον γνωστό και μη εξαιρετέο Leonardo DiCaprio. Και όχι άδικα, αν αναλογιστούμε την πορεία της καριέρας του, και τις φορές που έχει φτάσει κοντά στην πηγή χωρίς ωστόσο να πιει απ' το νερό της. Για όσους θέλουνε ωστόσο να μάθουνε πώς εγκαθιδρύθηκε τούτο το tease-and-denial ανάμεσα στον Leo και τα Oscar, ας πάρουμε καλύτερα τα πράγματα απ' την αρχή.

O Leonardo Wilhelm DiCaprio ξεκίνησε την καριέρα του με μικρούς ρόλους σε τηλεοπτικές σειρές και διαφημιστικά, πριν πάρει το βάπτισμα του πυρός στον κινηματογράφο με το «Critters 3» το 1991. Ο πρώτος του πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε δυο χρόνια μετά με το «This Boy's Life», όπου πρωταγωνίστησε πλάι στον Robert De Niro, αλλά τις πρώτες επευφημίες ουσιαστικά τις κέρδισε με την ερμηνεία του στην ταινία «What's Eating Gilbert Grape» την ίδια χρονιά.

Τα φράγματα της φήμης του συνέχισαν να σπάνε και η καριέρα του διατήρησε ανοδική πορεία, με τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους στο «The Basketball Diaries» το 1995 και στο «Romeo and Juliet» ένα χρόνο μετά, ωστόσο διεθνής αναγνώριση απέκτησε ως Jack «King of the world» Dawson στην block-buster ταινία «Titanic» του James Cameron, το 1997 και σε ηλικία 23 χρονών.

Οι επόμενες του συμμετοχές, αν και δεν είχαν την ίδια αναγνώριση και υπήρχαν και κακές κριτικές (βλέπε «The Beach»), είχαν και καλές στιγμές, όπως στο «Catch Me If You Can» και το «Gangs of New York» (2002). Το τελευταίο ήταν και η πρώτη του συνεργασία με τον Martin Scorsese, για τον οποίο επείχε θέση «μούσας» και τον χρησιμοποίησε και σε μεταγενέστερες ταινίες του («The Aviator» το 2004, «The Departed» το 2006, «Shutter Island» το 2010, «The Wolf of Wall Street» το 2013).

Η διεθνούς επιπέδου φήμη του και οι συνεργασίες του με πασίγνωστους σκηνοθέτες και εκτός του Scorsese, όπως ο Christopher Nolan («Inception»), Quentin Tarantino («Django: Unchained») και Alejandro G. Iñárritu («The Revenant») τον εγκαθίδρυσαν ως Hollywood star. Πώς όμως μεταφράζεται αυτό σε αναγνώριση και βραβεία από τις ακαδημίες κινηματογράφου;

Ο Leonardo DiCaprio έχει προταθεί για 187 βραβεία, ενώ έχει κερδίσει 65. Όταν ωστόσο αναφερόμαστε σε «βραβεία», περιλαμβάνουμε και το βραβείο «Best Equality of the Sexes» για τη περίφημη σκηνή πάλης με τη (θηλυκή) αρκούδα στο «The Revenant» (από την οργάνωση «Women Film Critics Circle»). Τα σημαντικότερα βραβεία, το λοιπόν, που έχει κερδίσει είναι ουσιαστικά 3 Χρυσές Σφαίρες, για τις ερμηνείες του στο «The Aviator» (2005), «The Wolf of Wall Street» (2013) και, πρόσφατα, στο «The Revenant» (2015).

Και με τα Oscar, ρε παιδιά, τι γίνεται; Κι εδώ αρχίζει η αστεία ιστορία. Βλέπεις, ο αγαπητός μας Leo έχει ομολογουμένως παίξει σε πολύ καλές ταινίες, και η έκταση της φήμης του δικαιωματικά φέρνει απαιτήσεις για τη μέγιστη αναγνώριση από την AMPAS. Ωστόσο, προς το παρόν θα λέγαμε πως έχει σταθεί σχετικά άτυχος, έχοντας προταθεί 4 φορές για Oscar χωρίς να το έχει κερδίσει ούτε μία φορά:

1994 - Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου («What's Eating Gilbert Grape»): Κερδίζει ο Tommy Lee Jones για την ερμηνεία του στο «The Fugitive».

Ομολογουμένως, υπήρχαν πολλές καλές ταινίες κι ερμηνείες εκείνη τη χρονιά («Schindler's List», «In the Name of the Father»).

2005 - Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου («The Aviator»): Παλεύει ανάμεσα στον Clint Eastwood («Million Dollar Baby»), τον Johnny Depp («Finding Neverland») και τελικά το χάνει από τον Jamie Foxx («Ray»).

Δεv πειράζει Leo, την επόμενη φορά (;).

2007 - Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου («Blood Diamond»): Στην ίδια μοίρα με τον Will Smith («The Pursuit of Happyness») και τον... Ryan Gosling («Half Nelson»), χάνει από τον Forest Whitetalker («The Last King of Scotland»).

Η τρίτη αποδείχτηκε κι αυτή φαρμακερή.

2014 - Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου («The Wolf of Wall Street»): Με τη σιγουριά του νικητή και την αυτοπεποίθηση να ρέει από το ρόλο του ως yolo χρηματιστής... χάνει από τη φόρα του Matthew McConaughey («Dallas Buyers Club»).

Ομολογουμένως, λοιπόν, ο κόσμος έχει αποφασίσει ότι ο Leo επιθυμεί-χρειάζεται-ποθεί διακαώς αυτό το Oscar. Και για να λέμε και του στραβού το δίκιο, δεν έχουν πάρει όλοι οι παγκοσμίου φήμης ηθοποιοί τέτοια αναγνώριση. Ωστόσο οι ρόλοι του Αμερικανού ηθοποιού, μα και το social vibe, δε βοηθάει τον κόσμο να τον αφήσει σε ησυχία.

Φέτος είναι και πάλι προτεινόμενος, και η προσμονή είναι μεγάλη. Πολλοί το λένε πως, εάν δεν το πάρει τώρα, δε θα το πάρει ποτέ μάλλον. Και όσοι είδανε το «The Revenant», θα συμφωνήσουνε πως πλέον... τράβηξε τα πάνδεινα για να το πάρει.

Θα του το δώσουν; Δεδομένης της φήμης των Oscar να δίνονται σε πολλές περιπτώσεις ως «χρωστούμενα», έχει αρκετές πιθανότητες, ίσως και λόγω της έκτασης που έχει πάρει η επιθυμία του κόσμου και το vibe πίσω από αυτό, ως διαφήμιση που λειτουργεί υπέρ του. Εκτός και αν θελήσουν να συνεχίσουν το τρολάρισμα, οπότε να αναμένετε κατακλυσμό από νέα gifs μετά το πέρας της απονομής.

Προσωπική μου γνώμη; Στο «The Revenant» μου άρεσε πολύ η σκηνοθεσία και τα σκηνικά, λιγότερο η υπόθεση και το σενάριο. Ο Leo βρισκόταν κάπου εκεί ενδιάμεσα, παλεύοντας με τους τραυματισμούς του και το κρύο. Ίσως ένας ρόλος όπου χρειαζόταν να αποδώσει περισσότερο subtle συναισθήματα να του έδινε περισσότερες πιθανότητες. Ίσως η ερμηνεία του να επισκιάζεται από το χάος και τη δύναμη της φύσης, την οποία αναδεικνύει σκηνοθετικά ο Iñárritu. Ωστόσο, το ιστορικό του στις απονομές,  οι ερμηνείες και η αφοσίωσή του στους ρόλους του, ίσως πλέον να του αρκούν για να κερδίσει το πολυπόθητο βραβείο.

Εν κατακλείδι: Give this man an Oscar!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.