Ο Μαγικός Καθρέπτης

Η ταινία αυτή καινοτομεί και πειραματίζεται. Από τους δημιουργούς της ταινίας «H Νήσος», ο Μαγικός Καθρέπτης» προσαρμόζει ένα δυτικού τύπου σενάριο σε ελληνικά δεδομένα. Ο τριανταπεντάχρονος Κλεάνθης περνάει μια πληκτική και συμβιβασμένη ζωή, εργαζόμενος ως έφορος αρχαιοτήτων το πρωί και ως υπάλληλος σε συνεργείο αυτοκινήτων το απόγευμα. Μέχρι που κάποια στιγμή ανακαλύπτει έναν καθρέπτη διαφορετικό από τους άλλους. Έναν καθρέπτη που μπορεί να του πραγματοποιήσει όλα του τα όνειρα - όσες φορές επιθυμεί.

Load και reload λοιπόν για τον Κλεάνθη, ο οποίος ως άλλος «Θεός για μια βδομάδα» προσπαθεί μέσα από την εκλπήρωση των πόθων του να βρει την ολοκλήρωσή του. Θα τα καταφέρει;

Ταινία με αρκετά κωμικά στοιχεία, σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα.

Trivia: Η ταινία είναι η πρώτη τρισδιάστατη ελληνική παραγωγή.

To δωμάτιο (Room)

Όταν το αδιέξοδο φέρει απελπισία, πόσο εύκολο είναι να μεγαλώσει μία μητέρα το παιδί της φυσιολογικά;

Βασισμένη στο best-seller μυθιστόρημα της Emma Donoghue, η ενδιαφέρουσα αυτή παραγωγή διηγείται τον τρόπο ζωής μίας μητέρας και του παιδιού της σε έναν περιορισμένο χώρο όπου δεν υπάρχουν παράθυρα: το λεγόμενο Δωμάτιο. Στην προσπάθειά της να δώσει χαρά κι ελπίδα στο πεντάχρονο γιο της, η μητέρα του θα προάγει το Δωμάτιο στον κόσμο και θα του τον προσφέρει ως κανονικότητα.

Όσο ωστόσο το αγόρι μεγαλώνει, της είναι όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσει αυτή την αυταπάτη. Τι θα συμβεί όταν αποφασίσουνε μαζί να δραπετεύσουν; Πόσο εύκολο θα είναι για ένα παιδί που δε γνώρισε τίποτε άλλο να βγει από το φυσικό του χώρο; Τι θα σημαίνει για εκείνο τελικά ελευθερία;

Τα διλήμματα που τίθενται απ' την ιρλανδέζικης - καναδικής συμπαραγωγής ταινία είναι πολλά και οι πόρτες που ανοίγει στο μυαλό μας επίσης, σε μονοπάτια «Goodbye Lenin» και «Αστακού». Μπορείτε να ανοίξετε πόρτες εκεί που δεν υπάρχουν παράθυρα;

Οι 50 Αποχρώσεις του Μαύρου (50 Shades of Black)

Ήταν αναμενόμενο, μετά το ντόρο και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η ταινία «Οι 50 αποχρώσεις του Γκρι», να κυκλοφορήσει και μία αντίστοιχη σάτιρα. Και δε θα περιμέναμε από κανέναν άλλον κάτι ανάλογο παρά από τους συντελεστές των «Scary Movie» και «White Chicks». Η συγκεκριμένη αμερικάνικη κωμωδία, λοιπόν, διακωμωδεί τον Mr. Gray και τις.. ορέξεις του, αντικαθιστώντας τον από τον.. Mr. Black (ελληνιστί  κ. Μαύρος), ο οποίος αποφασίζει να μυήσει μια ντροπαλή φοιτήτρια στον έρωτα. Η εξέλιξη του σεναρίου καταπατεί όποια σοβαροφάνεια προσπάθησε να διατηρήσει το  «Οι 50 αποχρώσεις του Γκρι», με τραγελαφικά αποτελέσματα που όλοι (λατρεύουμε να) περιμένουμε από μια τέτοιου είδους ταινία.

7 Θυμοί (7 Kinds of Wrath)

Η ταινία του Χρήστου Βούπουρα, «7 Θυμοί», πραγματεύεται αντιξοότητες και αντιθέσεις ανάμεσα σε κοινωνικά ταμπού: απ' τον διχασμό της κουλτούρας, μέχρι τη σεξουαλική διαφορετικότητα.

Ο Πέτρος εργάζεται ως αρχαιολόγος γραφείου, όταν γνωρίζει έξι τελείως διαφορετικούς και ακραίους για τα κοινωνικά δεδομένα χαρακτήρες. Τον Χουσάμ, νεαρό Άραβα επαναστάτη. Την Αλεξάνδρα, γαλλικής υπηκοότητας τσελίστρια με την αλκοολική μητέρα της. Τον Λαέρτη, ευφυή Αλβανό πιανίστα. Τον Δανιήλ, προσηλωμένο στα υλικά αγαθά και πιστό οπαδό του χρήματος. Τον Μιχαήλ, αστυνόμο με το δικό του τρόπο σκέψης για τον κόσμο.

Ο Πέτρος ήμαστε εμείς, το λάξεμά του από αυτούς τους χαρακτήρες η επιρροή τους στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας. Μία βαθύτατα στοχαστική ταινία παραγωγής 2015 με υπαρξιακά ζητήματα, προσαρμοσμένα στις επιταγές της καθημερινότητας μας.

Ο Θεός δε Μοιράζει Καραμέλες (Νo Candies From Heaven)

Γυρισμένο στην Αιθιοπία, το ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Καλαμπάκα πραγματεύεται την καθημερινότητα των πέντε εκατομμυρίων ορφανών παιδιών της. Ως επισκέπτες σε ένα από τα χριστιανικά ορφανοτροφεία της πρωτεύουσας της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, παρακολουθούμε την ζωή των μικρών του τροφίμων.

Όταν δε μένει άλλος κανείς να τα φροντίσει, χιλιάδες ορφανά παιδιά στην Αιθιοπία μεγαλώνουν σε ορφανοτροφεία και σε άλλα παρεμφερή ιδρύματα μέχρι να ενηλικιωθούν. Ώστοσο, αντάλλαγμα στην παροχή τροφής και στέγης, είναι η αυστηρή θρησκευτική κατήχηση. Το ντοκιμαντέρ, ως αντικειμενικός παρατηρητής της καθημερινότητας αυτής, αναδεικνύει τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών και του προσωπικού, αλλά και μεταξύ τους, όταν η θρησκεία ανάγεται ως καθοριστικός παράγοντας του τρόπου ζωής και μετεξέλιξης στο αναγκαστικό τους νέο σπίτι.

Γαλιλαίος (Galileo)

Η αμερικάνικη - βρετανική συμπαραγωγή του 1975 μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη ένα από τα έργα του Μπρεχτ με τη μεγαλύτερη απήχηση. Ο Ιταλός μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος, Γαλιλαίος, επιβεβαιώνει τη θεωρία που ξεκίνησε από τον Κοπέρνικο, ότι δηλαδή η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Η ριζοσπαστική αυτή αντίληψη, το γεγονός δηλαδή ότι η Γη δεν αποτελεί τελικά το κέντρο του Σύμπαντος, οδηγεί τον Γαλιλαίο στην Ιερά Εξέταση. Αναγκαζόμενος να αποκυρήξει τη θεωρία του, ο Γαλιλαίος συνεχίζει τις δραστηριότητές του περιοριζόμενος στην κατοικία του.

Σε σωστό timing, μιας και ακόμα υπάρχουν άτομα που θεωρούν ότι η Γη είναι επίπεδη

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.