Είναι γνωστό σε όλους, πώς η ιστορία παίζει παιχνίδια με τους πρωτοπόρους. Η Αμερική πήρε το όνομά της από τον  Americo Vespucci, αν και ανακαλύφθηκε από το Χριστόφορο Κολόμβο. Οι νόμοι του Νεύτωνα ήταν στο παρελθόν νόμοι του Aryabhata και ούτω καθεξής. Στις μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις, υπάρχουν τα ιερά τέρατα και οι αφανείς ήρωες. Οι μεν κατάφεραν, θεμιτά ή αθέμιτα,να γευθούν τους καρπούς της επιτυχίας τους, ενώ οι δε, αν και τα  επιτεύγματά τους άλλαξαν το ρου της ιστορίας, συνέχισαν να ζουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ δεν είναι λίγα τα παραδείγματα αυτών που, σε αντίθεση με το έργο που προσέφεραν, το βιωτικό τους επίπεδο βρισκόταν στο απόλυτο ναδήρ.

Στον τομέα της Πληροφορικής και των θετικών επιστημών κατά ευρεία έννοια, μία από τις θέσεις αυτές κατέχει ο Dennis Ritchie, ο οποίος, αν και έθεσε τον ακρογωνιαίο λίθο στον τομέα των λειτουργικών συστημάτων με τη δημιουργία του UNIX από κοινού με το συνάδελφό του Ken Thompson, δεν κατόρθωσε ποτέ να μπει στο Hall of Fame με τα «μεγαθήρια» του χώρου, όπως ο Steve Jobs και ο Bill Gates. Σημειωτέον, η φιλοσοφία του UNIX αποτελεί μέχρι και σήμερα βάση του λειτουργικού συστήματος MacOS της Apple, των διανομών Linux και είναι επικρατέστερο του αντίστοιχου DOS, προ-προ-πάππου των Windows. To βιογραφικό του βέβαια, δεν τελειώνει εδώ.

Γεννημένος στις 9 Σεπτεμβρίου του 1941 στο Bronxville της Νέας Υόρκης, ο Dennis Ritchie απέκτησε πτυχίο Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών από το πανεπιστήμιο του Harvard, με την Πληροφορική να τον κερδίζει. Το 1968 ανακοίνωσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Δομή Λογισμικού και Υπολογιστική Πολυπλοκότητα», αλλά δεν την ολοκλήρωσε ποτέ.

Τα επόμενα χρόνια τον συναντά κανείς στη Bell Labs, ως έναν από τους κύριους προγραμματιστές του λειτουργικού συστήματος UNIX, για το οποίο απέσπασε μαζί με τον Ken Thompson το Βραβείο Turing για την «Ανάπτυξη της γενικής θεωρίας των λειτουργικών συστημάτων και την υλοποίηση του UNIX» το 1983.  Πέραν του συγκεκριμένου λειτουργικού συτήματος, ο Dennis Ritchie θεωρείται ο πατέρας της γλώσσας γραμμικού προγραμματισμού C, η οποία ακόμη και σήμερα διδάσκεται στα πρώτα έτη των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που σχετίζονται με την επιστήμη των υπολογιστών.

Για την επιστημονική συνεισφορά του στον τομέα βραβεύθηκε πολλές ακόμη φορές, μεταξύ άλλων με το Μετάλλιο Richard W. Hamming του ΙΕΕΕ (Institute of Electrical and Electronics Engineers) το 1990 και το Εθνικό Βραβείο Τεχνολογίας των Η.Π.Α. το 1999.

Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, που δεν παρέλειπαν να κρατούν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, με θέματα που μόνο την επιστήμη τους δεν αφορούσαν, αλλά είχαν κυρίως τη μορφή ίντριγκας και οικονομικών σκανδάλων, ο Ritchie συνέχισε, σχεδόν μέχρι το τέλος της ζωής του, στις 12 Οκτωβρίου του 2011, παρά τα επαναλαμβανόμενα προβήματα υγείας του, να ασχολείται με το αντικείμενό του, κυρίως πάνω σε νέες διανομές Linux και BSD.

Τραγελαφική ειρωνεία. Την είδηση του θανάτου του επισκίασε ο αντίκτυπος του θανάτου του Steve Jobs, ακριβώς μια εβδομάδα πριν. Πλάκα θα χει να αράζουν σε διπλανά συννεφάκια και να διαφωνούν για το πιο λειτουργικό σύστημα είναι το καλύτερο!

Πηγές:

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.