Οι συμφωνίες ναυάγησαν, το δημοψήφισμα κανονίστηκε, το σήμα για πανικό παντού δόθηκε. Ωσάν άλλος συνδυασμός πυρηνικού ολέθρου, σεισμού και παγκοσμίου πολέμου ταυτόχρονα, σύσσωμος ο ελληνικός λαός άρχισε κατά χιλιάδες να συρρέει στα βενζινάδικα, μιας και το grexit θα γίνει οδικώς και στα σούπερ μάρκετ, μιας και το κατοχικό σύνδρομο έκανε την Ελληνίδα νοικοκυρά να σπεύσει να προμηθευτεί κονσέρβες ρύζια και άλευρα πριν κλειστεί στο πολεμικό καταφύγιο, κάμποσα μέτρα κάτω από τη γη. Έτσι θα γλιτώσει και από τους μαυραγορίτες. Πού το πας αυτό;

Περισσότερο δικαιολογημένη, αλλά και πάλι υπερβολική η προσέλευση στα ΑΤΜ των τραπεζών, με το φόβο πιθανής δέσμευσης των «αμύθητων» καταθέσεων. Η μεγάλη συνάθροιση οδήγησε στο να στερέψουν τα ΑΤΜ των περισσότερων υποκαταστημάτων, με άμεσο αποτέλεσμα τη δημιουργία ουρών στα κεντρικά. Πέραν των Ιαπώνων τουριστών που φωτογράφιζαν το αναπάντεχο θέαμα, η θεματολογία των συζητήσεων των πολιτών στην ουρά ήταν αυτή που είχε το περισσότερο ενδιαφέρον.

Μια αποτύπωση της τελευταίας τεσσαρακονταετίας πολιτικών εξελίξεων στη χώρα, ζωγραφισμένη στα πρόσωπα, τις συνήθειες και φυσικά τους διαλόγους αλλά και τους διαπληκτισμούς των ανθρώπων. Γλαφυρό, αστείο και λυπηρό ταυτόχρονα.

Η ένθερμη υποστηρίκτρια της εποχής του Ανδρέα Παπανδρέου που τσακωνόταν με τον ανέκαθεν δεξιό συνταξιούχο για το ποια κυβέρνηση ήταν η πιο τίμια, σε μια περίοδο που η μίζα και το βόλεμα δικών τους παιδιών έδινε και έπαιρνε. Βροχή οι καταγγελίες, τα σκάνδαλα και τα κατηγορώ σε αμφότερους τοπικούς παράγοντες, μάταια όμως, αφού και η διαφθορά δεν πατάχθηκε και πλέον βράζουν στο ίδιο καζάνι.

Λίγο παραπέρα, μία μεσόκοπη γυναίκα να καταριέται την ώρα και τη στιγμή που δε γεννήθηκε κόρη στρατιωτικού, για να έχει εξασφαλισμένη προίκα και έναν πλουσιοπάροχο γάμο.  Από πίσω της, ένας κύριος που αναπολούσε τα ελληνικά ανάκτορα, με «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά».

Δυο μέτρα πιο δίπλα, δυο νεαροί άνεργοι, που έστελναν άπαντες στο διάολο, ανεξαρτήτως κομματικού χρωματισμού και έκαναν εικασίες για το τι θα συνέβαινε αν φώναζαν: «βόμβα».

Στο μυαλό όλων ήταν το τι θα συνέβαινε αν τα χρήματα του ΑΤΜ τελείωναν την ώρα που εκείνοι πήγαιναν να σηκώσουν. Και ο Μέρφι με το νόμο του συντρόφευε τους πολίτες. Ο πανικός δεν άργησε να επέλθει όταν μια κοπέλα δεν κατάφερε να βγάλει το χρηματικό ποσό που επιθυμούσε.

Κάποιοι έφυγαν, κάποιοι άρχισαν να μοιρολογούν, ενώ μερικοί πιο ψύχραιμοι πρότειναν να δοκιμάσει και κάποιος άλλος, το οποίο και στέφθηκε με επιτυχία και αναστεναγμοί ανακούφισης ακούστηκαν από παντού. Ο πανικός είναι πάντα κακός σύντροφος, ιδίως όταν συνοδεύεται από όχλο και σενάρια.

Αργά η γρήγορα, όλοι θα συνειδητοποιήσουμε πως μπροστά στην ανέχεια, είμαστε όλοι ίσοι. Περισσότερο ή λιγότερο πλούσιοι, λίγο, πολύ ή καθόλου βολεμένοι. Πριν πάρουμε οποιαδήποτε απόφαση, καλό είναι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να μην επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος, αν θέλουμε όντως το καλύτερο για τη χώρα και όχι μόνο για το τομάρι μας.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.