Aν πιστεύεις πως αυτό είναι ακόμα ένα άρθρο που μιλάει για το πώς το νερό ανανεώνει τους ηλεκτρολύτες, στρώνει το δερματάκι και προσφέρει μακροζωία, μάλλον βρίσκεσαι σε λάθος μέρος τη λάθος στιγμή.

Όχι πως δεν τα κάνει και αυτά, αλλά αν μπορείς να τα αναλύσεις περισσότερο, πες μου κι εμένα.

Γιατί λέω σήμερα να σου μιλήσω για τον άλλο θετικό αντίκτυπο του νερού. Πες τον ψυχολογικό, πες τον λογοτεχνικά επηρεασμένο, πες τον όπως θες τελοσπάντων, δεν έχω βρει ούτε κι εγώ ορισμό.

Το νερό μπορεί να σε ηρεμήσει. Περισσότερο από οποιουδήποτε είδους γιόγκα, τάι τσι ή κάποια άλλη τέχνη εξισσορόπησης της ενέργειας, ροής του τσι και τα λοιπά και τα λοιπά. Έχεις νεύρα; Νιώθεις στενοχωρημένος; Πήγαινε μια βόλτα στην παραλία απλά για να ακούσεις τα κύματα. Δεν έχεις κοντά σου παραλία -ούτε καν κάτω απ’ την άσφαλτο; Ποτάμι και λίμνη μας κάνουν. 

Ξεφύσηξε δυο-τρεις φορές και απλά κοίτα προς την πλευρά του νερού. Αν καπνίζεις, κάνε και κανά τσιγάρο. Ή ξεκίνα να τραγουδάς καμιά αγαπημένη μελωδία. Θα έχεις χαλαρώσει σε χρόνο μηδέν. 

Μέχρι και το ντους το ίδιο είναι χαλαρωτικό. Έστω κι ένα γρήγορο, σε απαλάσσει από την κούραση και τη σκέψη της ημέρας. Δε μιλάμε για αφρόλουτρο, όπου γεμίζεις την μπανιέρα με αφρό, αιθέρια έλαια, παπάκια -ή και όλα μαζί- και είσαι άρχοντας.

Το «δυο-δυο στην μπανιέρα» δε γράφτηκε τυχαία, καθώς το νερό μπορεί να γίνει και αφροδισιακό. Αν η αίσθηση ενός αφρόλουτρου είναι κορυφαία, φαντάσου πώς θα ήταν με την κατάλληλη παρέα, κρασάκι και αναμμένα κεριά. Ή μέσα σε ένα τζακούζι.

Μπορείς να μεταφέρεις τα σκηνικά όπου θέλεις. Αν δεν είσαι θαυμαστής του μέσα, φαντάσου κάμπινγκ μπάνιο με το έτερον ήμισυ σε ερημική παραλία. Το αποτέλεσμα θα είναι εξ’ ίσου όμορφο όπου υπάρχει νερό.

Μπορείς να αλλάξεις τα πρόσωπα, τις ώρες, τον τόπο. Βραδινό μπάνιο και μάζεμα γύρω απ’ τη φωτιά με φίλους και μουσική, στρώματα και φουσκωτοί κροκόδειλοι, παιχνίδι σε νεροτσουλήθρες -δεν είναι μόνο προνόμιο των μικρών-, μπουγέλωμα με σακούλες του σούπερ μάρκετ, όπως μια φορά κι έναν καιρό. Ή αν δεν είσαι της παλιάς σχολής, νεροπίστολα και μπαλόνια.

Εκεί που νωχελικά ποτίζεις τα λουλούδια, καταβρέχεις τον διπλανό σου και παρακαλάς να ανταποδώσει.

Βέβαια, το νερό μπορεί να σου φέρει και δυσάρεστες εκπλήξεις, οπότε μπορείς για καλό και για κακό να αποφύγεις τις καντάδες, ιδίως αν οι καλοκαιρινές νύχτες είναι ήδη δροσερές κι εσύ παράφωνος. 

Ακόμη και τότε όμως, το νερό θα προσφέρει στιγμές γέλιου, αλλά όχι απαραίτητα σ’ εσένα. Μικρό το κακό. Έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις πολλές περισσότερες με αυτό πρωταγωνιστή!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.