Εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά και μέχρι σήμερα, η απόλυτη γυναικεία φιλοδοξία που κατέτρεχε –και συνεχίζει να κατατρέχει– κοριτσάκια και μαμάδες ανά τον κόσμο ήταν αυτή του μια μέρα να γίνουν πριγκίπισες ή να τις καμαρώσουν πριγκίπισες –αφού αυτές δεν έγιναν αντίστοιχα και αντ’ αυτού κατέληξαν με τον Μπάμπη τον εργολάβο να βλέπουν «Μπρούσκο» τ’απογεύματα. Και καλά, πάει στο διάολο το λούσο και το διαμαντικό, που όσο και να το παίξουμε υπεράνω, όλες περνάμε τη girly φάση μας, το θαυμάζουμε και κρύβουμε μέσα μας μια μικρή Χουρέμ Σουλτάν, αλλά τη φιλοδοξία της γλάστρας πού την πας;

Γιατί αγάπη μου, πολλές το ‘χουν στο αίμα τους το DNA του φίκου. Κάθομαι στην ακρούλα, μαλλί και νύχι στην τρίχα, δε βγάζω άχνα και γίνομαι κατάλληλη μελλοντική σύζυγος και μητέρα. Θεσπέσια! Αν ο σύζυγος είναι και εύπορος, δε θα χρειαστεί να δουλέψω και ποτέ. Ας ατενίσω τώρα το βασίλειό μου (που απαρτίζεται από τα λέγκο του Παναγιωτάκη και το κάστρο της Μπάρμπι) μέχρι να σφυρίξει η χύτρα, μην καεί κι ο αρακάς.

Βέβαια, να τα λέμε κι όλα, δε φταίνε σε κάτι τα άμοιρα τα κοριτσάκια. Από γεννησιμιού τους αφέθηκαν να φωτοσυνθέσουν στο άπλετο φως του ελληνικού ήλιου. Όταν ως παιδι σου δίνουν μια κούκλα και στο τσακίρ κέφι κουζινικά, οι επιλογές σου είναι μάλλον περιορισμένες. Όταν τα γυναικεία πρότυπα που παρουσιάζονται στα παιδικά και στα βιβλία περιορίζονται στους ρόλους της πανέμορφης πριγκίπισας και της πλήρως αφοσιωμένης μητέρας με σκυμμένο το κεφάλι, τι νομίζεις πως θα γίνεις; Στην καλύτερη των περιπτώσεων, μια νοικοκυρά που ξέρει να είναι περιποιείται τον εαυτό της, με την ελπίδα πως κάποια μέρα θα γίνει πριγκίπισα ή θα κάνει πριγκίπισα την κόρη της αν δεν τα καταφέρει η ίδια. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Στο διάστημα που τα κοριτσάκια αναλώνονται στο ποιο φόρεμα ταιριάζει καλύτερα με το «366-Σαγηνευτικό Μπορδοροδοκόκκινο» κραγιόν, τα αγοράκια ασχολούνται με κατασκευές, ανοίγουν συσκευές με κατσαβίδια, ασχολούνται με ηλεκτρονικές συσκευές, παίζουν πόλεμο και βιντεοπαιχνίδια. Άλλος τομέας που πονάει. Ενώ στη μία πλευρά έχεις παιχνίδια που αναπτύσσουν την ικανότητα λύσης προβλημάτων, τα αντανακλαστικά και τη στρατηγική, στον αντίποδα έχεις το «ντύσε τη Σίντι για να πάει στον κτηνίατρο». Είναι λες και η αυτό καθαυτό διανοητική ανάπτυξη των κοριτσιών σταμάτησε κάπου μετά τη Ντόρα τη μικρή εξερευνήτρια.

Αυτά είδε η Nadia Fink από την Αργεντινή, απηύδησε και έγραψε τις αντι-πριγκίπισες. Δύο (για αρχή) βιβλία με πρωταγωνίστριες τη ζωγράφο Frida Kalho και τη Χιλιανή τραγουδίστρια Violetta Parra, των οποίων οι ζωές ήταν κάθε άλλο παρά ονειρικές. Οι πολύ σκληρές σκηνές σαφώς και αφαιρέθηκαν, αφού τα βιβλία αναφέρονται σε κοινό κάτω των δεκατριών, αλλά το βαθύτερο νόημα της μαγκιάς του να αγωνίζεσαι για το καλύτερο στη ζωή σου –ω, τι έκπληξη– ακόμα και ως γυναίκα είναι κάτι παραπάνω από πασιφανές.

Η ίδια η Fink αναφέρει χαρακτηριστικά, πως σκοπός της ήταν να δείξει το παράδειγμα των γυναικών που δεν περιμένουν τον πρίγκιπα να τις σώσει. Αντ’ αυτού, λαμβάνουν εκείνες δράση.

Μπούχτισε κι η Αυστραλή Samantha Turnbull από «της πριγκίπισας και της νεράιδας το κάγκελο» που γινόταν στα παιδικά βιβλία κι έτσι έφτιαξε κι αυτή τις δικές της αντι-πριγκίπισες, μια παρέα κοριτσιών που στήνουν τη δική τους αντίσταση απέναντι στον περίγυρό τους, που τις βλέπει απλά ως κούκλες που χρειάζονται σώσιμο. Η σειρά απαρτίζεται από τέσσερα βιβλία και ξεκινά όταν η μητέρα της Emily δηλώνει συμμετοχή για εκείνη, παρά τη θέλησή της, σε καλλιστεία για κοριτσάκια.

Αν δεν καταρριφθούν τα κλισέ που ξεικινούν από τόσο μικρή ηλικία, δε θα αλλάξει ποτέ το κατεστημένο που παρουσιάζει τη γυναίκα ακόμα και ως όμορφη μεν, χαζή δε, αφού το μυαλό δεν το χρειάζεται. Ούτε πρόκειται να εκφυλιστεί η σωστή αυριανή μητέρα αν έχει άποψη, κρίση και δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων.  Τη συγκεκριμένη καραμέλα που πιπιλάει το απανταχού club των συντηρητικών και στενόμυαλων καλύτερα να την καταπιεί μια και καλή.

Πηγές:
http://www.dailytelegraph.com.au/news/nsw/the-anti-princess-club-writer-mum-creates-girls-book-series-minus-the-princesses/story-fni0cx12-1227225711481?nk=3d81787f54d9c56f09e63eb3824c93b8-1442399799

http://antiprincessclub.com.au/books/

http://remezcla.com/culture/these-anti-princess-books-give-young-girls-badass-latina-heroines-to-look-up-to/

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.