Debate! Τίνα Μπαρμπάτσαλου VS Πέννυ Πηττά

Κάνναβη: Αποποινικοποίηση ή όχι;

Η Πέννυ Πηττά και η Τίνα Μπαρμπάτσαλου μπαίνουν στην Arena για ένα φλέγον, πολυσυζητημένο και άλυτο ζήτημα.
Αποποινικοποίηση ή όχι της κάνναβης;
Εσείς τι λέτε;

Η νέα κυβέρνηση, εκτός από την ελπίδα για έξοδο από την κρίση –που ο χρόνος, βέβαια θα δείξει  το κατά πόσο ευσταθεί–, έφερε και την ελπίδα για την απαλλαγή της ελληνικής κοινωνίας από συντηρητικούς θεσμούς, που έχουν γαντζωθεί στο σκεβρωμένο νομοθετικό σύστημα της χώρας. Νομιμοποίηση γάμων και υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Για το τελευταίο δε θέμα, υπάρχει μια αδικαιολόγητη κατ’ εμέ έξαρση εναντίωσης. Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ότι αποποινικοποίηση δε σημαίνει επ’ ουδενί ελεύθερη κατανάλωση από ανηλίκους. Κάτι τέτοιο, όπως και η πώληση σε αυτούς, εξυπακούεται πως πρέπει να συνεχίσει να είναι πράξη ποινικοποιημένη. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα τονιστεί εκ νέου ότι η αποποινικοποίηση αφορά συγκεκριμένα την κάνναβη και όχι τα υπόλοιπα, «σκληρά» ναρκωτικά.

Η αποποινικοποίηση δεν πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών. Όταν, ακόμη και την περίοδο που η χρήση θεωρείται παράνομη, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κάνει χρήση στα κρυφά και ο περίγυρος σιωπά συνωμοτικά. Ποια η διαφορά λοιπόν με το να θεωρούνται νόμιμες η μικροκατοχή και η χρήση; Απολύτως καμία. Παίζει άνετα το ρόλο του και το γεγονός ότι οι σοβαροφανείς προτιμούν να κάνουν πράγματα στα κρυφά, πίσω από το συντηρητικό τους προσωπείο.

Έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι μετά την αποποινικοποίηση της κάνναβης, η χρήση της μειώθηκε σημαντικά. Η λατρεία του ανθρώπου για το απαγορευμένο και η αύξηση της αδρεναλίνης ως συνέπεια της παράνομης πράξης φαίνεται να νικούν κατά κράτος την αυτό καθαυτό έλξη προς την ίδια την κάνναβη.

Σε όρους καθαρά οικονομικούς, η νομιμοποίηση της κάνναβης θα πλήξει αφόρητα το λαθρεμπόριο και εκείνους που θησαυρίζουν από αυτό. Η φορολόγηση δε του αγαθού, μπορεί και να επιφέρει έσοδα στο κράτος, αντί να τα καρπώνονται μεγαλέμποροι, που τα χρησιμοποιούν για όχι και τόσο θεμιτούς σκοπούς.  Η εγκληματικότητα που προκαλείται από το παραεμπόριο και τη διακίνηση της κάνναβης θα μειωθεί και θα γλιτώσουν από απείρου κάλλους ατυχήματα χωριά τα οποία φιλοξενούν φυτείες ανάμεσα σε φασολάκια και καλαμπόκια.  Τέλος, ο θεματολογικός τουρισμός, τύπου coffee shops της Ολλανδίας, μπορεί κάλλιστα να ωφελήσει τοπικές κοινωνίες, στις οποίες η καλλιέργεια κάνναβης είναι η «γνωστή – άγνωστη».

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, τι γίνεται με τη μακροχρόνια χρήση και τις παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παρενέργειες είναι γνωστές και η κατάχρηση βλάπτει σε οποιαδήποτε μορφή, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ζάχαρη και το αθώο κατά πολλούς φαγητό. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του χαρακτήρα καθενός το μέτρο που μπορεί να κρατήσει και δε θα επηρεαστεί από καμία αποποινικοποίηση.

Το ίδιο ισχύει και για τους φανατικούς της ρήσης: «μετά το χόρτο θα ‘ρθουν τα πιο σκληρά και κυρίως ο «λευκός θάνατος», η ηρωίνη. Όπως και παραπάνω, η αδυναμία του κάθε προσώπου για αυτοέλεγχο δεν οφείλεται σε αυτή την απόφαση του κράτους. Το τελευταίο όμως, έχει την ευθύνη να ισχυροποιήσει δομές όπως συμβούλους και κέντρα ενημέρωσης και απεξάρτησης. Όσοι συνεχίζουν να είναι αυτής της άποψης, μπορούν να δουν για εκατοστή φορά το «Νικητή».

Ο όρος medical marijuana, χρησιμοποιείται για περιπτώσεις στις οποίες φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν στις δραστικές τους ουσίες τη Δ-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), βασικό συστατικό πολλών κανναβοειδών. Κάποια από αυτά είναι το Dronabinol, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ναυτίας μετά τη χημειοθεραπεία και στην έλλειψη βάρους φορέων ή ασθενών του AIDS. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Ολλανδία, η Ρωσία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Εσθονία έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα ενισχύσει τις συμβουλευτικές μονάδες.

Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω το Μεσαίωνα;

Πηγές:

http://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana-medicine

http://www.msnbc.com/all/does-marijuana-lower-the-crime-rate

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/12/16/teen-marijuana-use-falls-as-more-states-legalize/

http://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_cannabis_by_country

Έχουμε μπλέξει τις ζωές μας με σκιές. Βρισκόμαστε να χάνουμε την πραγματικότητα ενώ πνιγούμε προβλήματα σε καπνό και ουσίες, γιατί έτσι είναι η ζωή σκληρή, λένε.

Κάπου εκεί μπαίνει το ερώτημα να βγεις από τις σκιές ή να τις κάνεις καθεστώς. Λυπάμαι αλλά προτιμώ να βγω από τις σκιές.

Λέμε όχι στην αποποινικοποίηση της κάνναβης γιατί η ζωή δεν είναι μπάφος, φούντα, νταφού ή όπως αλλιώς θέλεις να το λες προκειμένου να με πείσεις ότι την έχεις γνωρίσει.

Θα ισχυρισθείς ότι ήδη κυκλοφορεί ελεύθερο, οπότε η αποποινικοποίησή του απλώς θα φέρει έσοδα στη φτωχή μας χώρα. Τέτοια έσοδα δεν τα θέλω.

Μιλάς για οικονομικά κίνητρα και σε θεωρώ πανούργο για αυτό. Βάζεις το χρήμα πάνω από τα όνειρα για μία καθαρή και αληθινή κοινωνία.

Το σύστημα όμως που γεννά τη μαστούρα και την εξάρτηση δε θεραπεύεται, φίλε.

Άλλωστε σε χώρες όπου εφαρμόστηκε η αποποινικοποίηση τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά. Δανία και Σουηδία διπλασίασαν τους χρήστες των ουσιών και απέσυραν το νόμο για να μη δουν χειρότερα αποτελέσματα. Η γειτονική μας Ισπανία κατέγραψε αύξηση των χρηστών βαριών ουσιών όπου οι περισσότεροι ξεκίνησαν από τα ελαφριά που είχαν αποποινικοποιήσει. Όσο για τις ΗΠΑ, άστο καλύτερα φίλε γιατί τότε θα πρέπει να κυκλοφορούμε με μπηγμένες σύριγγες στις φλέβες.

Ένα κόσμο μαστουρωμένο ονειρεύεσαι για τα παιδιά σου και ζητάς την αποποινικοποίηση; Φαντάσου δεκαεξάχρονα παιδιά να αγοράζουν από το περίπτερο ναρκωτικά όπως τώρα αγοράζουν τα τσιγάρα. Πώς τολμάς να μιλάς για αποποινικοποίηση ναρκωτικών ενώ ακόμα δεν έχεις καταφέρει να φτιάξεις παιδεία;

Δε θέλω ανάμεσά μας μαστουρωμένους ανθρώπους, παιδιά με χασίσια στις σχολικές τους τσάντες, ουρές σε μαγαζιά του κέντρου που θα σερβίρουν φούντες και ανθρώπους που θα καλλιεργούν γλαστράκια χασίς δίπλα από το βασιλικό και το θυμάρι.

Δεν κάνω όνειρα για μία κοινωνία που ο καθένας θα μπορεί να τριγυρνάει ελεύθερα παίρνοντας τη δόση του, ρουφώντας το τσιγαράκι του, τραβώντας τις μυτιές του. Λυπάμαι όμως για τα δικά σου.

Όχι, στην αποποινικοποίηση των ναρκωτικών και το βροντοφωνάζω. Σε μία χώρα που η δημοκρατία καταρρέει, η παιδεία πάσχει και ο λαός χάνεται σε προπαγανδιστικά δελτία ειδήσεων θυμήθηκαν κάποιοι να αναγνωρίσουν το δικαίωμα της μαστούρας και της ναρκοϋποταγής.

Μήπως αυτό συμφέρει για να μας αποσυντονίσει από τα σημαντικά; Μία απλή ερώτηση κάνω, μην σας τρομάζει.

Θα πιάσεις τον έμπορο λες και θα αδειάσεις τα σωφρονιστικά ιδρύματα από χρήστες και θα συμφωνήσω. Θα αδειάσεις τα σωφρονιστικά ιδρύματα και θα γεμίσεις τη κοινωνία μας «μαύρο». Το σύστημα δεν είναι ηλίθιο, ούτε παίζει ζάρια. Γνωρίζει ακριβώς ποιοι είναι οι έμποροι που τους αφήνει ατιμώρητους. Γνωρίζει επίσης ποιοι είναι οι χρήστες που κλείνονται στις φυλακές για το θεαθήναι.

Κάνε μία βόλτα και δες τα παιδιά που ελεύθερα πίνουν το τσιγαράκι τους σε αθώα παγκάκια της γειτονιάς με μπάτσους δίπλα να κοιτάζουν. Για ποια αποποινικοποίηση μου μιλάς; Τους νόμους που δεν έχεις καταφέρει να εφαρμόσεις θέλεις απλώς να καταρρίψεις για να μου πετάξεις άλλο ένα καλοστημένο σχέδιο στα μούτρα. Ταυτόχρονα θα προστατεύσεις κάποιους από τους αστυνομικούς σου που θα μπορούν να το εμπορεύονται νόμιμα και χωρίς ποινές.

Ομολογώ, ότι πρόκειται για σατανικό σχέδιο.

Επειδή είσαι ανίκανος να πιάσεις τους εμπόρους, διαλέγεις να τους νομιμοποιήσεις και μετά θα αρχίσεις τις εκστρατείες «μην οδηγείτε όταν έχετε πιεί» και «το κάπνισμα σκοτώνει».

Σε λυπάμαι φίλε απλά.

Τώρα, θα μου μιλήσεις για τις σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης. Αναρωτιέμαι ποιος σου είπε ότι η κάνναβη είναι ακίνδυνη για όλους ανεξαρτήτου κατάστασης υγείας και ηλικίας.

Το παράνομο είναι γλυκό για τους ψυχικά αδύναμους αυτούς οφείλεις να προστατεύσεις και όχι να τους δώσεις ελευθερία στη καταστροφή τους

Δεν είναι ένας νόμος και μερικές μικροποινές που θα καταπολεμήσει τους εξαρτημένους. Την τσέπη σου θέλεις να γεμίσεις.

Τολμάς να μου μιλάς για αποποινικοποίηση ναρκωτικών όταν ο κόσμος ζει κάτω από τα όρια της πείνας.

Μιλάς για μικρές εξαγοράσιμες ποινές που πέφτουν σαν σπίθες αναπτήρα για να δημιουργήσουν τη μυρωδιά του καμένου και το δάσος που καίγεται δε σε απασχολεί.

Άκου μάγκα, βαρέθηκα να σε βλέπω να παίζεις με τραπουλόχαρτα και να μη ξέρω με τι φύλο με κρατάς για αυτό εξήγησε μου τι σημαίνει δικαιοσύνη, δημιούργησε μου παιδεία, φτιάξε μου την ψυχολογία ώστε να μη χρειάζεται να καταφεύγω στα ναρκωτικά και μετά έλα να μου μιλήσεις για αποποινικοποιήσεις.

Τώρα δεν είμαι έτοιμη.


Εσείς τι λέτε;


Από τα στενά του Σακαφλιά στο νησί του Πυθαγόρα και επόμενος σταθμός η χώρα του φελλού και του μπακαλιάρου. Μηχανικός Πληροφορικής με μεγάλη αγάπη για το γράψιμο. Ανέκαθεν εκφραζόμουν καλύτερα στο γραπτό λόγο ενώ θέλω ακόμα προπόνηση στην προφορική επιχειρηματολογία. Έτσι αποφάσισα να γράψω για τις παγίδες, σε μια περίοδο ηλιθιοκρατίας. Λάτρης της trollιάς, fan της ειλικρίνειας και των ξεκάθαρων προθέσεων. Εκφραστική μέχρι αηδίας, αποφεύγω τους ανθρώπους-pokerface λόγω εμπειρίας. 

σχόλια

Αναποφάσιστη και συναισθηματική, όσο δεν πάει. 
Περιπλανήθηκα ως έφηβη στις Βρυξέλλες για να καταλήξω φοιτήτρια Οικονομικών στην Αθήνα.
Απο τότε έχουν περάσει χρόνια, δε θέλω να θυμάμαι ποσά. Ο χρόνος δεν ήταν ποτέ φίλος μου.
Οι σκέψεις μου σκόρπιες λέξεις σε χαρτί. Τα συναισθήματα μου, μουσικές. Τα υπόλοιπα καθημερινότητα.
Ανάμεσα σε όνειρα και πραγματικότητα τρώω τα μούτρα μου, μαθαίνω, ξυπνάω και πάλι απο την αρχή.

σχόλια
Copyright © 2014-2015