Debate! Κωνσταντίνος Δρόσος VS Τίνα Μπαρμπάτσαλου

iOS vs Android

Η ώρα για την αναμέτρηση των γιγάντων του κινητού λογισμικού είναι εδώ.

Μου είπαν κι εμένα να βρω τα δέκα καλύτερα χαρακτηριστικά του iOS, το λειτουργικό που βλέπουμε στα iPhone, iPad και iPod. Κι άλλο που δεν ήθελα εγώ. Πέταξα τη σκούφια μου μόλις το άκουσα. Μην ξεχνάμε πως είμαι και μεγάλος Apple-lover. Κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά είναι καθαρά προσωπικές επιλογές και είναι από τα πιο σημαντικά του λογισμικού, που το έχουν κάνει να ξεχωρίζει μπροστά στο Crapdroid (Android εννοώ, αλλά ο θεός να το κάνει λογισμικό). Cross your fingers λοιπόν και πάμε να κάνουμε μια ανασκόπηση στα πιο βασικά πλεονεκτήματα του iOS.
 

 1. Υποστήριξη λογισμικού από παλαιότερες συσκευές: Ίσως να αποτελεί έναν από τους κυριότερους λόγους αγοράς μιας συσκευής iOS κι ένα από τα πιο βασικά πλεονεκτήματα του λογισμικού. Χρήστες οι οποίοι έχουν κάποια συσκευή από το 2010, έχουν ακόμη τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν στην τελευταία έκδοση λογισμικού, χωρίς κανένα πρόβλημα. Μικροπροβλήματα και διάφορα κολλήματα θα υπάρχουν σίγουρα, αλλά αυτά διορθώνονται κατά καιρούς με επιμέρους αναβαθμίσεις. Από την άλλη, ακούω αρκετούς φίλους να γκρινιάζουν για τις αναβαθμίσεις του Android, γιατί ουσιαστικά τους κάνουν «τούβλα» τις συσκευές τους. Και πέρα από αυτό, δεν υπάρχουν τόσο συχνές αναβαθμίσεις, οι οποίες θα διορθώνουν κάποια σφάλματα.
   
 2. Σταθερότητα εφαρμογών και διαθεσιμότητα: Πάρα πολλές από τις νέες εφαρμογές, έχουν δείξει αρκετά καλή συμπεριφορά στη σταθερότητά και τη συμπεριφορά τους. Έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο να προσαρμόζονται με το οικοσύστημα του iOS κι ανάλογα με τις επιλογές του κάθε χρήστη. Κοιτώντας από την άλλη πλευρά, τους αριθμούς των εφαρμογών στο Google Play και στο App Store, διαπιστώνουμε πως το Android έχει ένα μικρό προβάδισμα έναντι του iOS. Αλλά όπως λέει κι η παροιμία, «τα ράσα δεν κάνουν τον παπά». Μην ξεχνάμε και τις διάφορες εφαρμογές με ιούς, που κυκλοφορούν ακόμη ελεύθερες στο Google Play.
   
 3. Ασύρματες συναλλαγές μέσω Apple Pay: Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του λογισμικού, το οποίο σε συνδυασμό με το hardware της συσκευής, μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο σε κάθε χρήστη. Η νέα υπηρεσία Apple Pay έφερε ριζικές αλλαγές στις ασύρματες συναλλαγές, μέσω κινητών τηλεφώνων, οι οποίες είχαν μείνει πίσω, παρά το γεγονός πως ζούμε στο 2015. Κι άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, πως όλοι οι χρήστες Android άρχισαν να χρησιμοποιούν το αντίστοιχο Google Wallet, αφού αντιλήφθηκαν την παρουσία του Apple Pay. Πφφ, ερασιτέχνες!
   
 4. Ασφάλεια λογισμικού: Μέχρι και την τελευταία έκδοση του λογισμικού, η Apple έχει καταφέρει να κρατήσει την ασφάλεια τόσο του iOS, όσο και των ίδιων των χρηστών, σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Η ασφάλεια δεν είναι μόνο μέρος του λογισμικού της συσκευής, αλλά και των εφαρμογών που χρησιμοποιεί ο κάθε χρήστης. Το θετικό είναι πως η ίδια η Apple περνάει από έλεγχο τις εφαρμογές, πριν ακόμη αυτές «ανεβούν» στο App Store, προκειμένου να μπορέσει να εντοπίσει αν κάποιο λογισμικό είναι κακόβουλο ή όχι κι αν παραβιάζει κάποιες από τις παραμέτρους ασφαλείας του iOS.
   
 5. Προστασία δεδομένων: Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων των χρηστών, θα μπορούσα με ευλάβεια να αναφέρω πως το iOS είναι ο καθαρός νικητής σε σύγκριση με το Android. Οι εφαρμογές που θα εγκατασταθούν στη συσκευή μπορεί να ζητήσουν άδεια για χρήση τοποθεσίας και/ή επαφών –ανάλογα με την εφαρμογή. Επίσης, η άδεια του χρήστη μπορεί να χρειαστεί για την εμφάνιση ειδοποιήσεων στη συσκευή, αλλά μέχρι εκεί. Καμία εφαρμογή δε ζητάει χρήση της ταυτότητας (ID) του χρήστη, χρήση ή/και καταγραφή κλήσεων κι άλλα. Είναι κάτι το οποίο η ίδια η Apple δε θα επιτρέψει. Από την άλλη, έχουν δει τα μάτια μου αρκετές εφαρμογές στα Android να ζητάνε άδεια χρήσης για πολύ περισσότερα κι ιδιωτικά πράγματα. Κι αν δε τα αποδεχτείς, δεν μπορείς να εγκαταστήσεις την εφαρμογή.
   
 6. AirPlay: Ένα εξίσου σημαντικό χαρακτηριστικό το οποίο ενσωματώνεται στο iOS, είναι το AirPlay. Το AirPlay επιτρέπει, στην ουσία, το broadcasting της συσκευής, σε κάποιο άλλο μέσο, όπως για παράδειγμα η οθόνη της τηλεόρασής σας. Δεν είναι απαραίτητη η αγορά του Apple TV για τη χρήση του AirPlay, καθώς αρκετές πλέον SmartTVs είναι συμβατές με τη συγκεκριμένη υπηρεσία.
   
 7. Find My iPhone: Η χρήση του συγκεκριμένου χαρακτηριστικού είναι αρκετά σημαντική σε περίπτωση που κάποιος πέσει θύμα κλοπής της συσκευής ή χάσει τη συσκευή του από απροσεξία. Μέσω του Find My iPhone, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πληροφορίες για την τοποθεσία της χαμένης/κλεμμένης συσκευής τους. Και το καλύτερο; Μπορούν να διαγράψουν όλα τα δεδομένα από τη συσκευή τους, χρησιμοποιώντας έναν υπολογιστή και κάνοντας σύνδεση στο λογαριασμό τους στο iCloud. Και σε μια συζήτηση με τον κολλητό που έχει Android μου λέει το εξής: «Να σου πω κάτι; Έχασα το κινητό μου και δεν έχει το Find My iPhone. Έκλαψα λίγο, αλλά μετά συνήθισα!»
   
 8. Λογισμικό κλειστού κώδικα: Για αρκετούς χρήστες, αποτελεί ένα αγκάθι το γεγονός πως το λογισμικό είναι κλειστού κώδικά. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω πως είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του iOS, καθώς καθιστά –για αρκετούς «κακοπροαίρετους»– πιο δύσκολη την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα.
   
 9. Επαναφορά συσκευής μόνο με χρήση του Apple ID: Ένα ακόμη εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα του iOS είναι πως ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επαναφέρει τη συσκευή τους στις εργοστασιακές ρυθμίσεις (restore) και να την ενεργοποιήσει, μόνο εφόσον χρησιμοποιήσει το Apple ID, με το οποίο την είχε συνδέσει, κατά την πρώτη φορά χρήσης. Έτσι, προστατεύει τη συσκευή και τα δεδομένα του χρήστη, ακόμη κι αν κάποιος χάσει το κινητό του τηλέφωνο ή tablet. Με άλλα λόγια, την κάνει «τούβλο» σε ξένα χέρια, τα οποία δεν γνωρίζουν ούτε το όνομα χρήστη, ούτε τον κωδικό σύνδεσης στο Apple ID.
   
 10. iTunes και Back Up: Όσα iPhone, iPad και iPod αν αλλάξεις, πάντα ξέρεις πως οι εφαρμογές σου και τα αρχεία σου, μπορούν να βρεθούν μέσα από το iTunes. Το καλύτερο είναι πως για όλες τις συσκευές iOS, η Apple έχει δημιουργήσει ένα ενιαίο περιβάλλον χρήσης, όπου ο κάθε χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί, χωρίς να σκέφτεται που θα βρει ξανά τις εφαρμογές και τα αρχεία του, τα οποία προέρχονται από παλαιότερες συσκευές. Παράλληλα, έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί το iTunes ως μέσο αναπαραγωγής κι αγοράς μουσικής ή ακόμη και για τη διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας.

Ήρθε η ώρα λοιπόν να μονομαχήσουμε και οι apple fans να με μισήσουν διά παντός. Γιατί όταν μιλάμε για λειτουργικό σύστημα κινητού, δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από το Android. Σε τι να συναγωνιστεί η ευελιξία σε τιμές, ποιότητα και hardware τη δυσκαμψία σε όλα τα προαναφερθέντα της Apple. Το μήλο είναι δηλητηριασμένο, όπως στο παραμύθι της Χιονάτης! Έρχομαι εξής αμέσως να σας πω το γιατί να προτιμήσετε μια συσκευή που φοράει Android, παρά τον ενθουσιασμό που προκαλεί ένα iPhone/iPad/iΣιχτίρ. Όχι μία,αλλά δέκα φορές!

 1.  Πρόσβαση στο σύστημα αρχείων. Με το που συνδέσεις την Android συσκευή σου σε οποιονδήποτε υπολογιστή, αλλά ακόμα και με πρόγραμμα διαχείρισης αρχείων (File Manager) από το ίδιο το κινητό, μπορείς να έχεις πρόσβαση στο σύστημα αρχείων όπως ακριβώς θα το έκανες και σε ένα λειτουργικό σύστημα υπολογιστή. Στο iOS δε θα έχεις ποτέ αυτή την ευκολία. Το Android δε νοιάζεται από πού έχει έρθει η μουσική σου, ενώ δε χρειάζεσαι ειδικά προγράμματα όπως το iTunes και το iPhoto για να μετακινήσεις τα αρχεία πολυμέσων.

 1.  Multitasking. Ναι, μπορείς να τρέξεις πολλές εφαρμογές μαζί, να τις αφήσεις να τρέχουν στο παρασκήνιο, ή ακόμη και τοποθετημένες οπουδήποτε στις διαφορετικές επιφάνειες εργασίας. Στο Βιλαμπάχο, ακόμα τρίβουν, με τη δικαιολογία της εξοικονόμησης ενέργειας…

 1.  Μεγάλη γκάμα συσκευών. Δεν είσαι αναγκασμένος, αν δεν μπορείς και δε θέλεις, να βάλεις απύθμενα βαθιά το χέρι στην τσέπη για την απόκτηση της συσκευής που προτιμάς. Μπορείς να βρεις πάμφθηνα, ικανοποιητικά σε σχέση απόδοσης-τιμής, αλλά και πιο ακριβά μοντέλα, ενώ, με τη μεγάλη ποικιλία συσκευών, έχεις πιθανότητα να πετύχεις πολύ ικανοποιητικές προσφορές σύμφωνα με τα στάνταρντς σου.

 1.  Αποθηκευτικός χώρος στο cloud. Δεν υπάρχει σύγκριση στο πόσο χώρο προσφέρουν οι δύο υπηρεσίες. Ενώ το Google Drive προσφέρει δωρεάν 15 GB, το iCloud αρκείται σε ένα ποταπό πενταράκι Gigabytes. Ακόμη και στην υπηρεσία επί πληρωμής, με 24 δολλάρια το χρόνο μπορείς να αποκτήσεις αποθηκευτικό χώρο 100 GB στο Google Drive, ενώ στο iCloud πληρώνεις περισσότερα για λιγότερο χώρο. Πιο συγκεκριμένα, 100 δολλάρια για 50 GB. Σαν να μιλάνε οι αριθμοί από μόνοι τους.

 1.  Τροποποίηση. Καλωσήρθατε στην παιδική χαρά του Αndroid. Μπορείς να «διακοσμήσεις» το λογισμικό του κινητού σου όπως θέλεις εσύ, από μικρά προγραμματάκια στην επιφάνεια εργασίας (widgets), μέχρι και τροποποιημένες διανομές του λειτουργικού συστήματος, με διαφορές σε εμφάνιση και σε λειτουργία από την αρχική έκδοση. Επίσης, μπορείς να το κάνεις και μόνος σου με τη βοήθεια επεξηγηματικών tutorials, στο site των xda-developers, μια κοινότητα που ασχολείται με την DIY τροποποίηση Αndroid συσκευών. Το jailbreak του iOS πέρασε και δεν ακούμπησε.

 1.  Μεγαλύτερη ποικιλία εφαρμογών. Η αλήθεια είναι πως ο αριθμός των εφαρμογών στα δύο app stores έχει σχεδόν εξισωθεί. Με το Amazon App Store και τις ανεξάρτητες αγορές, η ποικιλία για ένα χρήστη Android είναι σαφέστατα μεγαλύτερη. Προφανώς, χρειάζεται και σωστή πολιτική χρήσης, για να μην κατεβάζουμε οτιδήποτε απόοπουδήποτε.

 1.  Κουμπί «Πίσω». Το Αndroid απλά νικά σε ευχρηστία. Είναι πιο εύκολο για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος με ένα κινητό να χρησιμοποιήσει την απλή λογική για να πλοηγηθεί σε ένα μενού, από το να πατάει ένα στρογγυλό κουμπί. Χωρίς multitasking βέβαια, θα μου πεις, τι να το κάνεις το back button;

 1.  Full HD και βάλε. Eνώ τα Αndroid κινητά είχαν full HD ανάλυση οθόνης από το 2012, μόνο τo 2014 η Apple λανσάρισε στην αγορα το iPhone 6s Plus, το πρώτο κινητό με ανάλυση 1920x1080 στην ιστορία της. H υψηλότερη ανάλυση οθόνης που έχει συναντηθεί μέχρι σήμερα σε Αndroid κινητό, είναι αυτή του Sony Xperia Z5 Premium, με οθόνη ανάλυσης 3840 x 2160.

 1.  Όλοι για έναν και ένας για όλους. Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των λογαριασμών χρηστών που μπορεί να «φιλοξενήσει» μια συσκευή που φοράει Android, σε αντίθεση με το iOS, που επιβάλλει τη χρήση ενός και μόνο λογαριασμού, ως λειτουργικό σύστημα-ντίβα που είναι (χιουμοράκι).

 1.  Near Field Communication (NFC). Παρότι δεν είναι ακόμη διαδεδομένο στην Ελλάδα, το σύστημα  αξιοποίησης του chip ΝFC, που βρίσκεται ενσωματωμένο σε κινητές συσκευές επιτρέπει την πραγματοποίηση πληρωμών,  την αλλαγή προφίλ χρήσης, καθώς επίσης και άλλων λειτουργιών, μόνο με το πέρασμα της συσκευής πάνω από μια ειδικά διαμορφωμένη ετικέτα. Και εδώ το Android υπερτερεί του iOS. Οι χρήστες των πρώτων μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα πράγματα σε σχέση με τους δεύτερους, που αρκούνται στη διακριτική γοητεία του Apple Pay.

Εσείς τι λέτε;


Άλλος για Χίο τράβηξε και άλλος για Μυτιλήνη. Κάπως έτσι εξελίσσεται η ζωή μου τα τελευταία χρόνια, καθώς η λέξη «σχέδια» απλά υπάρχει σαν λέξη στο μυαλό μου. Αγαπώ την αρθρογραφία και τη μουσική. Τρελαμένος με την τεχνολογία και μεγάλος Apple-lover. Αν με γυρίσεις ανάποδα, δαγκωμένα μήλα θα πέσουν από πάνω μου. Μεγάλη μου καψούρα, η Θεσσαλονίκη και οι γυναίκες της. Τα τελευταία χρόνια επαγγέλλομαι ηλεκτρολόγος μηχανικός, αλλά τελικά ούτε μια πρίζα δεν μπορώ να φτιάξω.
 

σχόλια

Από τα στενά του Σακαφλιά στο νησί του Πυθαγόρα και επόμενος σταθμός η χώρα του φελλού και του μπακαλιάρου. Μηχανικός Πληροφορικής με μεγάλη αγάπη για το γράψιμο. Ανέκαθεν εκφραζόμουν καλύτερα στο γραπτό λόγο ενώ θέλω ακόμα προπόνηση στην προφορική επιχειρηματολογία. Έτσι αποφάσισα να γράψω για τις παγίδες, σε μια περίοδο ηλιθιοκρατίας. Λάτρης της trollιάς, fan της ειλικρίνειας και των ξεκάθαρων προθέσεων. Εκφραστική μέχρι αηδίας, αποφεύγω τους ανθρώπους-pokerface λόγω εμπειρίας. 

σχόλια
Copyright © 2014-2015