Η νέα κυβέρνηση, εκτός από την ελπίδα για έξοδο από την κρίση –που ο χρόνος, βέβαια θα δείξει  το κατά πόσο ευσταθεί–, έφερε και την ελπίδα για την απαλλαγή της ελληνικής κοινωνίας από συντηρητικούς θεσμούς, που έχουν γαντζωθεί στο σκεβρωμένο νομοθετικό σύστημα της χώρας. Νομιμοποίηση γάμων και υιοθεσίας παιδιών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών, αποποινικοποίηση της κάνναβης.

Για το τελευταίο δε θέμα, υπάρχει μια αδικαιολόγητη κατ’ εμέ έξαρση εναντίωσης. Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ότι αποποινικοποίηση δε σημαίνει επ’ ουδενί ελεύθερη κατανάλωση από ανηλίκους. Κάτι τέτοιο, όπως και η πώληση σε αυτούς, εξυπακούεται πως πρέπει να συνεχίσει να είναι πράξη ποινικοποιημένη. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, θα τονιστεί εκ νέου ότι η αποποινικοποίηση αφορά συγκεκριμένα την κάνναβη και όχι τα υπόλοιπα, «σκληρά» ναρκωτικά.

Η αποποινικοποίηση δεν πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των χρηστών. Όταν, ακόμη και την περίοδο που η χρήση θεωρείται παράνομη, μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού κάνει χρήση στα κρυφά και ο περίγυρος σιωπά συνωμοτικά. Ποια η διαφορά λοιπόν με το να θεωρούνται νόμιμες η μικροκατοχή και η χρήση; Απολύτως καμία. Παίζει άνετα το ρόλο του και το γεγονός ότι οι σοβαροφανείς προτιμούν να κάνουν πράγματα στα κρυφά, πίσω από το συντηρητικό τους προσωπείο.

Έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει ότι μετά την αποποινικοποίηση της κάνναβης, η χρήση της μειώθηκε σημαντικά. Η λατρεία του ανθρώπου για το απαγορευμένο και η αύξηση της αδρεναλίνης ως συνέπεια της παράνομης πράξης φαίνεται να νικούν κατά κράτος την αυτό καθαυτό έλξη προς την ίδια την κάνναβη.

Σε όρους καθαρά οικονομικούς, η νομιμοποίηση της κάνναβης θα πλήξει αφόρητα το λαθρεμπόριο και εκείνους που θησαυρίζουν από αυτό. Η φορολόγηση δε του αγαθού, μπορεί και να επιφέρει έσοδα στο κράτος, αντί να τα καρπώνονται μεγαλέμποροι, που τα χρησιμοποιούν για όχι και τόσο θεμιτούς σκοπούς.  Η εγκληματικότητα που προκαλείται από το παραεμπόριο και τη διακίνηση της κάνναβης θα μειωθεί και θα γλιτώσουν από απείρου κάλλους ατυχήματα χωριά τα οποία φιλοξενούν φυτείες ανάμεσα σε φασολάκια και καλαμπόκια.  Τέλος, ο θεματολογικός τουρισμός, τύπου coffee shops της Ολλανδίας, μπορεί κάλλιστα να ωφελήσει τοπικές κοινωνίες, στις οποίες η καλλιέργεια κάνναβης είναι η «γνωστή – άγνωστη».

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, τι γίνεται με τη μακροχρόνια χρήση και τις παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι παρενέργειες είναι γνωστές και η κατάχρηση βλάπτει σε οποιαδήποτε μορφή, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ, η ζάχαρη και το αθώο κατά πολλούς φαγητό. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του χαρακτήρα καθενός το μέτρο που μπορεί να κρατήσει και δε θα επηρεαστεί από καμία αποποινικοποίηση.

Το ίδιο ισχύει και για τους φανατικούς της ρήσης: «μετά το χόρτο θα ‘ρθουν τα πιο σκληρά και κυρίως ο «λευκός θάνατος», η ηρωίνη. Όπως και παραπάνω, η αδυναμία του κάθε προσώπου για αυτοέλεγχο δεν οφείλεται σε αυτή την απόφαση του κράτους. Το τελευταίο όμως, έχει την ευθύνη να ισχυροποιήσει δομές όπως συμβούλους και κέντρα ενημέρωσης και απεξάρτησης. Όσοι συνεχίζουν να είναι αυτής της άποψης, μπορούν να δουν για εκατοστή φορά το «Νικητή».

Ο όρος medical marijuana, χρησιμοποιείται για περιπτώσεις στις οποίες φαρμακευτικά σκευάσματα περιέχουν στις δραστικές τους ουσίες τη Δ-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), βασικό συστατικό πολλών κανναβοειδών. Κάποια από αυτά είναι το Dronabinol, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ναυτίας μετά τη χημειοθεραπεία και στην έλλειψη βάρους φορέων ή ασθενών του AIDS. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ τους η Ολλανδία, η Ρωσία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Εσθονία έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση κάνναβης και ταυτόχρονα ενισχύσει τις συμβουλευτικές μονάδες.

Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω το Μεσαίωνα;

Πηγές:

http://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana-medicine

http://www.msnbc.com/all/does-marijuana-lower-the-crime-rate

http://www.washingtonpost.com/blogs/wonkblog/wp/2014/12/16/teen-marijuana-use-falls-as-more-states-legalize/

http://en.wikipedia.org/wiki/Legality_of_cannabis_by_country

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.