Πες μου αλήθεια πώς θα βουτήξεις ξανά στη θάλασσα της Λέσβου; Εκεί που τόσα παιδιά έχασαν τη ζωή τους; Τόσα παιδία έμειναν ορφανά;

Εν έτει 2015 βρισκόμαστε σε πόλεμο αγαπητοί. Πέρασε ο 1ος Παγκόσμιος, θρηνήσαμε θύματα και λίγο πριν το καταλάβουμε είχε φτάσει ο 2ος.

Πριν λίγο καιρό αν με ρωτούσες δε θα σου αρνιόμουν ότι έχουμε πόλεμο. Θα σου απάνταγα όμως με σιγουριά πως είναι έμμεσος και οικονομικός. Εκεί δε θρηνούσαμε τόσα θύματα. Πλέον είμαι σε θέση να σου ανακοινώσω ότι μετά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών βρισκόμαστε στον 3ο παγκόσμιο πόλεμο. Και αυτός μοιάζει πιο αιμοσταγής από τους προηγούμενους. Και αναρωτιέμαι πόσο είναι δυνατόν ακόμη.

Κάποτε θυμάμαι όταν ήμουν μικρή έναν συγγραφέα του οποίου το όνομα δε συγκρατώ ότι ο 3ος παγκόσμιος  πόλεμος θα γίνει ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ. Ούσα μεγαλύτερη πλέον καταλαβαίνω τι εννοούσε αυτός που κάποτε θεώρησα τρελό.

Ο Όλαντ έσπευσε να στείλει στρατό στη Συρία για να αναμειχθεί σε ένα πόλεμο και δεν το έκανε από την καλή του την καρδιά.  Συμφέροντα, χρήμα, πετρέλαια. Ξαφνικά μια αντί-ισλαμική εκστρατεία συγχέει τη θρησκεία με το φανατισμό. Τα γεγονότα που συμβαίνουν δημιουργούν φόβο. Τα γεγονότα που συνέβησαν πριν το 2ο παγκόσμιο οδήγησαν στο ναζισμό. Οδεύουμε λοιπόν προς εκείνη την πορεία, χωρίς να έχουμε συναίσθηση αυτης. Πάλι οι άνθρωποι τρομοκρατούνται στο όνομα του ξένου, πάλι γενικεύουν.

Δε χρειαζόμαστε άλλη θρησκεία φίλοι και φίλες. Η θρησκεία αφορά τον πνευματικό κόσμο και όποιος θέλει την ασπάζεται. Αλλά για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζονται λύσεις άμεσες και η θρησκεία δεν μπορεί να τις δώσει. Οι άνθρωποι χρειάζονται παιδεία και όχι ένα θεοκρατικό κράτος που τους υποκινεί ανάλογα με τα συμφέροντά του.

Οι τζιχαντιστές τείνουν να μου θυμίσουν τις μάγισσες της Σαλέμ στη μεσαιωνική Ευρώπη. Ίσως και τις σταυροφορίες. Ίσως να έφτασε πλέον η ανθρωπότητα στο αποκορύφωμα της ματαιοδοξίας της. Δε μπορώ να κατηγορήσω την Ανατολή και τη Θρησκεία της. Γιατί η Δύση έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης.

Και μέχρι στιγμής υπάρχουν πολλοί που πλουτίζουν από αυτήν τη κατάσταση. Οι διενέξεις μεταξύ δύσης και ισλαμικού κράτους πλουτίζουν σθεναρά τις οπλικές εταιρείες. Κατά τις «ειρηνικές» τους επεμβάσεις ρίχνουν πυραύλους Tomahawk. Η τιμή ενός Tomahawk είναι ένα εκατομμύριο ευρώ. Αν κατά μέσο όρο ρίχνουν γύρω στους 40 πυραύλους ανά ημέρα, τα μαθηματικά είναι στο χέρι σας για να υπολογίσετε το κέρδος των εταιρειών αυτών.

Πότε δεv πεθαίνουν οι ισχυροί αγαπητοί. Ποτέ. Οι μόνοι ισχυροί που πέθαναν είναι όσοι εναντιώθηκαν στο απάνθρωπο αυτό σύστημα. Και όσο εμείς κοιμόμαστε αυτοί θα συνεχίζουν να σπέρνουν διχόνοια σε λαούς και φυλές, θρησκείες και πολιτισμούς. Γιατί πάντα πεθαίνει ο άμαχος πληθυσμός. Πριν λίγες μέρες στη Βηρυτό και το Παρίσι. Και ιστορικά άλλα τόσα αναμέτρητα παραδείγματα.

Η κινητήριος δύναμη αυτών που μας θέλουν υποδουλωμένους είναι η αμάθεια και η θρησκεία σε επίπεδο φανατισμού. Όταν εκλείψουν αυτά θα πάψουν και οι αιματοχυσίες μεταξύ των λαών. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό υπάρχει πολύς δρόμος.

Γιατί αυτόν το θεό που σκορπά το θάνατο, χωρίς να υπολογίζει ανθρώπινες ζωές, δε θα έπρεπε να τον θέλει το ανθρώπινο είδος. Εν αντιθέσει όμως με το δέον και το πρέπον ο μουσουλμανικός φονταμενταλισμός βρίσκεται στη περίοδο της ακμής του. Σε σύγκρουση με την αύξηση του εθνικισμού στις ευρωπαϊκές χώρες οι εντάσεις κορυφώνονται και η απειλή πολέμου είναι πλέον ορατή.

Η Ευρώπη φοβάται πλέον για τρομοκρατικές επιθέσεις. Η Ανατολή φοβάται αιώνες. Και όσο μένουμε αμαθείς, δέσμιοι των ψευδαισθήσεων που επιλέγουμε να ζούμε ο πόλεμος καταφτάνει όλο και πιο κοντά μας.. Όσο παλεύουμε για σύνορα και θρησκείες άνθρωποι συνεχίζουν να πνίγονται. Και εγώ λυπάμαι μα βάρος στη συνείδησή μου δεν το θέλω!

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε την πλάτη στον τρόμο και στην αμάθεια. Όλα τα άλλα θα βρουν το δρόμο τους. Ο άνθρωπος ως είδος έχει ένα καλό που είναι συνάμα και αρνητικό: Βρίσκει λύσεις. Αλλά δεν ξέρω αν θα είναι προς ώφελός του ή όχι. Μόνο εκείνος μπορεί να αποφασίσει. Η κάθαρση δε θα επέλθει με τίποτα από όσα γνωρίζουμε. Ο κόσμος μας άλλαξε και μαζί και εμείς. Ας θρηνήσουμε λοιπόν τα θύματα μέχρι δακρύων αλλά ας υμνήσουμε ταυτοχρόνως και το δικαίωμά μας στη ζωή.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.