Στο πρώτο άρθρο ασχοληθήκαμε με την ερμηνεία της ομοιοπαθητικής, πώς λειτουργεί, πώς θεραπεύει τον ασθενή.

Στο δεύτερο και τελευταίο θα δούμε την επίδραση που έχει κοινωνικά αυτή η θεραπευτική μέθοδος σήμερα.

Ίσως δεν γνωρίζετε πως, όπως υπάρχει η παγκόσμια οργάνωση «γιατροί χωρίς σύνορα», αντίστοιχα υπάρχει και η παγκόσμια οργάνωση «ομοιοπαθητικοί χωρίς σύνορα».  Η δράση της είναι ακριβώς ίδια με εκείνη της κλασικής ιατρικής όπου εθελοντικά πηγαίνει σε μέρη του πλανήτη με ιδιαίτερα προβλήματα υγείας και προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Η διαφορά της θεραπείας φαίνεται ξεκάθαρα όταν αυτή η οργάνωση κληθεί για να βοηθήσει μια επιδημία. Ενώ η κλασική ιατρική θα χορηγήσει το ίδιο φάρμακο στον πληθυσμό που έχει πληγεί, οι ομοιοπαθητικοί για την ίδια ασθένεια θα χορηγήσουν ξεχωριστό φάρμακο για τον κάθε ασθενή.

Στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη διαμάχη των κλασικών γιατρών με τους ομοιοπαθητικούς. Είναι καθαρά οικονομικό το θέμα. Μια θεραπεία με ομοιοπαθητικά φάρμακα κοστίζει ελάχιστα σε σχέση με την κλασική. Οι φαρμακοβιομηχανίες θα έχαναν τεράστια ποσά αν επικρατούσε αυτή η θεραπευτική μέθοδος. Σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής υπάρχουν νοσοκομεία που εφαρμόζουν αποκλειστικά την ομοιοπαθητική στους ασθενείς που νοσηλεύονται.

Στην Ινδία η ομοιοπαθητική είναι η κορυφαία θεραπευτική μέθοδος και οι θεραπευτές αντιμετωπίζονται με τεράστιο σεβασμό από την κοινωνία. Είναι μια από τις πιο σημαντικές κάστες της χώρα.

Στη χώρα μας την δεκαετία του 1980 τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορούσαν να τα συνταγογραφήσουν οι γιατροί όλων των ασφαλιστικών ταμείων και είχαν ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κάτι που ακυρώθηκε αργότερα μετά από τις παρεμβάσεις των φαρμακευτικών εταιρειών.

Σκεφτείτε για παράδειγμα, πως για μια φλεγμονή στη μέση θα πρέπει να γίνει επίσκεψη στον ορθοπεδικό γιατρό, ακτινογραφία, χρήση ζώνης και πολύχρονη θεραπεία με παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη. Όλα αυτά με την ομοιοπαθητική θεραπεία θα κόστιζαν ελάχιστα. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλος είναι ο οικονομικός πόλεμος που δέχεται.

Κάτι πολύ γνωστό που συμβαίνει συχνά είναι η φλεγμονή στη σκωληκοειδή απόφυση. Μια φλεγμονή που δημιουργείται σ’ ένα όργανο του σώματος και που με την κλασική ιατρική θα χρειαζόταν εξετάσεις, νοσοκομείο και χειρουργείο, για την ομοιοπαθητική  είναι μια απλή διάγνωση και χορήγηση μια φτηνής φαρμακευτικής αγωγής. Προσέξτε τη διαφορά στο κόστος.

Οι φλεγμονές αντιμετωπίζονται σχεδόν όλες, ειδικά αν τις προλάβει κανείς στην αρχή και δεν δημιουργήσουν ιστικές αλλοιώσεις (καταστροφή των ιστών).

Ένας άλλος σημαντικός τομέας για τη δημιουργία σύγχυσης σ’ εκείνους που διστάζουν, είναι η χρήση των μέσων που χρησιμοποιούνται και που στη συνείδηση του κόσμου λειτουργούν σαν σύμβολα.

Ιατρείο, πανάκριβες εξετάσεις, νοσοκομείο, πανάκριβα και ογκώδη μηχανήματα δίνουν στον ασθενή μια εικόνα πως βρίσκεται σε σίγουρα χέρια.

Το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της υγείας με τον πιο ανώδυνο, μόνιμο και καθόλου βίαιο τρόπο, για όσα μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν έτσι και όχι η σπατάλη με τα εργαλεία και τις μεθόδους που λειτουργεί η κλασική ιατρική.

Για εσάς τους φιλόζωους σας έχω καλά νέα: η κτηνιατρική ομοιοπαθητική εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας, με την ίδια διαδικασία όπως και στον άνθρωπο. Εκτός από τα σωματικά προβλήματα που θα μπορούσε να παρουσιάσει ένα κατοικίδιο, σκεφτείτε ένα σκυλάκι που δαγκώνει, που φοβάται υπερβολικά ή που προσπάθησαν να το δηλητηριάσουν. Το να έχει στο σπίτι του κάποιος μερικά ομοιοπαθητικά φάρμακα για έκτακτες ανάγκες μπορεί ν’ αποδειχτεί σωτήριο.

Η κτηνιατρική ομοιοπαθητική εφαρμόζεται και σε μη κατοικίδια ζώα, όπως στην εκτροφή βοοειδών, αιγοπροβάτων και πουλερικών. Καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να μην χορηγηθούν στα ζώα που καταναλώνουμε για τροφή, φάρμακα που δεν θα περάσουν και στον οργανισμό μας με τις γνωστές συνέπειες.

Τα τελευταία επίσης χρόνια έχει αρχίσει, δειλά αλλά σταθερά να εφαρμόζεται και στη βοτανολογία. Στα φυτά του σπιτιού αλλά και στις καλλιέργειες με εξ’ ίσου σημαντικά αποτελέσματα.

Μπορεί τελικά να εφαρμοστεί σε κάθε ζωντανό οργανισμό.

Η ομοιοπαθητική διδάσκεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης σε πανεπιστημιακό επίπεδο με σημαντικότερο εκείνο της Μ. Βρετανίας (British Institute of Homeopathy International)   www.bihint.com αλλά και σε πλήθος ιδιωτικών κολλεγίων.

Οι απόφοιτοι των σχολών αυτών είναι μέλη του European Council of Classical Homeopathy (E.C.C.H), ένα πανίσχυρο σωματείο που εκτός από την προστασία των μελών του, βοηθά σημαντικά και στην διαρκή έρευνα και προώθηση της ομοιοπαθητικής.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο ελπίζω να σας έδωσα κάποια στοιχεία γι’ αυτήν την πανάρχαια θεραπευτική μέθοδο και πόσο σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει σήμερα που η κοινωνία είναι σε βαθιά κρίση και αναζητά διαρκώς κάτι άλλο, εκεί που οι κλασικές και γνωστές μέθοδοι δεν αποδίδουν.

Προσοχή όμως: ποτέ δεν κάνουμε ούτε διάγνωση, ούτε θεραπεία μόνοι μας.

Πάντα, μα πάντα θ’ απευθυνθούμε στο θεραπευτή ή στο γιατρό για θέματα υγείας.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.