Η Ελλάδα, πέρα από τα έντεχνα και τα μπουζούκια, πάντα διατηρούσε μια εξαιρετική rock σκηνή, η οποία καταφέρνει κι ευημερεί ανάμεσα στους αυτοχρισμένους τροβαδούρους και τα λέλουδα. Οι Prejudice Reborn υπηρετούν αυτήν τη σκηνή εδώ και μια δεκαετία και ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν το δεύτερο full length τους. Ο Κώστας Καράβολας (σ.σ. κιθάρα), φιλοξενείται στο Mindthetrap και συστήvει το αθηναϊκό σχήμα, μιλώντας για την επερχόμενη δουλειά του, τις μέχρι τώρα συνεργασίες του και τα μελλοντικά του σχέδια.

Καλησπέρα Κώστα! Για όσους δε σας ξέρουν, κάνε μια σύντομη παρουσίαση των Prejudice Reborn στους αναγνώστες του Mindthetrap.gr…

Καλησπέρα Στέφανε! Οι Prejudice Reborn είναι μια μοντέρνα heavy metal μπάντα από την Αθήνα, που κινείται στα πλαίσια του αμερικάνικου ήχου ή new wave of american heavy metal, με επιρροές από αντίστοιχες μπάντες του συγκεκριμένου ήχου όπως οι Metallica, οι Machine Head και οι Mastodon. Η μπάντα υπάρχει από το 2005, αλλά ουσιαστικά δραστηριοποιείται πιο ενεργά δισκογραφικά από το 2010 περίπου, με διάφορες κυκλοφορίες, videoclips, lives αλλά και συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες.

Τέλη Ιανουαρίου αναμένεται το δεύτερο full length σας, ονόματι «Lord of Light». Καταρχάς, είστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα;

Ναι όντως, μετά από 2 χρόνια κοπιαστικής δουλειάς και εμποδίων, έφτασε η ώρα να βγει το «Lord of Light» και μπορώ να σου πω ότι είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί το περιμένουμε πολύ καιρό! Σε γενικές γραμμές είμαστε πολύ ευχαριστημένοι τόσο σε μουσικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παραγωγής. Γενικά νιώθουμε ότι με αυτό το δίσκο μπορούμε να παρουσιάσουμε το υλικό που αντιπροσωπεύει τη μπάντα τη δεδομένη χρονική στιγμή με σωστό και ποιοτικό ήχο. Σίγουρα για εμάς είναι ένα σκαλί παραπάνω από το «Elpis» σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Πες μου δυο λόγια για το «Lord of Light». Πού ηχογραφήθηκε, τη διαδικασία, τις όποιες δυσκολίες κτλ.

Η ιστορία του «Lord of Light» ξεκινάει το χειμώνα του 2013 περίπου, όταν και ξεκινήσαμε να συνθέτουμε τα τραγούδια. Για κάποιους μήνες επικεντρωθήκαμε στη σύνθεση του υλικού, και το καλοκαίρι του 2014 που νιώσαμε ότι έχουμε αρκετά δυνατά τραγούδια για να διαμορφώσουν έναν δίσκο, ξεκινήσαμε τις ηχογραφήσεις. Οι ηχογραφήσεις και η μίξη του δίσκου πραγματοποιήθηκαν στο Basement Studio στο Ν. Ηράκλειο, στο διάστημα μεταξύ του Ιουνίου 2014 και του Ιουνίου του 2015, ενώ το Mastering έγινε από τον Γιώργο Μπόκο στα Grindhouse Studios τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015.
Οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε ως μπάντα για την ολοκλήρωση του album ήταν 2, το κόστος και ο χρόνος. Αφενός η παραγωγή ενός δίσκου με 9-10 τραγούδια έχει ένα αρκετά υψηλό κόστος, και αυτό σε συνδυασμό με τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής, μας ανάγκασαν να προχωράμε τη διαδικασία σε βήματα ώστε να συγκεντρώνονται οι απαραίτητοι πόροι. Αφετέρου, το γεγονός ότι όλοι έχουμε πρωινές δουλειές οδήγησε στην καθυστέρηση των ηχογραφήσεων γιατί έπρεπε να γίνονται στον ελεύθερο χρόνο μας. Στο τέλος όμως όταν έρχεται η ώρα να μοιραστείς τη μουσική με τον κόσμο καταλαβαίνεις ότι άξιζε τον κόπο.

Μια πρώτη γεύση για το δίσκο πήραμε μέσω του digital single «Insomnia». Είναι αντιπροσωπευτικό του νέου υλικού;

Είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό του δίσκου, αλλά εν μέρει. Αν και το «Lord of Light» έχει σαν πυρήνα τον heavy ήχο και αρκετές από τις φόρμες που είχε και το «Elpis», γενικά είναι πιο πολυδιάστατο, και σε αρκετά σημεία πιο σκληρό και ταυτόχρονα πιο μελωδικό. Να φανταστείς υπάρχει μέσα μέχρι και ένα σχεδόν καθαρόαιμο punk τραγούδι, ενώ σε ένα άλλο υπάρχουν γυναικεία φωνητικά σε συνδυασμό με κρουστά σε ανατολίτικους παραδοσιακούς ρυθμούς. Όποιος ακούσει επομένως το album σίγουρα θα ακούσει τα στοιχεία που χει το «Insomnia», αλλά και διάφορα άλλα στοιχεία και επιρροές που μπορεί να τον εκπλήξουν.

Το album θα βγει πρώτα σε ψηφιακή μορφή και πιο μετά σε φυσική. Αυτό γίνεται λόγω αναζήτησης κάποιας δισκογραφικής στέγης;


Ο λόγος για τον οποίο βγάζουμε τον δίσκο πρώτα ψηφιακά είναι γιατί η φυσική μορφή περιλαμβάνει κάποιες διαδικασίες όπως κοπή, shipping από το εργοστάσιο με ταχυδρομείο και άλλα τέτοια πρακτικά ζητήματα. Το ψηφιακό, κακά τα ψέματα, είναι πιο εύκολο και πάντα προηγείται της φυσικής διανομής. Όλες οι μπάντες του εξωτερικού άλλωστε κάνουν το ίδιο.  Όσον αφορά την αναζήτηση κάποιας δισκογραφικής εταιρείας έχουμε υπόψη μας κάποιες προτάσεις που εξετάζουμε αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε κάτι.

Διαφορές με το «Elpis» υπάρχουν, ή συνεχίζετε στο ίδιο ύφος;

Σίγουρα υπάρχουν αρκετές διαφορές. Το «Lord of Light» σε σύγκριση με το «Elpis» εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται πιο «δουλεμένο», έχουμε δώσει περισσότερη έμφαση στο songwriting και στη δομή των τραγουδιών. Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να γράψουμε τραγούδια που να έχουν αξιομνημόνευτα σημεία, όπως μια μελωδία, ένα δυνατό ρεφρέν κλπ, ώστε να είναι και πιο εμπορικά, με την καλή έννοια, και να μπορούν να ακουστούν κι από κόσμο εκτός της metal. Επίσης έγινε πιο σωστή δουλειά στην παραγωγή και έτσι βγήκε ένα πιο λαμπερό και φυσικό αποτέλεσμα σε σύγκριση με το «Elpis». Σε αυτό συνέβαλε η εξαιρετική δουλειά του Μιχάλη Μελετέα στη μίξη καθώς και του Γιώργου Μπόκου στο mastering και το αποτέλεσμα είναι μια παραγωγή με δυνατό, ογκώδη αλλά και λαμπερό ήχο.

Πριν ένα χρόνο και βάλε, συνεργαστήκατε με το Δημήτρη Μεντζέλο (σ.σ. Ημισκούμπρια), γνωστό ροκά στην πιάτσα, για το Rock-Rap Heavy project. Τι αποκομίσατε από αυτήν τη συνεργασία;

Η συνεργασία με τον Δημήτρη Μεντζέλο όπως και με τα Ημισκούμπρια πιο πριν, ήταν αρκετά απολαυστική και μας άνοιξε έναν καινούργιο κόσμο. Σε πρώτη φάση, ήταν μια ευκαιρία για εμάς να εξερευνήσουμε κάποιες πιο ρυθμικές φόρμες σύνθεσης τραγουδιών, διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει, κάτι που ήταν απαραίτητο ώστε να εξυπηρετηθεί καλύτερα και ο hip hop χαρακτήρας του όλου project. Παράλληλα, ήταν μεγάλη χαρά και τιμή να δουλεύουμε με τον ΔΜ ο οποίος έχει μια τρομερή ικανότητα να γράφει εύστοχους και έξυπνους στίχους, πράγμα καθόλου τυχαίο αν σκεφτεί κανείς την επιτυχία των Ημισκουμπρίων. Από αυτή λοιπόν την πρώτη φάση της συνεργασίας μας προέκυψε το Rock Rap Heavy, ένα σύνολο από πολύ ιδιαίτερα τραγούδια που δένουν το metal όπως το εκλαμβάνουμε εμείς, με το hip hop όπως το υπηρετεί ο ΔΜ τόσα χρόνια. Πιστεύω ότι το πείραμα πέτυχε μιας και το project άρεσε πολύ στον κόσμο, και σίγουρα στο μέλλον θα δείτε και κάποια συνέχειά του!

Θα ξανακάνατε μια τέτοια είδους συνεργασία στο μέλλον; Κι αν ναι, με ποιους καλλιτέχνες θα θέλατε να συνεργαστείτε;

Οι καλλιτέχνες με τους οποίους θα θέλαμε να συνεργαστούμε είναι πολλοί και η λίστα είναι ατελείωτη. Και φυσικά και εκτός του metal χώρου. Προς το παρόν όμως θέλουμε να μάθει ο κόσμος περισσότερο το υλικό των Prejudice και όχι την μουσική από κάποιο project που θα προκύψει. Φυσικά και δεν αποκλείουμε τίποτα. Είμαστε αρκετά ανήσυχοι σε αυτό το κομμάτι. Το μέλλον θα δείξει.

Σχέδια για παρουσίαση του νέου δίσκου και συναυλίες γενικά υπάρχουν, ή είναι νωρίς ακόμα;

Είμαστε στη φάση εύρεσης ημερομηνιών για τη live παρουσίαση του νέου δίσκου τόσο στην Αθήνα, όσο και σε κάποιες περιοχές στην επαρχία. Ακόμη δεν έχουμε κάτι σίγουρο αλλά θα μπορούμε να ανακοινώσουμε περισσότερα πολύ σύντομα.

Έχετε στη διάθεσή σας ήδη αρκετά live, ενώ έχετε κάνει και πολύ καλά support τα τελευταία χρόνια. Ποια εμφάνισή σας θα ξεχώριζες;

Κάθε εμφάνισή μας είναι μια απόλαυση για εμάς ωστόσο από το 2010 που μπήκα στη μπάντα μπορώ να ξεχωρίσω σίγουρα 2 live που άφησαν το στίγμα τους. Πρώτη, την live παρουσίαση του Elpis το 2013 στο Revenge of Rock. Η εμφάνιση αυτή σηματοδότησε μια αλλαγή εποχής για τη μπάντα, αφού πλέον παίζαμε με έναν full length δίσκο στις αποσκευές μας. Ήταν ένα πολύ δυνατό live από πολλές απόψεις, με αρκετό κόσμο, με πολύ δυνατούς guests που μας έκαναν την τιμή και έπαιξαν μαζί μας, και πολλή ενέργεια!
Η δεύτερη είναι η εμφάνισή μας το 2012, στο Fuzz ως support στα Ημισκούμπρια στο 16ο επετειακό τους live. Ό,τι και να πω για εκείνη τη βραδιά θα είναι λίγο. Πρώτη μας φορά σε τόσο μεγάλη σκηνή, 1000 άτομα κοινό από κάτω, και εμείς να βρισκόμαστε να παίζουμε μαζί με μια μπάντα που ουσιαστικά έχει διαμορφώσει μια ολόκληρη γενιά, μαζί και τη δική μας. Προσωπικά έκανα ένα μήνα περίπου να συνέλθω από την εμπειρία, και νιώθω πολύ υπερήφανος για αυτή τη συνεργασία. Από εκείνο το live επίσης βγήκε και το επίσημο live video για τη metal διασκευή που κάναμε μαζί με τα Ημισκούμπρια στο κλασικό πλέον κομμάτι τους «Μ.Ε.Θ. στο Βολάν» η οποία άρεσε πάρα πολύ στον κόσμο και ακόμη και σήμερα εισπράττουμε πολύ θετικά σχόλια. Εδώ θα ήθελα να δώσω και τον σεβασμό μας στα Ημιζ, γιατί μας κάλεσαν και μας επέτρεψαν να παίξουμε σε ένα μαγαζί όπως το Fuzz όσο δυνατά θέλαμε για αρκετή ώρα, με ό,τι εξοπλισμό θεωρούσαμε σωστό για να βγει ένα ωραίο αποτέλεσμα και μας σύστησαν στο κοινό τους με πολλή εμπιστοσύνη και σεβασμό. Δεν τα βλέπεις κάθε μέρα αυτά ειδικά σε μεγάλες μπάντες με πολυετή καριέρα, και θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε γι' αυτό που ζήσαμε εκείνη τη βραδιά.

Το παραδοσιακό heavy metal δε συναντάται πλέον συχνά στην εγχώρια σκηνή. Οι περισσότεροι θα ασχοληθούν με άλλα είδη, με πρώτη επιλογή το stoner, το desert rock κι άλλα συναφή ακούσματα. Ποια η γνώμη σου για το μουσικό τοπίο, έτσι όπως εξελίσσεται στην παρούσα φάση;

Κοίτα, στην Ελλάδα πάντα υπήρχε μια τάση να ακολουθείται έντονα κάποιο συγκεκριμένο μουσικό παρακλάδι του σκληρού ήχου. Στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας θυμάμαι ξαφνικά όλοι έπαιζαν black ή gothic. Μετά ήρθε πάλι το thrash στην επικαιρότητα. Τώρα αυτό όπως σωστά ανέφερες γίνεται με το stoner. Νομίζω όμως ότι αν μια μπάντα αξίζει, ο κόσμος θα ασχοληθεί μαζί της χωρίς να βάλει ταμπέλες. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα έτσι κι αλλιώς για τον σκληρό ήχο στην Ελλάδα και δεν νομίζω ότι εξυπηρετεί κανέναν να ασχοληθεί με μόδες, κολλήματα ή άλλα τέτοια φαινόμενα. Υπάρχουν αρκετές καλές μπάντες σχεδόν σε όλα τα ιδιώματα που μάλιστα δισκογραφούν συστηματικά και με άρτιες από κάθε άποψη δουλειές, είναι όμως πιο λίγες από όσες διαφημίζουμε όλοι μας.

Ποιο είναι το προσωπικό σου top-5 album, για το 2015;

•Parkway Drive: Ire
•Bring me the Horizon: That's the spirit
•Steven Wilson: Hand. Cannot. Erase
•Puscifer: Money Shot  
•Stonebringer: Those Winds

Οκ, Κώστα, σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να προσθέσεις;

Θέλω να ευχαριστήσω εσένα και το Mindthetrap.gr για τις πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις και τη συνέντευξη. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφόρησε το νέο μας digital single «Insomnia» από το νέο μας δίσκο «Lord of Light» και μπορεί όποιος θέλει να το απολαύσει στο youtube, στο spotify και στις υπόλοιπες υπηρεσίες streaming, ενώ στις 26 Ιανουαρίου κυκλοφορεί και το «Lord of Light». Όποιος ενδιαφέρεται για τη μουσική μας μπορεί να μπαίνει στο website (PrejudiceReborn.com) και τη σελίδα μας στο Facebook (Facebook.com/PrejudiceRebornOfficial) για όλα τα τελευταία νέα της μπάντας.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.