Το 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το σημαντικότερο κείμενο για τα δικαιώματα του παιδιού, η «Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού». Η Σύμβαση αποτελείται  από 54 άρθρα στα οποία καθορίζονται τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνουν  τα παιδιά οπουδήποτε κι αν βρίσκονται. Έχει επικυρωθεί από 192 χώρες ενώ στην Ελλάδα τέθηκε σε ισχύ από το 1992.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, «τα Συμβαλλόμενα Κράτη αναγνωρίζουν το δικαίωμα του παιδιού να προστατεύεται από την οικονομική εκμετάλλευση και από την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας που ενέχει κινδύνους ή που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο την εκπαίδευσή του ή να βλάψει την υγεία του ή τη σωματική, πνευματική, ψυχική, ηθική ή κοινωνική ανάπτυξή του».

Η 12η Ιουνίου έχει οριστεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας παγκόσμια ημέρα κατά της παιδικής εργασίας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία υπολογίζεται πως τα εργαζόμενα παιδιά στον κόσμο αγγίζουν τα 246 εκατομμύρια, ενώ από αυτά τα 171 εκατομμύρια εργάζονται κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, χωρίς να τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Περίπου 73 εκατομμύρια εργαζόμενα παιδιά είναι κάτω των 10 ετών, ενώ από αυτά 22.000 περίπου σκοτώνονται κάθε χρόνο σε εργατικά ατυχήματα.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εργαζόμενων παιδιών βρίσκεται στην Ινδία όπου σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων φτάνουν τα 60 εκατομμύρια. Η Unicef εκτιμά πως 28 εκατομμύρια παιδιά είναι κάτω των 14 ετών. Περίπου 50% των παιδιών έχει δεχτεί κάποιας μορφής σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση. Τα περισσότερα εργαζόμενα παιδιά στην Ινδία απασχολούνται στη παραγωγή χαλιών ενώ μεγάλο ποσοστό των κοριτσιών πωλούνται σε άλλες χώρες για σεξουαλική εκμετάλλευση.

Στο Πακιστάν ο αριθμός των παιδιών που εργάζονται είναι πάνω από 8 εκατομμύρια. Περίπου 250.000 παιδιά μαζί με τις οικογένειες τους δουλεύουν σε εργοστάσια τούβλων προσπαθώντας να ξεπληρώσουν χρέη προηγούμενων γενεών. Τα χρήματα είναι λιγοστά με αποτέλεσμα η αποπληρωμή του χρέους να μην γίνεται ποτέ. Έτσι τα παιδιά αυτά γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν  σαν σκλάβοι. Είναι οι «άνθρωποι των τούβλων». Η εργασία σε εργοστάσια τούβλων θεωρείται απ’ τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας.

Το 38% των παιδιών 7-14 ετών που ζουν σε περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, επιβλαβείς για την ανάπτυξη τους. Από αυτά μόνο το 20% πηγαίνει σχολείο. Μετά τους ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο μαθεύτηκε πως η εξόρυξη σιδηρομεταλλεύματος που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή γηπέδων στη Κίνα έγινε από εργαζόμενα παιδιά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Στη Σομαλία το 40% των παιδιών  κάτω των 15 ετών χρησιμοποιούνται σε ένοπλες συγκρούσεις ως σωματοφύλακες η σεξουαλικοί σκλάβοι σε παραστρατιωτικές ομάδες ή δουλεύουν με επικίνδυνο εξοπλισμό σε λατομεία η στην γεωργία.

Περίπου 600.000 παιδιά εργάζονται στα αγροκτήματα κακάο στην Ακτή του Ελεφαντοστού σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Παιδιά 4-17 ετών είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν μεγάλα μαχαίρια για να ξεφλουδίζουν τους κορμούς των δέντρων και να κουβαλάν σακιά μέχρι και 30 κιλά. Πολλές φορές τα παιδιά αυτά κακοποιούνται σωματικά ή και σεξουαλικά.

Στη Λατινική Αμερική η κατάσταση βρίσκεται επίσης εκτός ελέγχου. Μόνο στη Βραζιλία  7 εκατομμύρια παιδιά εργάζονται ενώ από αυτά, περίπου 1 εκατομμύριο είναι ηλικίας 10-14 ετών. Στη Κολομβία 4-6 χιλιάδες παιδιά είναι μέρος παραστρατιωτικών οργανώσεων και η εκπαίδευση της περιλαμβάνει σκληρές δοκιμασίες και βασανιστήρια. Πολλά από αυτά σκοτώνονται σε μάχες. Στην Αργεντινή πάνω από 57.000 παιδιά εργάζονται ως ρακοσυλλέκτες μαζεύοντας χαρτόνια από τους δρόμους.

Οι Η.Π.Α. είναι η τέταρτη καπνοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, με αποτέλεσμα να έχει τεράστιες φυτείες καπνού. Εκεί εργάζονται παιδιά, κάποια εκ των οποίων είναι κάτω των 12 ετών. Τα περισσότερα είναι παιδιά ισπανόφωνων μεταναστών που εργάζονται για να βοηθήσουν τις οικογένειες τους.

Ύστερα από έρευνα που διεξήχθη σε 141 παιδιά που εργάζονταν στις φυτείες καπνού διαπιστώθηκε πως τα δυο τρίτα υπέφεραν από οξεία δηλητηρίαση εξαιτίας της νικοτίνης ή αλλιώς «Νόσο του Πράσινου Καπνού», η οποία προκαλείται από την απορρόφηση νικοτίνης μέσω του δέρματος στους εργάτες που απασχολούνται στη συγκομιδή υγρού καπνού. Επίσης υπολογίζεται πως στις αμερικανικές φάρμες εργάζονται 500.000 παιδιά, ενώ τουλάχιστον 43 παιδιά πέθαναν σε εργατικά ατυχήματα στα χωράφια από το 2005 μέχρι το 2008, όπως αναφέρει η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch.

Στη Βουλγαρία ανήλικα παιδιά εργάζονται μέχρι και 10 ώρες ημερησίως σε καπνοβιομηχανίες. Στην Ιταλία πάνω από 60.000 παιδιά δουλεύουν παράνομα ενώ το 38% είναι κάτω των 13 ετών. Στη Γαλλία και συγκεκριμένα στο Παρίσι τεράστιες διαστάσεις έχει αρχίσει να παίρνει η αύξηση της παιδικής πορνεία. Πολλά παιδιά είναι ηλικίας 12-15 ετών. Στη Γεωργία εργάζεται το 29% των παιδιών ηλικίας 7-14 ετών και το αντίστοιχο ποσοστό στην Αλβανία είναι 19%.

Η  Ελλάδα φυσικά δεν αποτελεί εξαίρεση και θα ήταν λάθος κάποιοι να θεωρήσουν πως η παιδική εργασία είναι κάτι που συμβαίνει μόνο μακριά από εδώ. Σύμφωνα με έρευνα της Unicef η Ελλάδα κατατάσσεται στις ανεπτυγμένες χώρες που εφαρμόζουν «ελλιπή και ανεπαρκή» μέτρα για την προστασία της μητρότητας και του παιδιού. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνηγόρου του πολίτη, στην Ελλάδα οι ανήλικοι εργαζόμενοι ξεπερνούν τις 100.000.

Στα παιδιά που εργάζονται περιλαμβάνονται αυτά που απασχολούνται από πολύ μικρή ηλικία σε απαγορευμένες μορφές εργασίας όπως είναι η επαιτεία και η πορνεία ή άλλες μορφές εργασίας που θέτουν σε κίνδυνο την ψυχική και σωματική υγεία του παιδιού. Επίσης τα παιδιά που ασχολούνται με καλλιτεχνικές δραστηριότητες ή τις οικογενειακές επιχειρήσεις και πολύ συχνά καταπατώνται τα εργασιακά τους δικαιώματα όπως είναι το ωράριο, οι συνθήκες εργασίας και ο μισθός τους.

Τέλος, η καταναγκαστική/ παράνομη απασχόληση εμφανίζεται ως η κυριότερη μορφή παιδικής εκμετάλλευσης στην κοινότητα των τσιγγάνων σε ποσοστό 44,1%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα εργαζόμενα παιδιά να στερούνται το δικαίωμα στην εκπαίδευση αφού  σχεδόν το 83% δεν πηγαίνει ποτέ σχολείο.

Τα δικαιώματα των παιδιών καταπατώνται καθημερινά παγκοσμίως. Εκατομμύρια παιδιά σε κάθε γωνιά του πλανήτη ζουν σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Η παιδική ηλικία εκεί δεν είναι συνώνυμο με την ξεγνοιασιά και το παιχνίδι.

Υπάρχουν παιδιά που είναι εγκλωβισμένα σε μια ζωή που δεν επέλεξαν μα δεν μπορούν και να ξεφύγουν από αυτή.

Παιδιά που κακοποιούνται βάναυσα και δεν προλαβαίνουν καν να ενηλικιωθούν. Που ζουν τη σκληρότερη μορφή ζωής ενήλικα.  

Τα παιδιά όμως οφείλουμε να τα αφήνουμε να ζουν σαν παιδιά. Να παίζουν, να γελάνε, να πηγαίνουν σχολείο, να τρώνε, να κοιμούνται, να τα σεβόμαστε. Τα παιδιά δεν είναι σκλάβοι. Eίναι άνθρωποι με δικαιώματα και οφείλουμε όλοι να βοηθάμε να μην τα στερούνται.

Πηγές

www.unicef.gr

www.paidikh-ergasia.weebly.com

www.iatrikathemata.gr

www.0-18.gr

https://www.youtube.com/v/TTof8iHQUOc

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.