Οι φίλοι, σε όλες τις φάσεις της ζωής μας, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της. Όσο είμαστε παιδιά το να κάνουμε φίλους συνήθως είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση. Ρωτάς: «θες να γίνουμε φίλοι;» και αν η απάντηση είναι θετική απέκτησες έναν ακόμα φίλο. Έτσι απλά! Όπως όλα σε αυτή την περίοδο της ζωής μας.

Όσο μεγαλώνουμε τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Οι απαιτήσεις μας αυξάνονται και οι παραξενιές μας το ίδιο. Γινόμαστε πιο επιλεκτικοί και δενόμαστε δυσκολότερα με άλλους ανθρώπους. Έτσι κάποιοι παιδικοί μας φίλοι θα μας συντροφεύουν και στην ενήλικη ζωή μας ενώ κάποιοι άλλοι θα αποχωρήσουν και θα δώσουν την θέση τους σε νέους. Ο κύκλος των φίλων πιθανά θα μικρύνει, άλλα όσοι θα βρίσκονται μέσα, είναι εκείνοι που σε κάνουν να νιώθεις τυχερός που τους έχεις στη ζωή σου και που θα δυσκολευόσουν να την φανταστείς χωρίς αυτούς.

Είναι εκείνοι που δε φαίνονται μόνο στα δύσκολα αλλά είναι πάντα εκεί. Εκείνοι που μοιράζεσαι τη χαρά σου, όχι μόνο τη λύπη σου. Γιατί το πιο δύσκολο είναι να βρεις ανθρώπους που χαίρονται με την ευτυχία και την επιτυχία σου. Φίλος είναι εκείνος που όταν θα του τηλεφωνήσεις να του πεις πως σε προσέλαβαν στη δουλειά των ονείρων σου θα αρχίσει να χοροπηδάει από την χαρά του και να λέει πόσο περήφανος είναι για σένα, ακόμα κι αν ο ίδιος είναι άνεργος. Φίλος θα είσαι και εσύ όταν πραγματικά πιστεύεις πως θα βρει και εκείνος τη δουλειά που ονειρεύεται γιατί το αξίζει και θα προσπαθήσεις με όποιο τρόπο μπορείς να τον βοηθήσεις.

Είναι εκείνοι που όταν θα χωρίσεις από τον υποτιθέμενο έρωτα της ζωής σου και δε θα θες να βγεις από το σπίτι σου, θα εμφανιστούν απροειδοποίητα στην πόρτα του σπιτιού σου με ένα μπουκάλι από το αγαπημένο σου ποτό και θα σου πουν «είσαι να γίνουμε ντίρλα να τα ξεχάσουμε όλα.» Μπορεί όντως να τα ξεχάσεις τελικά όλα ή απλά να γίνετε ντίρλα ή και τα δυο μαζί. Το σημαντικό είναι πως θα θέλουν πραγματικά να σε κάνουν να αισθανθείς καλύτερα. Ακόμα και αν χρειαστεί να σε μεθύσουν και να ακούν όλο το βράδυ το πόσο σου λείπει η ζεστή αγκαλιά της / του, ενώ εκείνοι θα πιστεύουν πως σου άξιζε μια καλύτερη αγκαλιά.

Είναι εκείνοι που θα μοιράζεστε ιδέες που σε όλους τους υπόλοιπους μπορεί να φαίνονται τρελές και δίχως νόημα. Ακριβώς αυτό όμως είναι που ξεχωρίζει τους φίλους μας από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Κουβαλάτε την ίδια τρέλα και βρίσκεται νόημα στα ίδια πράγματα. Νιώθετε ευγνωμοσύνη που το σύμπαν σάς έφερε κοντά και πια δεν νιώθεις μόνος σε τούτο τον μάταιο κόσμο. Χαίρεσαι γιατί υπάρχουν κι άλλοι σαν εσένα. Μπορεί να εξακολουθείς να νιώθεις πως ήρθες από άλλο πλανήτη, όπως πριν γνωρίσεις τους φίλους σου, μα τουλάχιστον τώρα ξέρεις πως δεν ήρθες μόνος.

Γελάτε με ανέκδοτα που μόνο εσείς καταλαβαίνετε και μόνοι εσείς βρίσκετε αστεία. Όλοι οι άλλοι απορούν ποιο ήταν το σημείο που σας έκανε να γελάτε σαν να σας γαργαλάνε με φτερά στις πατούσες και εσείς απορείτε με αυτούς που δεν καταλαβαίνουν το μεγαλείο του αστείου που μόλις ξεστομίσατε. Και οι δύο μοιράζεστε την ίδια σκέψη, πόσο ξενέρωτοι είναι τελικά όλοι οι άλλοι.

Φίλοι είναι και εκείνοι που μπορείς να είσαι μαζί τους, να παραμένεις σιωπηλός και αυτό να μην σας προκαλεί αμηχανία. Είναι σημαντικό να έχεις κάποιον που να μπορείς να μοιραστείς ακόμα και την σιωπή σου. Οι σιωπές πάντα είναι δύσκολες. Χρειάζονται μοναξιά ή μεγάλη οικειότητα για να ευδοκιμήσουν.

Είναι εκείνοι που μπορεί να μην συμφωνούν πάντα με ό,τι κάνεις μα δε θα βρεθούν ποτέ απέναντί σου. Πάντα δίπλα σου, ώστε αν το παρατραβήξεις να είναι εκεί, να σε πάρουν μακριά. Ξέρουν πως αν στέκονται δίπλα σου θα είναι πιο εύκολο να απλώσουν το χέρι τους και να βρουν το δικό σου όταν θα το θελήσεις.

Τέλος, φίλος δεν είναι απαραίτητα κάποιος που περνάς ατέλειωτες ώρες μαζί του. Είναι όμως εκείνος που κάθε φορά που τον βλέπεις είναι σαν να έχεις μοιραστεί μαζί του κάθε στιγμή της καθημερινότητας σου. Γιατί η σχέση σας δεν υπάρχει λόγω βολικών συνθηκών, αλλά ανεξαρτήτως συνθηκών. Στους πραγματικούς φίλους  χαρίζεις ένα κομμάτι του εαυτού σου και όταν κάτι το χαρίζεις δεν μπορείς να το πάρεις πίσω. Έτσι ο ένας κουβαλάει τον άλλο μέσα του. Ακόμα κι αν δεν υπάρχει γύρω του κάποιες φορές, είναι πάντα εκεί.

Να τους προσέχετε τους φίλους σας λοιπόν, γιατί δεν ξέρουμε αν κατέβηκαν κι άλλοι απ’ τον ίδιο πλανήτη. Μπορεί να είστε οι τελευταίοι.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.