Η αλήθεια είναι πως όλοι μας θα επιθυμούσαμε με ένα μαγικό τρόπο να γίνουμε πλούσιοι και πετυχημένοι. Είμαστε ταλαντούχοι και μας αξίζει άλλωστε.

Το ιδανικότερο θα ήταν να μη χρειαστεί καν να κοπιάσουμε γι’ αυτό. Να εμφανιστεί ένα τζίνι που εκτιμά το ταλέντο μας και να εκπληρώσει απλά την επιθυμία μας. Ύστερα θα απολαμβάναμε τα πλούτη μας και όταν μας ρωτούσαν πως τα αποκτήσαμε, θα απαντούσαμε με τύχη, ταλέντο και χωρίς καμία προσπάθεια.

Ένα πρωί, λοιπόν, εκεί που θα πίναμε τον καφέ μας, θα εμφανιζόταν ένα τζίνι μπροστά μας και θα μας έλεγε να κάνουμε μια ευχή. Μετά από 5 λεπτά θα ήμασταν πλούσιοι και πετυχημένοι. Τόσο απλά.

Το πρόβλημα είναι φυσικά πως δεν είμαστε ο Αλαντίν και δεν υπάρχουν τζίνι(α).

Από την άλλη, ακόμα κι αν υπήρχαν δεν βρίσκω το λόγο να εμφανιζόταν σε μας, που αντί να προσπαθούμε γι’ αυτά που επιθυμούμε και θεωρούμε πως θα μας κάνουν ευτυχισμένους, ξυπνάμε  το πρωί, πίνουμε χαλαρά το καφεδάκι μας  και στωικά περιμένουμε να εμφανιστεί το μαγικό λυχνάρι. Είμαστε τεμπέληδες με ταλέντο που αναζητούν την τύχη. Τεμπέληδες με σάλτσα δηλαδή, για να γλιστράει, που λένε, και να το καταπίνουμε ευκολότερα.

Για να πετύχουμε δεν αρκεί ούτε το ταλέντο, ούτε η τύχη. Χρειάζεται και σκληρή δουλειά. Όπως είχε πει η Έμιλι Ντίκινσον, σημαντική αμερικανίδα ποιήτρια που πέρασε σχεδόν όλη της τη ζωή απομονωμένη στο πατρικό της σπίτι, η τύχη δεν είναι τυχαία, είναι μόχθος. Το χαμόγελο της επιτυχίας κερδίζεται. Υπάρχουν άνθρωποι που ξεκίνησαν από το μηδέν και τα κατάφεραν. Είχαν ταλέντο, έθεσαν στόχους που προσπάθησαν πολύ για να τους υλοποιήσουν, κάποιους βοήθησε και η τύχη και τα κατάφεραν.

Η συγγραφέας του Harry Potter, J.K. Rowling πριν γίνει διάσημη, ήταν μια μαμά με ένα διαζύγιο που προσπαθούσε να μεγαλώσει μόνη της την κόρη της, υποστηριζόμενη από το επίδομα της πρόνοιας ενώ νοσούσε από κλινική κατάθλιψη. Η συγγραφή του Harry Potter δε φάνηκε να είναι από την αρχή επικερδής και επιτυχημένη, αφού απορρίφθηκε από δώδεκα εκδοτικούς οίκους μέχρι να πιστέψει σε αυτή ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury.

Ο Vincent Van Gogh πούλησε μόνο έναν πίνακα όσο ήταν εν ζωή. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής, ταξίδεψε στο Παρίσι που ήταν το κέντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ήρθε σε επαφή με άλλους σπουδαίους ζωγράφους, μελέτησε την ιαπωνική τέχνη και η μη αναγνώριση του ως σημαντικού ζωγράφου δεν τον απέτρεψε από να συνεχίσει να δημιουργεί. Ήταν αδιαμφισβήτητα ταλαντούχος, μάλλον όχι πολύ τυχερός και δούλεψε σκληρά, ολοκληρώνοντας πάνω από 800 πίνακες. Αν ο Van Gogh στηριζόταν μόνο στην τύχη και στο ταλέντο του χωρίς να  κάνει μαθήματα και χωρίς να δημιουργεί, απλά περιμένοντας τη μεγάλη ευκαιρία, σήμερα δεν θα ξέραμε καν ποιος είναι.

Ο γνωστός σε όλους μας Michael Jordan επιχείρησε πρώτη φορά στα 15 του να μπει στη σχολική ομάδα μπάσκετ, μα δεν τα κατάφερε γιατί δεν είχε το κατάλληλο ύψος. Έτσι μπήκε στη δεύτερη ομάδα του σχολείου. Μέσα σε εκείνο το χρόνο πείσμωσε κι έκανε σκληρές προπονήσεις ώστε να γίνεται όλο και καλύτερος. Κάποιος άλλος απλά θα περίμενε να ψηλώσει. Εκείνος αποφάσισε να γίνει κι όσο καλύτερος μπορούσε. Την επόμενη χρονιά τον πήραν στην πρώτη ομάδα και όσο πέρναγε ο καιρός γινόταν όλο και πιο γνωστός στους αθλητικούς κύκλους. 21 ετών έπαιζε στο NBA.

Πάρα πολλά παραδείγματα ανθρώπων μπορούμε να βρούμε που είχαν ταλέντο, στάθηκαν τυχεροί μα πάνω απ’ όλα δούλεψαν σκληρά για να φτάσουν στο σημείο κάποια στιγμή να απολαμβάνουν την επιτυχία τους. Είναι οι άνθρωποι που πεισμώνουν, που έχουν όνειρα, φιλοδοξίες, στόχους. Είναι οι άνθρωποι που δεν φοβούνται να αποτύχουν.

Κι αν κάποια στιγμή σταματήσουν να είναι στην κορυφή και αρχίσει η πτωτική πορεία θα είναι γιατί επαναπαυτήκαν και αυτοί στις δάφνες τους και σταμάτησαν να εργάζονται σκληρά. Ακόμα και τότε όμως δε θα είναι αργά κι αρκεί να έχουν ισχυρή θέληση να τα καταφέρουν ξανά. Όπως λένε οι αγαπημένες Τρύπες:

 «Δεν ειν' αργά ποτέ, φτάνει να θέλεις,                                                                                         να επιμένεις, να πιστεύεις.
Για νέες ήττες για νέες συντριβές,                                                                                               για όσα ποθείς μονάχα αξίζει να παλεύεις.                                                                            
Κάθε στιγμή είναι μια υπέροχη ευκαιρία...»

Πηγή: https://el.wikipedia.org

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.