Θυμάστε εκείνη την ερώτηση που σε βάζει να βάλεις σε σειρά ποιο από τα εξής τρία είναι πιο σημαντικό στη ζωή σου; Σεξ, ύπνος, φαγητό; Ε, το φαγητό κερδίζει με διαφορά και χωρίς κανέναv ενδοιασμό. Τα έβαλα κάτω, το σκέφτηκα, το φιλοσόφησα και κατέληξα πως χωρίς αυτό δεν μπορείς να κάνεις κανένα από τα άλλα δύο.

Διότι άμα είσαι πεινασμένος πώς να κοιμηθείς; Προσωπικά, στριφογυρνάω στο κρεβάτι μέχρι να το πάρω απόφαση πως πρέπει να συρθώ μέχρι το ψυγείο. Για σεξ εφόσον η κοιλιά είναι άδεια, ούτε να το σκέφτεσαι. Όλα έχουν κι ένα όριο. Πώς να κάνεις τα «έτσι» σου και τα «αλλιώς» σου, εάν η ενέργειά σου είναι στα πατώματα; Δε γίνεται καρδούλα μου.

Ανήκουμε πανηγυρικά στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι καλύτερα να τους ντύνεις, παρά να τους ταΐζεις. Διότι δεν είναι τόσο η πείνα σαν ανάγκη αλλά η άτιμη η λαιμαργία που σε διαφεντεύει και σε κάνει δούλο της. Τα θες όλα και τα θέλεις τώρα. Λίγο από το καθένα για να πεις πως την πήρες την τζούρα σου και να σου φύγει απ’ το μυαλό.

Δίαιτες και κουραφέξαλα, μήτε που μπορέσαμε να κάνουμε ποτέ. Δεν είναι για εμάς. Καλύτερα να μας σκοτώσεις, παρά να μας βάλεις να βοσκάμε και να σου λέμε πως χορτάσαμε. Χορταίνει βρε ο άνθρωπος με μαρούλια και σόγιες; Δε χορταίνει. Κι αν χορτάσει θα είναι για λίγο. Έπειτα θα πεινάσει περισσότερο από πριν και θα την κάνει τη γουρουνιά του. Θα κάνει την αμαρτία του, θα κουβαλάει και τις θερμίδες από τα ζαρζαβατικά. Άρα θα παχύνει. Μετάφραση: μην τρώτε πρασινάδες.

Έπειτα, γουστάρουμε τις τσαχπινιές. Να τον πιεις τον καφέ σου αλλά δε θα φας κι ένα κουλουράκι, ένα κεκάκι, ένα τοστάκι; Ξεροσφύρι θα σου κάτσει στο λαιμό. Άμα καπνίζεις κιόλας, να μη βάλεις μια μπουκιά στο στόμα σου; Να αφήσεις το λαιμό σου να γίνει σαν πράσο; Ε, όχι. Θα πιεις το ποτό σου αλλά θα φας κι ένα πατατάκι, ένα ξηροκάρπι για το καλό. Έτσι σκέτο να το πιεις; Θα σε πειράξει και δεν κάνει.

Έπειτα, είναι κι εκείνες οι απρογραμμάτιστες λιγούρες που έρχονται και φεύγουν εκεί που δεν τις περιμένεις. Κακές λιγούρες. Περπατάς και περνάς έξω από ένα φούρνο. Σκάει στη μύτη σου η μυρωδιά του ψωμιού του σωστού, του ζεστού, του χωριάτικου. Άνθρωπος είσαι και λυγάς. Να μην μπεις να πάρεις το κατιτίς σου; Πώς θα την κάνεις την παπάρα στη σαλάτα;

Κι ύστερα, είναι οι φίλοι, οι σύντροφοι, οι συγγενείς. Φτιάχνει η μάνα σου ένα γλυκό, μια πίτα, ένα μαγειρευτό. Ποιος θα το δοκιμάσει να πει τη γνώμη του στη μανούλα; Ο ξένος; Εσύ που θέλεις το καλό της και σε εμπιστεύεται. Για τη μανούλα κάνεις θυσίες. Το βράδυ θα πας σε ένα τραπέζι. Θα φάει ο δίπλα το burger του, η παραδίπλα τη μακαρονάδα της και μπροστά σου θα στρογγυλοκάτσει η πίτσα. Φάε τώρα σπανάκια και ρόκες. Όχι, φάε αν μπορείς.

Δεν μπορείς μάνα μου. Και δεν πειράζει. Όλα για τον άνθρωπο είναι. Και τα κιλά και τα παχάκια και η χοληστερίνη και η κυτταρίτιδα. Όλοι από κάτι θα φύγουμε. Τουλάχιστον μη φύγουμε νηστικοί.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.