Οι υποσχέσεις που ξεκινούν με τη φράση: «Από Δευτέρα» είναι τεράστια απάτη, ένα μεγάλο ψέμα, μια παράταση για τις κακές μας συνήθειες.

Είναι αυτοί που από Δευτέρα θα κόψουν το τσιγάρο, από Δευτέρα θ’ αρχίσουν διάβασμα, από Δευτέρα θα ψάξουν για δουλειά, από Δευτέρα θα τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Είμαστε κι εμείς που από Δευτέρα κάνουμε πάντα δίαιτα (ή από Πέμπτη για να το παίξουμε επαναστάτες). Τόσα χρόνια αυτή η ρημάδα η Δευτέρα έχει ταυτιστεί με τη δίαιτα.

Το σαββατοκύριακο είναι της άφεσης των αμαρτιών. «Θα περάσω καλά δυο μέρες, θα βγω, θα φάω, θα πιω, θα σκάσω κι από βδομάδα θα μπω στο πρόγραμμα. Φτάνουν οι ατασταλίες. Τα παντελόνια με το ζόρι κουμπώνουν.»

Βλέπετε οι υποσχέσεις δίνονται πάντα με γεμάτο στομάχι.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα: Αυστηρή δίαιτα, σχεδόν πείνα, μαρτυρικό βράδυ.

Τρίτη: Συνεχεία της αυστηρής δίαιτας, εφιαλτικό βράδυ.

Τετάρτη: Κι ένα κομματάκι σοκολάτα δεν πειράζει, νύχτα με τύψεις.

Πέμπτη: Φασολάκια χωρίς ψωμί και τυρί δεν τρώγονται κι ένα κουλουράκι με τον καφέ ταιριάζει, βράδυ «σκατά τα έκανα πάλι».

Παρασκευή: Αφού αύριο θα βγω και θα φάω ας φάω και σήμερα.

Σάββατο: Δραματικός μονόλογος στον καθρέφτη και ξάπλες στο κρεβάτι για να κουμπώσει το παντελόνι.

Κυριακή: «Σοβαρά τώρα, από αύριο αν με δείτε να τρώω, σκοτώστε με.»

Κάπως έτσι κυλούνε οι βδομάδες, οι μήνες, τα χρόνια. Οι ζυγαριές έτοιμες να ξεχαρβαλώσουν από τα πάνω κάτω και ο μεταβολισμός, το δέρμα και τα ζωτικά όργανα σε πλήρη απόγνωση.

Όλα φωνάζουν: «Αποφάσισε επιτέλους σε ποια κιλά θέλεις να μείνεις. Θέλεις να είσαι πενήντα, εξήντα, ογδόντα; Πάρε μόνο μια απόφαση και τήρησέ την.»

Οι δίαιτες δε, δίνουν και παίρνουν. Το «ό, τι του φανεί του Λωλοστεφανή» κυριαρχεί. Μ’ αυτή θα χαθούν πέντε κιλά σε μια βδομάδα, έτσι γράφει, με την άλλη θα γίνει το θαύμα σε δέκα μέρες και με την τρίτη η πείνα θα αποτελεί παρελθόν και με την τέταρτη μπορεί και να προστεθούν πόντοι στο ανάστημα.

Καλώς ή κακώς αυτά τα πάνω κάτω των κιλών, με το δέρμα να παίζει ακορντεόν, τη καρδιά πάνω που συνηθίζει στο ρελαντί να βαράει κατοστάρια και την ψυχολογία σε ξέφρενους ρυθμούς, δεν βοηθάνε κανέναν.

Τις προάλλες ας πούμε, έμαθα ότι όταν τρώμε το βράδυ σαν να μην υπάρχει αύριο και πέφτουμε για ύπνο κουράζουμε τόσο πολύ τον οργανισμό μας αναγκάζοντάς τον να δουλεύει νυχτιάτικα με αποτέλεσμα το πρωί να ξυπνάμε κουρασμένοι και κακόκεφοι.

Δεν είναι πρόβλημα η εικόνα, αυτήν ο καθένας μας την πουλάει όσο θέλει. Η υγεία, όμως, είναι μεγάλο θέμα και επιβάλλεται να την φροντίζουμε.

Ενώ το μυστικό είναι γνωστό και αποτελεσματικό, δεν του δίνουμε σημασία. Η βιασύνη, η ανυπομονησία κι η αγωνία για απώλεια βάρους μας κάνει παράλογους κι ευκολόπιστους.

Μια ισορροπημένη διατροφή, πολύ νερό και συστηματική άσκηση και το θαύμα δε θ’ αργήσει να γίνει ή κι αν αργήσει παραπάνω από ένα μήνα, κάτι θα ξέρει. Μ’ ένα τέτοιο πρόγραμμα και η μια παρασπονδία ή οι δύο μέσα στο μήνα δε θα σημαίνουν απολύτως τίποτα.

Αγάπη για το σώμα και το πνεύμα κι όλα καλά θα πάνε.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.