Γυναίκα και τιμόνι, μια σχέση πολυσυζητημένη. Είναι οι γυναίκες καλοί οδηγοί; Είναι προσεκτικές; Μπορούν ν’ αναμετρηθούν με τους άνδρες στο τιμόνι;

Αν ρωτηθεί ο ανδρικός πληθυσμός, οι πιθανές απαντήσεις περιορίζονται στις παρακάτω δύο: «Γυναίκα και τιμόνι, σκοτώνει» ή «γυναίκα και τιμόνι κι ο χάρος σε ζυγώνει».

Η οδήγηση, από την εποχή του αλόγου μέχρι και τα σχετικά πρόσφατα χρόνια ήταν, φυσικά, ανδρικό προνόμιο. Πώς να μην ήταν άλλωστε; Εδώ καλά καλά δεν είχαν άλλα δικαιώματα οι γυναίκες, το τιμόνι (ή το χαλινάρι) θα κοιτούσαν;

Το όνομα των γυναικών, όσον αφορά στην οδήγηση, έχει βγει. Κι η αλήθεια είναι όχι άδικα. Έχουμε δώσει άπειρα δικαιώματα.

Βασικό ελάττωμα του αυτοκινήτου είναι ότι έχει πολλούς καθρέφτες κι ο καθρέφτης για τη γυναίκα είναι ό, τι είναι το γάλα για τα μωρά. Τροφή.

Βρείτε μου μία από εμάς που θα δει καθρέφτη και δε θα κοιταχτεί. Καμία. Κι όπως ανέφερα, το αυτοκίνητο έχει πολλούς. Κοιτιέσαι στον ένα, μετά στον άλλο, κατόπιν στον πλαϊνό και «μπαμ», κολωνάκι (όχι της Αθήνας, το κανονικό).

Παρασύρεται η γυναίκα με την εικόνα της. Λίγο το μαλλί που πετάει, λίγο ν’ ανανεώσει το κραγιόν, λίγο που χωρίς λόγο έκλαιγε πριν και θέλει να δε αν ξεπρήστηκε το μάτι, φτάνει. Η παραμικρή απροσεξία στο τιμόνι οδηγεί σε λάθη.

Το ζητούμενο είναι να μην αποβαίνουν μοιραία.

Άλλο θέμα, οι γυναίκες έχουν πρόβλημα υπολογισμού του χώρου. Δε χωράνε πουθενά. Εκεί που ο άντρας μπορεί να παρκάρει τριαξονικό, η γυναίκα δεν μπορεί να παρκάρει smart. Αν έρχεται και κάποιος από πίσω τότε το παιχνίδι είναι χαμένο από χέρι.

Δεν είναι, όμως, μόνο το παρκάρισμα. Είναι κι ο ίσιος δρόμος ή μονόδρομος με τα παρκαρισμένα δεξιά κι αριστερά. Πάλι δε χωράνε.

Λυγισμένα τα χέρια στο τιμόνι, η μούρη σχεδόν κολλημένη στο τζάμι, η αδρεναλίνη στα ύψη, τρία «πάτερ ημών» και φύγαμε.

Το γυναικείο μας μυαλό, επίσης, σκέφτεται πολύ, πάρα πολύ. Αποτέλεσμά; Αφαιρείται πολλές φορές, χάνεται. Θα μου πείτε, αν δεν την έχει πάρει ο Τάσος όλη μέρα τηλέφωνο το κολωνάκι θα σκεφτεί; Για το άλλο το αυτοκίνητο που έρχεται από δεξιά ούτε λόγος.

Κεφάλαιο σήματα. Όχι δεν τα ξέρει, δεν τα θυμάται μάλλον. Τα είχε μάθει για τις εξετάσεις αλλά τα ξέχασε τώρα. Τόσα προβλήματα έχει άλλωστε, τις προτεραιότητες θα κοιτάει; Όποιος προλάβει αυτός περνάει. Έχω άδικο; Στο χωριό μου εξάλλου λέμε ότι «στο δικό μου το χωριό εγώ έχω προτεραιότητα».

Μέσα σε όλα αυτά, αν τυχόν χτυπήσει και το κινητό τότε τα πράγματα στενεύουν άσχημα. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην το σηκώσει. Αν η μαμά της τη θέλει κάτι τόσο σημαντικό; Τι; Να περιμένει να την πάρει σε δυο λεπτά που θα φτάσει σπίτι; Αποκλείεται.

Οι έρευνες και τα στατιστικά, βέβαια, πολλές φορές θεωρούν ότι η γυναίκα είναι καλύτερη οδηγός από τον άνδρα, παρκάρει καλύτερα κι είναι πιο προσεκτική.Στα ποσοστά δε των ατυχημάτων, οι άνδρες έχουν τα πρωτεία.

Πέρα από το χιούμορ, τις έρευνες και τα ανέκδοτα, καλό θα ‘ναι όταν πιάνουμε τιμόνι να βγάζουμε αυτόματα άλλα δώδεκα μάτια, για να γίνουν δεκατέσσερα στο σύνολο, να μη σκεφτόμαστε άλλα γι’ άλλα και να κάνουμε το παν για να μην αποσπάται η προσοχή μας. Ανεξαρτήτως φύλου.

Οι γρατσουνιές και οι λακκούβες στις λαμαρίνες των αυτοκίνητων δεν κοστίζουν τίποτα μπροστά στο μεγάλο κακό που μπορεί να προκαλέσουμε ενώ οδηγούμε.

Γι’ αυτό, προσοχή.

Κι όταν πίνουμε δεν οδηγούμε.

Νόμος.

Γιατί εσένα μπορεί να μη σε περιμένει κανείς, εμένα όμως;

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.