Ο καφές αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια στη ζωή ενός ανθρώπου, όπως έχει αναφερθεί και σε περασμένο άρθρο

Για κάποιους ανθρώπους, όμως, ο καφές είναι η απόλυτη εξάρτηση τους. Δεν κουνιούνται από τη θέση τους χωρίς να πιουν καφέ, δεν λειτουργούν, δεν ανοίγει το μάτι τους.

Είναι εκείνοι που ξυπνούν το πρωί και πριν καλά καλά ανοίξει το βλέφαρο τους έχουν ήδη πατήσει το κουμπί της καφετιέρας ή έχουν βάλει το μπρίκι στη φωτιά ή έχουν βάλει μπρος το βραστήρα ή έχουν αρχίσει να προετοιμάζουν την μηχανή που κάνει πεντακόσια εικοσιεφτά είδη καφέ.

Το σκουρόχρωμο αυτό υγρό είναι η «δόση» τους. Με το που κατρακυλήσουν οι πρώτες γουλιές από τη στοματική κοιλότητα στον λάρυγγα, περάσουν στο στομάχι κι έπειτα στο αίμα, ο οργανισμός ανατάσσεται.

Το μάτι ανοίγει, η σκέψη καθαρίζει, η φωνή επανέρχεται στα φυσιολογικά κι αρχίζει να υποχωρεί το πρήξιμο του προσώπου. Ο καφές κάνει τα μαγικά του.

Αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπων συνήθως συνοδεύουν τον καφέ μ’ ένα τσιγάρο και χωρίς ίχνος πρωινής τροφής.

Πολλοί επίσης, είναι αυτοί που θα περάσουν τις ώρες μέχρι το μεσημεριανό φαγητό μόνο με τον πρωινό τους καφέ, στην καλύτερη περίπτωση και μ’ ένα δεύτερο.

Πρέπει να έχουμε κατά νου, βέβαια, πως καλός ο καφές και πολλά τα ευεργετικά οφέλη του αλλά πολλές φορές δημιουργεί και βλάβες. Ένα άδειο στομάχι από τροφή κάποια στιγμή θ’ αρχίσει να έχει δυσλειτουργίες μένοντας για ώρες μόνο με το υγρό του καφέ.

Το άτομο που είναι εθισμένο στη καφεΐνη δεν μιλιέται χωρίς το μαγικό φίλτρο του. Να πας να κάνεις κουβέντα χωρίς να ’χει πιει καφέ; Άστο, καλύτερα. Είναι πολύ επικίνδυνο.

«Τι μου λες τώρα; Ακόμη δεν ήπια καφέ.»

«Πρώτα καφέ, δεν ακούω.»

«Με κοροϊδεύεις μωρέ; Ακόμη δεν ήπια καφέ μου θες και κουβέντες;»

«Όχι, δεν μου προκαλεί νεύρα ο καφές. Εσύ μου προκαλείς που θέλεις να συζητήσουμε σοβαρά χωρίς να πιω.»

Αυτές είναι μερικές μικρές και χαριτωμένες εκφράσεις που χρησιμοποιεί κάποιος που δεν έχει πιει καφέ και τον έχει τόσο μεγάλη ανάγκη.

Μπορούν να γίνουν πολύ κακοί, να βγάλουν πολλά νεύρα, να νομίζουν ότι ο κόσμος καταρρέει επειδή δεν ήπιαν καφέ. Καλύτερα να πηγαίνουμε με τα νερά τους.

Η χειρότερη εκδοχή τους είναι αυτοί που δεν σηκώνονται καν για να τον φτιάξουν μόνοι τους. Οι ανατολίτικες τάσεις τούς οδηγούν σε διαταγές του τύπου: «Μάνα, καφέ», «Γυναίκα, καφέ», «Σούλα, καφέ» κι άλλες τέτοιες παρόμοιου περιεχομένου.

Στην περίπτωση του «Μπάμπη, καφέ», εκεί απλά έχουμε μια μικρή αντιστροφή ρόλων.

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι που έχουν μάθει να λειτουργούν με καφέ, δύσκολα μπορούν να κάνουν αλλιώς. Η υπερβολή εννοείται πως κάνει κακό και βλάπτει γι’ αυτό ας έχουμε το νου μας, κι εσείς που τον ζητάτε και σε μας που δεν είναι και τόσο απαραίτητος.

Και να βάζετε και κανένα κουλουράκι στο στόμα σας, μην τον πίνετε ξεροσφύρι, ναι;

Και στους εργοδότες σας που δεν ξυπνούν χωρίς καφέ μην πηγαίνετε και πολύ κόντρα. Είναι δύσκολη η αγορά εργασίας την σήμερον ημέρα. Το ίδιο ισχύει και για τους συντρόφους σας γιατί κι η αγορά των σχέσεων είναι εξ ίσου δύσκολη.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.