Το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή. Όχι μόνο γιατί περιλαμβάνει τις διακοπές, αλλά για να καταλάβεις πόσο αγεωγράφητοι είμαστε.

Παντού ακούς χωριά, πόλεις, νησιά, βουνά και λαγκάδια και διαπιστώνεις ότι, όχι τα μισά, ούτε το ένα τρίτο τους δε γνωρίζεις που βρίσκεται.

Είναι πάρα πολύ άσχημο φαινόμενο, όσο κι αν μοιάζει ασήμαντο.

Για ποιο λόγο στο σχολείο δε δινόταν η απαραίτητη βάση στη γεωγραφία; Γιατί τόσο κακό και σαματάς για την ορθογραφία, την ιστορία, τα μαθηματικά; Ναι, σαφώς κι είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να μιλάμε, να μετράμε, να γράφουμε και τι έκαναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι αλλά θεωρώ πως είναι εξίσου σημαντικό να ξέρουμε και που βρισκόμαστε, που κοντά είμαστε, με ποιους συνορεύουμε.

«Πού θα πας διακοπές;» σε ρωτάνε.

«Στη Σύμη.» απαντάς.

«Αυτό είναι στις Κυκλάδες;» απορούν.

«Όχι. Αυτό, ή μάλλον αυτή είναι στα Δωδεκάνησα.»

Τέτοιοι χαριτωμένοι διάλογοι γίνονται και έξω από αμφιθέατρα, λέσχες, καφετέριες κι άλλους χώρους συγκέντρωσης φοιτητών. Είναι ο Ορέστης απ’ το Βόλο, η Μαρία απ’ τη Σπάρτη, η Ρόζα απ’ τη Θεσσαλονίκη, ο Σπύρος απ’ την Κέρκυρα, ο Στρατής απ’ τη Μυτιλήνη και ψάχνουν να βρουν κατά που πέφτει ο τόπος του καθένα. Σχεδόν κωμωδία. Πού να εμφανιστεί κι η Λένα απ’ το Λιανοκλάδι!

Όσο λάθος και κακό είναι να μην ξέρει κανείς ότι τα ρήματα τελειώνουν σε ωμέγα και το πηλίκο είναι τo αποτέλεσμα της διαίρεσης, άλλο τόσο λάθος είναι να μη γνωρίζει πώς είναι η χώρα του, προς τα πού πέφτει κάθε μεγάλη πόλη, ποιο είναι το μεγαλύτερο ποτάμι, το ψηλότερο βουνό, από ποιες θάλασσες βρέχεται.

Όταν ξεκινάς να πας για κάπου, ένα ταξίδι, μια εκδρομή δε θέλεις να ξέρεις προς τα πού κινείται το μέσο μεταφοράς σου; Όταν σου λένε να πας για rafting στο Βοϊδομάτη, δε σε νοιάζει πού είναι αυτό;

Την ευρωπαϊκή και παγκόσμια γεωγραφία την αφήνω στην άκρη προς το παρόν γιατί εκεί τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα.

Μια μικρή έως και μηδαμινή τελίτσα του χάρτη είμαστε και δε νομίζω να βλάπτει τόσο πολύ να ξέρουμε πέντε βασικά πράγματα.

Το «αγαπώ τα ταξίδια» αλλά δεν ξέρω ότι η Αλεξανδρούπολη είναι πρωτεύουσα του Έβρου είναι τουλάχιστον οξύμωρο.

Η Ελλάδα μας είναι χώρα της Ευρώπης. Αποτελείται από πενήντα έναν νομούς οι οποίοι διαιρούνται σε εννιά γεωγραφικά διαμερίσματα (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Επτάνησα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Νησιά Αιγαίου, Κρήτη). Το ψηλότερο βουνό είναι ο Όλυμπος (Πιερία), το μεγαλύτερο ποτάμι ο Αλιάκμονας (Καστοριά, Κοζάνη, Πιερία, Ημαθία), η μεγαλύτερη λίμνη η Τριχωνίδα (Αιτωλοακαρνανία) και το μεγαλύτερο νησί η Κρήτη.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες πόλεις είναι η Αθήνα (Στερεά Ελλάδα), η Θεσσαλονίκη (Μακεδονία), η Πάτρα (Πελοπόννησος) κι η Λάρισα (Θεσσαλία).

Τα δύο σημαντικότερα πελάγη που βρέχουν τις ακτές και τα νησιά της χώρας είναι το Αιγαίο και το Ιόνιο, τα οποία ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου θάλασσας.

Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον κύριο Βασίλη που κάθε Παρασκευή στην πέμπτη κι έκτη τάξη του δημοτικού μας έβαζε να ζωγραφίζουμε χάρτες.

Δε θέλει κόπο, τρόπο θέλει και λίγη θέληση να μάθουμε τη χώρα μας, την πόλη μας, το χωριό μας. Να θέλουμε να κάνουμε μια διαδρομή και να έχουμε κατά νου πως για εκεί που επιθυμούμε να πάμε πρέπει, για παράδειγμα, να ακολουθήσουμε νότια πορεία.

Άτλαντες, χάρτες κι υδρόγειους στα χέρια και πάμε να μάθουμε τον κόσμο

Πρωτεύουσα της Ημαθίας;

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.