Όταν κάθεσαι, έχοντας άπλετο χρόνο, στον υπολογιστή, στο laptop, στο κινητό διαβάζεις και βλέπεις πολλά και διάφορα κι αναρωτιέσαι αν γίνονται όλα αυτά γύρω σου ή αν είναι απλή παραπληροφόρηση.

Μεγάλη πλάκα έχουν οι παγκόσμιες ημέρες. Σχεδόν κάθε μέρα του μήνα είναι και μια παγκόσμια ημέρα, από τις πολύ κι ευρέως γνωστές μέχρι τις τελείως άσχετες που ούτε καν από το μυαλό σου δεν περνούσαν.

Καλή ώρα η δεκάτη ενάτη του Νοεμβρίου. Πέρα από το πολύ σημαντικό «κατά» που λέμε τη μέρα εκείνη στην κακοποίηση των παιδιών, γιορτάζουμε και την παγκόσμια ημέρα δημόσιας τουαλέτας. Κι όμως.

Καθιερώθηκε το 2001 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, που συγκεντρώνει στους κόλπους του πανεπιστημιακούς, υγιεινολόγους σχεδιαστές τουαλετών, οικολόγους και άλλους ειδικούς από σχετικούς κλάδους.

Σκοπός είναι η ενημέρωση του κοινού για τα δικαιώματά του σ’ ένα καλύτερο κι πιο υγιεινό περιβάλλον.

Δε χρειάζεται, ασφαλώς, να επισημανθεί πως στην Ελλάδα λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τη σημασία και την ύπαρξη της μέρας αυτής. Εξάλλου πολλές πόλεις της χώρας μας δε διαθέτουν καν δημόσιες τουαλέτες που να ‘ναι χρηστικές.

Αντίθετα στο εξωτερικό τα πράγματα είναι πιο οργανωμένα. Για παράδειγμα, στην Αυστραλία δημιουργήθηκαν ειδικές υπηρεσίες μέσω διαδικτύου για ενημέρωση σχετικά με την τοποθεσία των δημόσιων τουαλετών, ενώ μια γαλλική εταιρεία κατασκεύασε και ειδική εφαρμογή για smartphones που λειτουργεί μέσω GPS. Στη Σεούλ οι δημόσιες τουαλέτες παρέχουν θέρμανση και κλασική μουσική ενώ σε σημεία του κόσμου όπως στη Σιγκαπούρη, στη Νότια Κορέα, στο Στρασβούργο εφαρμόζονται δράσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού των δημόσιων τουαλετών.

Η παγκόσμια ημέρα δημόσιας τουαλέτας θα ‘πρεπε να ‘ναι μια ακόμη αφορμή για να κοιτάζουν η πολιτεία, οι πολίτες κι οι αρμόδιοι τις ευθύνες τους. Γιατί για οποιοδήποτε κακό δε φταίει μόνο ο δήμαρχος για παράδειγμα, φταίει κι ο δημότης που δε σέβεται και δε διατηρεί εύχρηστο, καθαρό και περιποιημένο αυτό το οποιοδήποτε δημόσιας λειτουργίας κτίριο.

Τα στατιστικά όσον αφορά στη χρήση της τουαλέτας είναι τα εξής:

  1. Ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 6-8 φορές την ημέρα, 2.500 φορές τον χρόνο. Περνά περίπου 3 χρόνια της ζωής του στην τουαλέτα.
  1. 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός δεν έχει επαρκή αποχέτευση.
  1. Η αποφυγή διούρησης εξαιτίας των βρόμικων τουαλετών μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο ήπαρ και την κύστη.
  1. Για να αποφύγει κάποιος την διούρηση σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν πίνει υγρά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει από αφυδάτωση.
  1. Οι πιο πολλές τουαλέτες έχουν σχεδιασθεί λανθασμένα.
  1. Οι γυναίκες χρειάζονται 3 φορές μεγαλύτερη τουαλέτα απ' ότι οι άνδρες. Τις περισσότερες φορές οι τουαλέτες είναι ίδιες και για τα δύο φύλα.
  1. Η τουαλέτα παραμένει θέμα-ταμπού και οι άνθρωποι αποφεύγουν να το συζητάνε.

Μοιάζει αστείο θέμα έως κι ασήμαντο μέχρι να βρεθείς στη δύσκολη θέσει να χρειαστείς τουαλέτα σε μέσο μαζικής μεταφοράς. Εκείνη τη στιγμή η λεκάνη φαντάζει σαν η πιο αναπαυτική πολυθρόνα.

Κι ας μη γελιόμαστε, όλοι έχουμε βρεθεί σε τέτοιες άβολες καταστάσεις. Μη μου πείτε ότι δεν έχετε μπει σε καφετέρια, μπουγατσάδικο, γυράδικο για να αγοράσετε κάτι, έστω ένα μπουκαλάκι νερό με απώτερο σκοπό τη χρήση της τουαλέτας; Όλοι το ‘χουμε κάνει.

Αν υπήρχαν, όμως, σωστά οργανωμένες, καθαρές, υγιεινές κι αξιοπρεπείς δημόσιες τουαλέτες σε κάθε πόλη αυτά τα φαινόμενα θα μετριάζονταν.

Μ’ αυτές τις συνθήκες που επικρατούν τώρα ούτε γι’ αστείο δεν μπαίνεις σε οποιαδήποτε δημόσια τουαλέτα λειτουργεί.

Πηγή: worldtoiletday.org

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.