Είναι οι μισοί που θα σου λένε «πάρε σκύλο, πάρε, πάρε», είναι οι άλλοι μισοί που θα σου λένε «μην πάρεις σκύλο, μη, μη» και μετά είσαι κι εσύ που απλώς θέλεις σκύλο. Και σε αυτό το τρίπολο μίας, ομολογουμένως, αγωνιώδους επικράτησης, οι μεν πρώτοι ομιλούν δια βιωμάτων, οι δε δεύτεροι δια θεσφάτων και συ ο τρίτος κι ο καλύτερος διά του ενστίκτου σου. Θες σκύλο, ποτέ δεν είχες, όσα έχεις δει καλά σου φάνηκαν, ξετρελάθηκες με κάνα δυο, δεν αντιπάθησες όμως ποτέ κανένα. Κι έρχεται η ώρα, που η απόφαση γίνεται πράξη: ξαφνικά ένα μαλλιαρό τετράποδο με ουρά γίνεται «σου». Και εσύ «του». Και η ιστορία αρχίζει...

Συνοπτικά, το να έχεις σκύλο απαρριθμείται περίπου στα εξής:

  • Σκύλος σημαίνει να κάθεσαι μισή ώρα πάνω από ένα λουλούδι για να περιμένεις να το μυρίσει με ευλάβεια από όποια πιθανή γωνία, οπτική και διάσταση υφίσταται στο σύμπαν, ενώ  ο ιδρώτας σου σχηματίζει εύκολα την Ευρώπη στην πλάτη σου, γιατί hello ΕΙΝΑΙ ΛΟΥΛΟΥΔΙ πώς μπορείς να μένεις ασυγκίνητος μπροστά σε αυτό, αφεντικό;
  • Σκύλος σημαίνει να ανακαλύπτεις συνεχώς ότι μπορείς άνετα να ζήσεις και ως ασπόνδυλο. Γιατί αν εμφανιστεί στο απέναντι πεζοδρόμιο μια γάτα   Πάμε πάλι: Γιατί αν εμφανιστεί σαράντα μέτρα μακριά σας, κάτω από ένα αυτοκίνητο που είναι πίσω από ένα κάδο,  μια γάτα, αυτός θα τη μυρίσει και η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων ορίζει ότι ξαφνικά το χέρι σου θα βρεθεί πίσω από τον ώμο σου και μετά στον αέρα και μετά ανεξάρτητο, μόνο του, μαζί με ένα λουρί να τρέχει δεμένο πίσω απ’ το σκύλο σου.
  • Σκύλος, σημαίνει μία κεφάλα να σε κοιτάει με την πιο αφελή βλακεία που μπορεις να φανταστείς αποτυπωμένη στα μούτρα του, μέσα από χιλιάδες χόρτα, καθώς αφήνει στη φύση ό,τι τον τάϊσες το προηγούμενο βράδυ. Και αφού η ιδιωτικότητα δε λειτουργεί για το τριχωτό μέλος της οικογένειας, είναι σαφές πως δε θα λειτουργεί ούτε και για τα υπόλοιπα. Όπερ σημαίνει, να είσαι προετοιμασμένος να επισκέπτεσαι την τουαλέτα έχοντας συνεχώς δύο μάτια καρφωμένα πάνω σου.
  • Σκύλος σημαίνει, το πιθανότερο, μία διπολική σχέση λατρείας εντός και θεαματικής αδιαφορίας εκτός σπιτιού. Αυτό βέβαια λύνεται αν αδειάσεις δέκα σακούλια λιχουδιές στην προσπάθειά σου να υπακούει όπως και να 'χει στο «έλα» σου, αλλά στην αρχή θα είσαι βέβαιος πως το δικό σου το σκυλί είναι το πιο ξεροκέφαλο, εγωιστικό και αναίσθητο γουρούνι και πως σε θέλει μόνο για τις κροκέτες σου. Που μπορεί να είναι και η αλήθεια εδώ που τα λέμε.
  • Σκύλος σημαίνει εμμονή. Ποτέ δεν ξέρεις με τι. Μπορεί να πάθει εμμονή με το αγαπημένο σου παπούτσι, με το ξύλινο τραπέζι σου, με μία γλάστρα, με τον κώλο σου. Μπορεί όμως και να μην πάθει τίποτα από αυτά, και να σκίσεις όλα τα κλισέ βιβλία με τον ευρηματικό τίτλο «Νέος σκύλος στο σπίτι: χτίσε μία καινούρια σχέση» που διάβαζες μέχρι να τον πάρεις, και εκείνος πολύ απλά να πάθει εμμονή με τις πέτρες της αυλής σου αφιερώνοντας στα σίγουρα ένα μισαωράκι κάθε μέρα προσπαθώντας, ευτυχώς ανεπιτυχώς, να τις ξηλώσει.
  • Σκύλος σημαίνει γάβγισμα. Ακόμα κι αν έχεις το πιο ήσυχο σκυλί του κόσμου, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις αρκετά βράδια ή ξημερώματα που θα σηκώνεσαι γιατί ο γλυκός σου φοβήθηκε, βαρέθηκε, θέλει βόλτα, φαΐ, κατούρημα, ή απλώς να σου σπάσει τα νευρά γιατί -μάντεψε- μπορεί.
  • Σκύλος σημαίνει ο μισός σου μισθός. Θυμάσαι τα λεφτά που προόριζες για το παντελόνι που στάμπαρες; Ε, ξέχνα τα. Διότι το βλαστάρι σου αποφάσισε, τη στιγμή που εσύ ετοιμαζόσουν να πας για ψώνια, να σκίσει το πόδι του σε μία λαμαρίνα. Κτηνίατρος, ράμματα, αντιβίωση πάει το πενηνταράκι, πάει και το παντελόνι, αλλά αυτός εκεί αγέρωχος να σε κοιτάει μες στην τρελή χαρά και την αφοσίωση. Και κάπως έτσι στο δρόμο της επιστροφής σας από τον κτηνίατρο, δίνεις ακόμα ένα πενηνταράκι για να του πάρεις παιχνίδια και άλλα ακατανόητου σχεδίου ή χρώματος μασουλητήρια, οπότε μένεις εσύ να πίνεις φραπέ σε πλαστικό για τον υπόλοιπο μήνα. Fair enough.
  • Σκύλος σημαίνει τρίχες. Όχι μία και δυο. Τρίχες, ΠΟΛΛΕΣ ΤΡΙΧΕΣ. Όρεξη να 'χεις να πλέκεις. Θα τις βρεις στο φαγητό σου, σε μία μπλούζα που ποτέ δε φόρεσες μαζί του, στον καφέ σου. Μάλιστα, οι τρίχες του μάλλον αποτελούνται από μαγνητικά πεδία με αποτέλεσμα να τις βρίσκεις ΠΑΝΤΟΥ, ακόμη και σε μέρη που δεν έχει επισκεφθεί, πολύ απλά για να σου θυμίσει ότι σε τρεις ώρες πρέπει να γυρίσεις, για να τον πας βόλτα.
  • Α, ναι. Σκύλος σημαίνει περπάτημα. Πολύ περπάτημα. Το πρωί, το απόγευμα, το βράδυ, με ήλιο ή με βροχή. Για σένα μπορεί να είναι αγγαρεία, γι' αυτόν είναι ο κόσμος του όλος. Και επειδή εσύ πήρες αυτόν και όχι αυτός εσένα, μάντεψε ποιανού η γνώμη κερδίζει.
  • Σκύλος σημαίνει άγχος, αγωνία, τρόμος. Γιατί μπορεί να την κοπάνησε εκεί που παίζατε, γιατί μπορεί να έφαγε κάτι στη βόλτα που εσύ το πέρασες για φόλα, γιατί μπορεί να αρρώστησε ή να έμπλεξε σε καβγά και τώρα να τρέχει λίγο αίμα από το δαγκωμένο του αυτί.

Σκύλος σημαίνει να έχεις απέναντί σου ένα πλάσμα που μπορεί να μη σε καταλαβαίνει πάντα αλλά είναι πάντα πρόθυμος να το κάνει. Που θα κάθεται δίπλα σου βουβός, και αυτό θα του αρκεί. Που μπορεί να σε συνδέει ξεκάθαρα με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, φορές που είστε έξω, αλλά θα κολλήσει τη μουσούδα του πάνω σου αν σε δει να κλαις και -πιστέψτε με- καλύτερη ψυχοθεραπεία από αυτό δεν υπάρχει. Που όσο για 'σένα είναι ένας πόλεμος διαρκής η συμβίωση μαζί του, για εκείνον είναι το μόνο δεδομένο του. Που θα σε κάνει να γελάσεις ακόμα και σε μέρες άθλιες, γιατί ας πούμε του ήρθε να βγει βόλτα κουβαλώντας με το στόμα του το αρκούδι του. Που θα τον μαλώνεις, αλλά δε θα τον νοιάζει και ας μην καταλαβαίνει πού έφταιξε. Που εσύ θα κάνεις χώρο γι’ αυτόν μες στις ανάγκες της ζωής σου, αλλά για εκείνον εσύ θα είσαι η ανάγκη του. Γιατί απλά θα σε κοιτάξει με τα πιο άδολα και ανιδιοτελή μάτια, που έχεις δει ποτέ σου.

Θα σου σπάσει ποτήρια, θα σου χαλάσει φυτά, θα σε σηκώσει τα χαράματα για να επιτεθείτε μαζί στον κακό σκαντζόχοιρο που τόλμησε να εισέλθει στο βασίλειό σας ενώ την επόμενη μέρα ξυπνάς στις 6 το πρωί, θα σε ρίξει κάτω καθώς περπατάς, θα σκύψει το κεφάλι αν του φωνάξεις τάχα μου ότι μετάνιωσε, θα σε περιμένει στωικά να γυρίσεις, θα σηκώνεται όρθιος μόλις ακούσει το αυτοκίνητό σου πριν καν εσύ ακόμα στρίψεις, θα σε εξαντλήσει σωματικά, κάποιες φορές και ψυχικά, γιατί κανείς δε γεννήθηκε ξέροντας πώς να ζει μαζί με έναν σκύλο και αυτό είναι οκ.

Και μετά απ’ όλα αυτά θα γυρίσει ανάποδα για να του τρίψεις την κοιλιά.

Και σκέψου αν κάποιος  χρειάζεται τόσα λίγα για να σε χρίσει άνθρωπό του, πόσο λίγος θα είσαι εσύ εάν δεν καταφέρεις, τελικά, να γίνεις.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.