Κάθισα που λέτε και τα μέτρησα και είδα ότι με βάση την ιστορία, λογικά σε περίπου ένα μήνα θα μας ξαναματατρέξουνε εις τις κάλπες, έστω και για ένα δημοψηφισματάκι. Οπότε συγκέντρωσα σήμερα εδώ δέκα πράγματα που μπορεί να συμβούν σε μία εκλογική διαδικασία -ειδομένη από την πλευρά της εφορευτικής επιτροπής, στην οποία με επιτυχία και δις κάποτε διετέλεσα, και καλό θα ήταν να αποφευχθούν, ώστε να διατηρείται η σωματική ακεραιόητα απάντων πλήρης. Διότι κι εμείς άνθρωποι είμεθα κι έχουμε αδυναμίες. Ε κι αν δεν γίνουν, κρατήστε τα φυλαχτό για μιαν Κυριακή του 2019.

Πρώτον και κύριον.Ψηφοφόροι, ενημερωθείτε. Πριν κοπιάσετε, μάθετε τουλάχιστον τον εκπρόσωπο και τον υποψήφιο του συνδυασμού που θέλετε. Ηρθε ο άλλος μια φορά θυμάμαι στις αυτοδιοικητικές, και έψαχνε μισή ώρα τον Ψωμιάδη που ήταν στις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής. «Δεν τον βρίσκω» διαμαρτύροταν, «ε ψήφισε τη Σερτάμπ», του λέω, «πώς κάνεις έτσι;»

Μην είστε μάγκες. Υπάρχει μία διαδικασία. Πώς το βλέπεις δηλαδή, ότι θα την παρακάμψω για τα ωραία σου τα μάτια; Οχι, δε θα τα ψηφίσεις όλα μαζί. Θα βγεις και θα ξαναμπείς. Επίσης όχι, δεν μπορείς να ψηφίσεις με κάρτα μέλους καζίνο, εκτός αν μένεις σε χωριό που ‘στε δέκα κάτοικοι και ξέρετε ο ένας και τον κώλο του άλλου.

Μην έρχεστε πέντε λεπτά πριν κλείσουν οι κάλπες με τα μπανιερά σας, τα παπάκια σας και τις ομπρέλες, και δυσανασχετείτε επειδή έχετε άλλους δύο μπροστά σας. Να πίνατε πιο γρήγορα το φρέντο σας να προλαβαίνατε, δεν είναι καντίνα στην Εθνική εδώ να σας εξυπηρετούμε τρεις-τρεις.

Μην εκνευρίζεστε μαζί μας επειδή ένα κόμμα δεν έστειλε ψηφοδέλτια. Έτσι που με βλέπεις και κάθομαι ήσυχα-ήσυχα με το χάρακα, σου φαίνομαι για τυπογραφείο; Πάνε ψήφισε σε παρακαλώ. Που μου θυμήθηκες ξαφνικά τώρα εσύ το κόμμα των Ελλήνων Πειρατών που για πρώτο στο Επικρατείας νομίζεις ότι έχουν τον Τζόνι Ντεπ.

Μη μας κάνετε τους έξυπνους για θέματα που δε μας αφορούν. Εάν έχω τριανταοκτώ ψηφοδέλτια, τριανταοκτώ θα σου δώσω. Έχεις το θράσος και λαμβάνεις ύφος υψίστης αηδίας για να μου πεις το ανεκδιήγητο «Αν είναι δυνατόν, λίγα ακόμη δεν είχατε να βάλετε; Ολόκληρο βιβλίο... πότε θα προλάβω;».  Όχι μωρή, είχαμε και τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι, αλλά το ξεχασαμε σπίτι! Φύσα την όζα σου τώρα.

Προς θεού, μη μας κάνεις πολιτική ανάλυση ακόμα δεν άνοιξε το μάτι μας. Σκάει μύτη ο παππούς επτά και πέντε το πρωί -το τονίζω αυτό- κι αρχίζει να βρίζει τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο, τον Τσίπρα, την Τρέμη, τη ΔΕΗ, μια θεία του απ’ το χωριό, την κότα που δεν του ’κανε αυγά. Στο καφενείο παππού αυτά, στο καφενείο. Μας φτύνεις κιόλας πάνω απ' τα κεφάλια μας και θα αυτονομηθεί ο λανθάνον ψυχαναγκασμός μας και θα σε ψάχνουν αύριο απ' το silver alert.

Με μέτρο τις δημόσιες σχέσεις οι υποψήφιοι. Έρχονται -που πιο αντιπαθητικές φάτσες δεν έχεις- και πρέπει να τους δώσεις και το χέρι με χαμόγελο. Μία φορά να το καταλάβω, αν και με ξεπερνάει. Τρίτη όμως σε μία ώρα γιατί άνθρωπέ μου; Γενικά το κόλπο είναι να τους φορτώσετε με ψηφοδέλτια, φάκελο και οδηγίες για τους σταυρούς και δεν ξαναπατάνε στην αίθουσά σας. Δοκιμασμένο.

Εκλογικοί αντιπρόσωποι, χαλαρώστε και μη βλέπετε παντού γύρω σας κακούς δράκους. Δε φτάνει που μπουκάρετε ωσάν τους τρομοκράτες κάθε λίγο και λιγάκι, αναρωτιέστε κιόλας γιατί άραγε η δική σας στοίβα να είναι πιο μικρή από των αλλονών (sic), καταλήγοντας στο σατανικό συμπέρασμα ότι ξύπνησα εγώ με όρεξη να σε σαμποτάρω και να μη μοιράσω το δικό σου το ψηφοδέλτιο. Μα βρε απροσάρμοστε, που θες και να εκλεγείς, άμα δεν έβαζα μέσα το δικό σου, θα ’χαν μείνει περισσότερα. Όχι λιγότερα. Γαμώ το νευρικό μου σύστημα.

Αρσενίκαροι, μη μας αρχίζετε το καυλάντισμα. Πιστέψτε με, αν έχουμε ξυπνήσει την ώρα της ανατολής, μόνο να σας απαντήσουμε ευγενικά δεν προτιθέμεθα. Μπαίνει ο άντρας ο βαρύς και αφού κάνει το καθιερωμένο του κόρτε, πιστεύει ότι έχει κι επιλογή από ποια θα πάρει φάκελο. Γιατί αυτός υποσυνείδητα νομίζει ότι ο φάκελος είναι κάτι σαν το μήλο που έδωσε ο Πάρης στην Αφροδίτη για να πηδήξει την ωραία Ελένη.

Δέκατον και τελευταίον. Μη μαλώνετε για τη σειρά. Είστε δωδεκάχρονα σε ηλεκτρονικά στη Χαλκιδική; ‘Οχι. Ε στοιχηθείτε ησύχως, βρείτε μεταξύ σας ποιος ήρθε πρώτος, δεύτερος, εικοστός όγδοος και μη μας ρωτάτε άλλο. Δεν είμαστε τροχονόμοι. Σας ταράζω, το ξέρω, αλλά δεν είμαστε.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.