Δεν ξέρω πως, δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό μου ζήτησαν να το γράψω κι οφείλω να το κάνω. Να αναλύσω αυτά που δεν αναλύονται. Challenge accepted, αγαπητή αρχισυνταξία και ξεκινάμε.

Το θέμα είναι κάτι που λίγο-πολύ όλοι έχουμε σκεφτεί ή συζητήσει. Κάποιοι αρκετά νάρκισσοι ή ψυχανώμαλοι ίσως και να το θεωρούν ως την καλύτερη περίπτωση ανθρώπου που θα γνωρίσουν. Κάποιοι άλλοι, πιο λογικοί, τρέμουν την στιγμή που αυτό ίσως να συμβεί. Μιλάμε για το να γνωρίσεις ένα άτομο του αντίθετου φύλου ακριβώς όπως εσύ.

Πάνω-κάτω όλοι έχουμε πιστέψει ότι έχει συμβεί. Ίσως και παραπάνω από μια φορά. Συνήθως, βέβαια, λίγο η ελπίδα ότι τα βυζιά (ή το τσουτσουνάκι) που έχουμε απέναντι μας είναι τόσο into my thoughts, λίγο τα βυζιά σκέτο, σε κάνουν να ξεγελιέσαι για να δώσεις παραπάνω αφορμή στον εαυτό σου να κάνεις αυτό που θα έκανες έτσι κι αλλιώς.

Στην πραγματικότητα είναι μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο. Στατιστικά να το πάρει κανείς, υπάρχουν τόσα διαφορετικά ερεθίσματα και παραδείγματα στον κόσμο που ζούμε, που είναι απειροελάχιστες οι πιθανότητες να συμπέσεις με ένα άτομο που έχει τα ίδια ακριβώς με εσένα, με την ίδια ερμηνεία και τις ίδιες εμπειρίες. Αλλά ας αφήσουμε τα βαρετά μαθηματικά έξω από την κουβέντα.

Το θέμα, λοιπόν, ρώταγε τι θα έκανα αν έβρισκα γυναικά σαν και του λόγου μου. Π;vς θα το διαχειριζόμουν. Είμαι ορθολογιστής κι αφού οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους δεν ξέρω πως να απαντήσω, αλλά for the sake of the argument που λένε και στο χωριό μου, ας το δεχτώ ότι συμβαίνει.

Το ερώτημα είναι σαν να το είπε ο Παΐσιος. Έχει διπλή ερμηνεία. Η πρώτη θα ήταν πως θα αντιδρούσα αν γνώριζα ένα άτομο ίδιο με εμένα ακριβώς. Carbon, ένα πράμα.

Η απάντηση είναι εξαιρετικά απλή στο συγκεκριμένο. Είμαι αρκετά νάρκισσος για να πω γαμάει η τύπισσα και αρκετά εγωκεντρικός για να της δώσω ένα πλαστικό lightsaber και να της πω «Θα παλέψουμε μέχρι τέλους, there can only be one of us!» (από όσο καταλαβαίνετε, στο χωριό μου το μιλάμε πολύ το αγγλικό).

Πιθανότατα θα με έδερνε κιόλας γιατί είμαι σύγχρονος φλώρος περιωπής, οπότε έτσι μάταια θα αποχαιρέταγα το μάταιο τούτο κόσμο από το χέρι του εαυτού μου με βυζιά. Και το καλό που σου θέλω, αν υπάρχεις εκεί έξω, να έχεις ωραία βυζιά.

Γνωρίζοντας, όμως, την αρχισυνταξία, κατανοώ ότι το ερώτημα δεν ήταν ακριβώς κυριολεκτικό. Η σωστή διατύπωση του είναι πως θα αντιδρούσα αν έβρισκα μια κοκόνα που, αναλογικά σε γυναίκα, θα ήταν ίδια με μένα.

Εδώ τα πράγματα θα ήταν ακόμα πιο διεστραμμένα. Αν σκεφτώ ότι ο τρόπος να πειράζω τον κόσμο είναι να είμαι ένα σπαστικό troll που σπαμάρει με κάθε πιθανό τρόπο κι έχει ίσως το πιο κρύο χιούμορ γνωστό στην ανθρωπότητα, τότε το αποτέλεσμα θα ήταν η Fran Fine με χειρότερο χιούμορ από αυτό που είχε στη σειρά και με το χειρότερο δυνατό timing για να το κάνει. Και θα έτρωγε σαν γουρούνα. Hell no!

Εκεί θα τη δολοφονούσα για το καλό της ανθρωπότητας. Ένας εγώ σας φτάνω.

Πάντως, πέραν της πλάκας, ειλικρινά θα ήθελα να γνωρίσω τον άνθρωπο που θα μου πει ότι θα  ήθελε να γνωρίσει ένα άτομο του αντίθετου φύλου ίδιο με αυτόν ή αυτήν.

Εκτός από μια δωρεάν μετοίκηση στο Δαφνί με συμπτώματα ναρκισσισμού και ψυχανωμαλίας (παροχή από εμένα), τι θα το ήθελε αυτό το άτομο; Τι θα του έδινε;  

Ναι, δε διαφωνώ ότι είναι πολύ ωραίο να μπορεί να σε καταλάβει ο άλλος με ένα σου βλέμμα ή μια σου κίνηση. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ερωτικούς συντρόφους. Ακόμα και σε φίλους ή απλούς γνωστούς. Η κατανόηση μετράει. Αλλά τι να το κάνεις ένα άτομο που έχει ακριβώς ό,τι κι εσύ;

Ένα άτομο που ξέρεις όλα τα σημεία που το παιδεύουν και το πονάνε και να έχεις άμεση πρόσβαση σε όλα του τα ελαττώματα; Ένα άτομο που κυριολεκτικά το μόνο που έχει να σου δώσει είναι μια επιβεβαίωση του εγώ σου; Καμία καινούργια οπτική και σκέψη;

Σίγουρα όχι θελκτικό πακέτο. Ακόμα και να το συναντούσα αυτό το άτομο, το να υπήρχε κάπου γύρω μου θα ήταν ένας άσκοπος και φλύαρος πλεονασμός. Καμία βοήθεια για εξέλιξη, καμία ουσία. Και σε ρεαλιστικά δεδομένα, επειδή όπως είπα στατιστικά είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο, πιθανότατα απλά ένα ξεγέλασμα στον εαυτό μου χωρίς προφανή λόγο.

Το να είσαι in synch με κάποιον είναι κάτι το εξαιρετικό, σε οποιαδήποτε μορφή σχέσης. Αλλά το να βρω μια κόπια του εαυτού μου; Thanks, but no, thanks. Στου καθενός μας τη ζωή υπάρχει ήδη μια φορά ο εαυτός μας. Και είναι παραπάνω από αρκετός.

 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.