Μεταξύ παραφιλολογίας και πραγματικότητας, υπάρχει μια θεωρεία-επιστήμη που ονομάζεται social engineering (κοινωνική μηχανική).

Ο πρώτος άνθρωπος που αναφέρθηκε σε αυτόν τον ορισμό ήταν ο αμερικάνος hacker και αργότερα σύμβουλος ασφαλείας πληροφοριών Kevin Mitnick. Σύμφωνα με τον Mitnick, η κοινωνική μηχανική είναι η πράξη της προφορικής χειραγώγησης ατόμων με σκοπό την απόσπαση πληροφοριών. Αν και είναι παρόμοια με το τέχνασμα ή την απλή απάτη, ο όρος είναι κυρίως συνδεδεμένος με την εξαπάτηση ατόμων με σκοπό την απόσπαση εμπιστευτικών πληροφοριών που είναι απαραίτητες για την πρόσβαση σε κάποιο υπολογιστικό σύστημα.

Με το πέρασμα των χρόνων, ο όρος social engineering αποδόθηκε σε τρόπους χειραγώγησης των μαζών.  Συγκεκριμένη (και συγκαλυμμένη πολλές φορές) χρήση οπτικοακουστικού υλικού (π.χ. η λέξη sex που εμφανίζεται σε κάποια σύννεφα στο Lion King, google it) ή συγκεκριμένη απόδοση μιας πληροφορίας. Και συγκεκριμένη βαρύτητα σε μια πληροφορία.

Πάμε τώρα στο θέμα μας. 6 Δεκεμβρίου 2008. Ένα παιδί 15 χρονών χάνει την ζωή του από σφαίρα αστυνομικού. Η Αθήνα καίγεται και έχουμε επεισόδια για αρκετές μέρες. Το παράξενο της υπόθεσης είναι ότι περισσότεροι που έχω συζητήσει το θέμα, θυμούνται ότι οι αναταραχές είχαν ξεκινήσει με έναυσμα το γεγονός αυτό. Αλλά με μια καλύτερη ανασκαφή της μνήμης μας, θα θυμηθούμε ότι οι αστυνομικοί ήταν εκεί επειδή προηγούνταν επεισόδια για κάποιο άλλο γεγονός.

Ένα γεγονός που σχεδόν κανείς δεν θυμάται και ελάχιστοι πλέον αναφέρουν. Ένα γεγονός που στην αποκάλυψη του στην εκπομπή του Κώστα Βεξαβανίδη, «Το κουτί της Πανδώρας», κατάφερε να ξεσηκώσει μια μεγάλη μερίδα του Αθηναϊκού πληθυσμού και να ξεκινήσουν επεισόδια και διαμαρτυρίες με στόχο την τότε πολιτική σκηνή και την εκκλησία. Και για όσους δεν κατάλαβαν σε τι αναφέρομαι, μιλάω για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Για όσους δεν θυμούνται τι αφορά το σκάνδαλο αυτό, η Μονή Βατοπεδίου ήθελε να αποκτήσει δικαιώματα και αξιώσεις στην λιμνοθάλασσα της περιοχής και τις παράκτιες εκτάσεις της, κάτι που ποτέ στο παρελθόν δεν είχε ξανακάνει. Ήταν δεδομένο ότι αυτή η κίνηση θα προκαλούσε αντιδράσεις από τους κατοίκους της περιοχής. Οι τότε κυβερνόντες θα επεμβαίναν για «το καλό των πολιτών» και θα ησύχαζαν τους κατοίκους της περιοχής που εκμεταλλεύονταν, μέσω μίσθωσης, την λιμνοθάλασσα(για αλιευτικούς σκοπούς κυρίως), κάνοντας μία τράμπα εκτάσεων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής, αφήνοντας την Μονή να διαχειριστεί τις εκτάσεις αυτές κατά βούληση, κάτι που συνέφερε αρκετά και την ίδια και διαφόρους τρίτους.

Μετά την αποκάλυψη και την έρευνα που ακολούθησε, πραγματοποιήθηκαν κάποιες νομικές κινήσεις προς τους υπευθύνους, οι οποίες δεν απέδωσαν σοβαρές κυρώσεις στους πολιτικούς υπευθύνους και κάπου εκεί ξεκίνησε η προβολή του Σκανδάλου Βατοπεδίου σε καθημερινή βάση, μέχρι τον θάνατο του Αλέξ/ρου Γρηγορόπουλου.

Τα media έκαναν μείζων εθνικό θέμα τον θάνατο του νεαρού από τον αστυνομικό (όχι ότι δεν άξιζε να γίνει), αλλά παράλληλα άφησαν τελείως  στην άκρη τον προαναφερθέν σκάνδαλο. Δεν έγινε ούτε νύξη για τους υπευθύνους, για τις ευθύνες ή τις επεκτάσεις του θέματος. Απλά θάφτηκε.

Ήταν ένα σκάνδαλο ικανό να φέρει φοβερές κοινωνικές αναταράξεις στην Ελληνική κοινωνία και χάσει φοβερά μεγάλο γόητρο και αξιοπιστία ένας από τους πλέον ισχυρούς φορείς του Κράτους, η Εκκλησία. Και το βέβαιο είναι ότι θα ξεκινούσε ένα φαινόμενο ντόμινο με αποκαλύψεις που δεν θα έκανε καλό σε κανέναν από τους διοικούντες της εποχής.

Δεν θα μπω στην διαδικασία του αν όλο αυτό ήταν προμελετημένο να συμβεί ή όχι. Θέλω να ελπίζω πως ήταν ένα φοβερά δυστυχές και τυχαίο συμβάν που απλά κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα εκμεταλλεύτηκαν. Και το έκαναν πολύ καλά.

Στην πορεία ακολούθησαν διάφορες εκπομπές ανά τα χρόνια με σκοπό είτε να αθωώσουν και να εξιλεώσουν τους υπευθύνους της συγκεκριμένης υπόθεσης, είτε να βρουν παραπάνω στοιχεία για την ενοχή τους,

Τι από όλα αυτά ισχύει, είναι στο χέρι του καθενός να το ερευνήσει και να αποφασίσει. Όπως και με κάθε φαινόμενο που συμβαίνει και παρουσιάζεται στον καθένα μας. Η αποκάλυψη της αλήθειας πιθανότατα να συμβεί πολύ αργά ή και να μην συμβεί ποτέ. Το μόνο βέβαιο είναι ότι χρειάζεται σε οτιδήποτε εκτιθέμαστε να ρίχνουμε και μια δεύτερη ματιά. Μια ματιά που θα μας επιτρέψει να έχουμε ιδία άποψη και όχι να τρώμε αμάσητο ότι ακούμε, βλέπουμε ή διαβάζουμε

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.