Κάποια στιγμή της ζωής του ο George Cohan είπε μια φράση που έμεινε στην ιστορία ως μια από τις θεμελιώδεις αρχές του marketing. «Δεν με νοιάζει τι λες για μένα, αρκεί να μιλάς για μένα και να γράφεις το όνομα μου σωστά».

Είναι μια βασική αρχή που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα δημόσια πρόσωπα ή brand names με σκοπό να διατηρούνται στην επικαιρότητα και να γίνεται όλο και πιο σύνηθες το όνομα τους στα αυτιά του κόσμου. Μια άλλη επιστήμη που χρησιμοποιεί κατά κόρον αυτή την αρχή είναι η πολιτική.

Κατά καιρούς έχουμε δει διάφορα μέλη κομμάτων  να μαζεύουν τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους -π.χ. Πάγκαλος, Άδωνις– και να λειτουργούν σαν “κυματοθραύστες”. Στην ουσία, απορροφούν μεγάλο μέρος της προσοχής που δίνει ο λαός και τα Μ.Μ.Ε. στο κόμμα τους. Το βασικό της όλης αυτής υπόθεσης ήταν πάντα, το άτομο που λειτουργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να είναι ένα σημαντικό κομμάτι της παράταξης, αλλά όχι κομβικό.

Φτάνοντας στην πολιτική σκηνή του σήμερα, δεν μπορώ παρά να εκπλαγώ με το άτομο που προσπαθεί να πάρει – θελημένα ή άθελα του – αυτόν τον ρόλο. Προφανώς αναφέρομαι στον Γιάνη Βαρουφάκη.

Πρόκειται για μια εξέχουσα και διεθνώς αναγνωρισμένη ακαδημαϊκή προσωπικότητα, με διαπιστευτήρια που πολλοί προκάτοχοι του θα ζήλευαν, και με γνώσεις που συγκλονίζουν. Φέρεται επίσης να είναι το άτομο, που κατέχει τον πιο κομβικό ρόλο στης προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιεί με τους εταίρους.

Ο τρόπος που μεταχειρίζεται την δημόσια εικόνα του, ωστόσο, δεν θυμίζει σε τίποτα άνθρωπο που είναι μέρος της πολιτικής σκηνής . Ή έστω έτσι θέλει να δείχνει.

Το θέμα εν προκειμένω δεν έχει να κάνει με την αμφίεση ή το πόσο πολύ εκτίθεται και μιλάει στα μέσα. Αλλά με τις αντιδράσεις του όταν τον στριμώχνουν ή προσπαθεί εκείνος να στριμώξει κάποιον. Και το πόσο μη πολιτικά ορθά και με εντυπωσιακή αφέλεια συμπεριφέρεται στις περιπτώσεις αυτές.

Την τελευταία εβδομάδα, και μέχρι την στιγμή που γράφεται το παρόν, έχει υποπέσει σε 3 τεράστια επικοινωνιακά λάθη.

Το πρώτο χρονολογικά είχε να κάνει με την φωτογράφηση που έγινε στο σπίτι του. Με το που ξεκίνησαν τα πρώτα τιτιβίσματα περί μεγάλου σπιτιού, πλούσιου τρόπου ζωής και όλα τα συναφή, η πρώτη του κίνηση ήταν να δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με την αισθητική των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν, παρουσία του, προφανώς, και – πιθανολογώ –  που είχε ήδη δει προτού δημοσιευτούν. Αποτέλεσμα, το περιοδικό να προβεί σε ένα δριμύ κατηγορώ εναντίων του Υπουργού, αποκαλώντας τον έρμαιο των social media.

Το δεύτερο έγινε σε γερμανική εκπομπή, που ήταν προσκεκλημένος. Όταν ο παρουσιαστής του έδειξε το περίφημο βίντεο από την ομιλία του στο Ζάγκρεμπ, με το μεσαίο δάχτυλο υψωμένο προς την γερμανική κυβέρνηση, πάγωσε και, χωρίς δεύτερη σκέψη, το έβγαλε προϊόν επεξεργασίας. Είτε ήταν, είτε δεν ήταν, δεν αρμόζει σε πολιτικό αρχηγό να λογοδοτεί σε Γερμανούς ιδιωτικούς υπαλλήλους- πόσο μάλλον, να δίνει λαβές για περεταίρω επέκταση του ζητήματος. Δεν μπορεί κανείς να πει ποια θα ήταν η σωστή αντίδραση. Σίγουρα, όμως, δεν ήταν πολιτικά ορθή αυτή, που θα κρατούσε ένας 12χρονος, την ώρα που τον βγάζουν από την τάξη.

Το τρίτο και τελευταίο έως τώρα επικοινωνιακό λάθος, ήταν ο τρόπος που προσπάθησε να επιτεθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση για τη μη ύπαρξη αρχείου κι οργάνωσης στο Υπ. Οικονομικών που ανέλαβε. Δήλωσε ότι έκανε τρεις μέρες για να βρει την δανειακή συμφωνία με τους Δ,Ν.Τ., και ότι για να την βρει αναγκάστηκε να επικοινωνήσει με την Ουάσιγκτον. Επίσης δήλωσε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης, κατά την αποχώρηση του από το Υπουργείο, πήρε μαζί του στο προσωπικό του αρχείο την σύμβαση αυτή, το αίτημα για δίμηνη παράταση της υπάρχουσας σύμβασης, καθώς και διάφορα άλλα έγγραφα που ο ίδιος χρειαζόταν. Κι η πολύ εύλογη και απλή απάντηση ήρθε από τα στόματα πολλών βουλευτών, λέγοντας απλά πως όλα αυτά βρίσκονται στα πρακτικά της Βουλής κι έχουν εκδοθεί σε Φ.Ε.Κ. .

Έχουμε λοιπόν 3 μεγάλα επικοινωνιακά λάθη του κ. Βαρουφάκη μέσα σε μια εβδομάδα, την ίδια ακριβώς περίοδο που ο ευρωπαϊκός – κι ο εγχώριος, δυστυχώς -  Τύπος τον έχει βάλει στο στόχαστρο και ψάχνει αφορμές για να τον χτυπήσει αλύπητα. Κάτι που και ο ίδιος γνωρίζει πάρα πολύ καλά.

Αυτό λοιπόν που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι πως ένας άνθρωπος τέτοια αντίληψης και οξυδέρκειας πέφτει σε συνεχόμενα επικοινωνιακά λάθη που όλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν. Ιδιαίτερα σε μια αρκετά κομβική χρονική περίοδο, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις. Ο «κυματοθραύστης» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έδειχνε να είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά ο Γιάνης δείχνει να έχει όρεξη για one-man show.

Βέβαια, ένα παράγωγο όλης αυτής της κατάστασης που προκαλεί εντύπωση είναι το πόσο ελεύθερο πεδίο έχει στην διάθεση του ο Αλέξης Τσίπρας για να κινηθεί μετά από όλα αυτά. Τόσο τα Μ.Μ.Ε. όσο και ο κόσμος έχουν σταματήσει να ασχολούνται ιδιαίτερα μαζί του, δίνοντας περισσότερη βάση στο life style και τις δηλώσεις του Γιάνη. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι του παραχωρεί την ευχέρεια (του Τσίπρα) να δράσει ανενόχλητος, χωρίς τις διάφορες Κασσάνδρες γύρω του να παρακολουθούν την κάθε του κίνηση και δήλωση. Και χωρίς φυσικά γίνεται μια συνεχής προσπάθεια υπονόμευσης του, όπως γίνεται με τον Υπουργό Οικονομικών.

Θελημένα ή αθέλητα, ο Βαρουφάκης έχει τραβήξει όλα τα βλέμματα με τις συνεχόμενες  επικοινωνιακές «γκάφες» του. Αν το γεγονός αυτό πρόκειται για λάθος χειρισμούς ή για ένα σατανικά έξυπνο επικοινωνιακό σχέδιο, θα φανεί στο κοντινό μέλλον.

Ας συνεχίσουν να λένε το όνομα του σωστά μέχρι τότε.   

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.