Στρινγκοπαντόφλες, σαγιονάρες, πασουμάκια, σαμπό και λοιπά παντοφλοειδή, ξεκινήστε να τρέμετε! Ετοιμαστείτε να συναντήσετε τον Θεό σας!

Ράσα, σταυρούς, πετραχήλια, λείψανα και λογής λογής άλλα αντικείμενα έχουμε δει να εκτίθενται κατά καιρούς για προσκύνημα.

Μεταφέρουν, λέει, την αγιότητα του κατόχου τους. Μάλλον η αγιότητα κατά την Εκκλησία δουλεύει όπως ο ιδρώτας, αλλά το προσπερνάμε αυτό.

Το νέο κειμήλιο που προσπάθησε να λανσάρει ως  αγιοποιημένο αντικείμενο ένας πάτερ, που δίνει φώτιση στους πιστούς Ελληνορθόδοξους, φαίνεται να είναι οι παντόφλες, γνωστές πλέον και ως Αγιονάρες με το αρχικό σίγμα να παραλείπεται για ευνόητους λόγους.

Όλοι λίγο έως πολύ ξέρουμε την ιστορία με τις Αγιονάρες, αλλά να την αναφέρω και για τους δυο -τρεις τυχερούς που δεν την διάβασαν.

Σε έναν ναό στην Κύπρο, ο υπεύθυνος πάτερ είπε να εκθέσει στη Μονή που διαχειρίζεται τις εν λόγω Αγιονάρες – που κατά τα λεγόμενα του είναι οικογενειακό κειμήλιο και ανήκαν στον Όσιο Παΐσιο – και φαντάστηκε ότι οι πιστοί θα συρρέουν κατά κύματα, προκειμένου να τις προσκυνήσουν. Τις παντόφλες.

Και που είπε να τις βάλει ο καταπιεσμένος μαρκετίστας που τα έφερε έτσι η ζωή και έγινε παπάς; Μα φυσικά, μέσα σε μια λειψανοθήκη. Τις παντόφλες.

Και για να επιδείξει πόσο high-tech είναι πλέον η Εκκλησία και να προωθήσει το event, ανάρτησε φωτογραφία των Αγιονάρων μέσα στο ξύλινο κουτί και έγραψε ένα μικρό description όλο κατάνυξη και ευλάβεια προς το ιερό αντικείμενο που φιλοξενούσε ο ναός. Τις παντόφλες!

Όλοι ξέρουμε τις αντιδράσεις του κόσμου πάνω στο θέμα και θα ήταν πολύ εύκολο να τις φανταστούμε.

Μετά από το ανελέητο trolling των social media, η Μητρόπολη Λεμεσού κάλεσε τον δαιμόνιο πάτερ και του ζήτησε εξηγήσεις. Αυτός είπε ότι πήρε την ιδέα από τα εγκαίνια ενός ναού για τους Όσιους Αρσένιο και Παΐσιο, που είχαν σε λαϊκό προσκύνημα το ράσο του δεύτερου.

Και εδώ μπορείτε να ξενερώσετε πιστοί ανά τον κόσμο, το νέο holy artifact αποσύρθηκε άρον άρον από την εν λόγω Μονή.

Αρχικά, να δώσω άπειρο respect σε όποιον ή όποια σκέφτηκε τον όρο «Αγιονάρα». Από τα πιο πετυχημένα brand names που έχω ακούσει ever.

Συνεχίζοντας, εκτός του να γελάω, έχω φτάσει στο σημείο να αναρωτηθώ τι άλλο θα σκεφτούν στις διάφορες Μονές για να γεμίσουν το παγκάρι.

Θα μας φέρουν για προσκύνημα το αγαπημένο φανελάκι του Αρσένιου;

Το μπεγλέρι του Χριστόδουλου;

Μήπως να ξεθάψουμε και τα πασουμάκια της Μαρίας της Μαγδαληνής;

Προβλέπω στην επόμενη αγιοποίηση να μας φέρνουν κάνα tablet που να είχε χειριστεί κάποτε ο τότε αγιοποιημένος πάτερ και να προσκυνάμε το άη-pad (pun intented).

Πέραν της πλάκας, εκτός ότι ήταν άσχημο σαν θέαμα, ήταν μια πραγματική ύβρις προς τους πιστούς.

Μηδέν σεβασμός πια σε αυτούς που έχουν μείνει να σας πιστεύουν; Να βλέπεις μεγάλες γυναίκες και μεγάλους άντρες να προσκυνάνε ένα ζευγάρι παντόφλες;

Ή, ακόμα χειρότερα, να βάζουν και μικρά παιδιά να τις προσκυνάνε;

Ακόμα και σε έναν Καπουτσίνο (όχι τον καφέ, ούτε τον παπά, τον πίθηκο) να το πεις αυτό, θα σου πετάει κόπρανα και θα γελάει με τα χάλια σου. Και θα έχει και δίκιο.

Δεν θα σταθώ στο πόσο λογικό είναι να θεωρείς άγια τα υπάρχοντα ενός ανθρώπου, επειδή απλά κάποιοι τον ανακήρυξαν άγιο.

Ούτε θα σταθώ στο αν είναι λογικό να αγιοποιείς ανθρώπους επειδή ήταν διορατικοί και μέσα στα τόσα που είπαν, έπεσαν σε κάποια μέσα.

Το τι θέλει να πιστεύει ο καθένας είναι δικαίωμα του και κανείς δεν θα το κρίνει.

Αλλά, μα την Άγια Παντόφλα, όσο σκέφτομαι ότι κάποιος υπέθεσε ότι είναι σωστή κίνηση να βγάλει σε προσκύνημα ένα ζευγάρι πλαστικές παντόφλες, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω!

Αυτό που σφηνώνει ακόμα πιο βαθιά το πρόσωπό μου στην κλασσική θεατρική μάσκα είναι ότι πιθανότατα όντως υπάρχουν άνθρωποι που θα προσκυνούσαν δύο κομμάτια από καουτσούκ, θεωρώντας τα άγια.

Και κάπου εδώ είναι η καθημερινή στιγμή που σταματάω να πιστεύω στην ανθρωπότητα και μου βγαίνει να πω μόνο ένα πράγμα.

All hail the Holy Slippers.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.