Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουμε παρατηρήσει πολλά νέα επαγγέλματα να αναπτύσσονται.  Social Media PR, εντερπρενέρ και ινφλουένσερ (μ' αρέσουν καλύτερα γραμμένα στα ελληνικά), youtuber, vloggers κοκ. Ουσιαστικά βλέπουμε ανθρώπους που είχαν ένα συγκεκριμένο χόμπι και το έκαναν επάγγελμα.

Όλα αυτά, βέβαια, υπήρχαν σαν τίτλοι από όταν το ιντερνετς ήταν ρομαντικό και δεν πλήρωνε. Για παράδειγμα, καθένας που ήθελε να βιντεοσκοπεί τη ζωή του και να την ανεβάζει online έδινε στον εαυτό του τον διακριτικό τίτλο του vlogger (αντί του attention whore). Από όλους αυτούς τους "τίτλους" έχει ξεμείνει μόνο μια ομάδα ρομαντικών που ακόμα δεν έχει πουλήσει τη ψυχή της στο χρήμα: οι commenters.

Θα τους δεις σε όποιο site κι αν ανοίξεις, κάτω από σχεδόν κάθε κείμενο που θα διαβάσεις, κάθε τραγούδι που θα ακούσεις στο Youtube. Ακόμα και σε πολλά post στο Facebook ή στο Twitter, είναι εκεί για να μοιράσουν την άπλετη σοφία τους σε εμάς που δε νιώθουμε.

Σαν φόρο τιμής σε αυτούς τους ιντερνετικούς Δον Κιχώτιδες, η έγκριτη ερευνητική ομάδα του mindthetrap (εγώ δηλαδή) σας παρουσιάζει περήφανα τις πιο συχνά εμφανιζόμενες κατηγορίες commenters στο ελληνικό internet!

1. Οι "καναπεδοκράχτες"
Το συγκεκριμένο είδος συναντάται κυρίως σε αθλητικά ή πολιτικά sites, αλλά μπορεί να βρεθεί μέχρι και σε τραγούδι της Καλομοίρας στο Vimeo. Η ρητορική είναι κλασική: "Μόνο πίσω από την οθόνη του πισί και στον καναπέ σας είστε μάγκες ρε, από κοντά κοκοκο" ή "όλα καλά τα λέτε από τον καναπέ σας, δε κουνάτε τον κώλο σας να κάνετε τίποτα". Είναι φοβερά οξύμωροι, το κατανοώ, αλλά τους αγαπάμε γιατί θέλουν να αποδείξουν από τον δικό τους καναπέ (που μάλλον γαμάει σε σύγκριση με τον δικό μας) ότι είναι αλάνια και το ζουν στα στενά.


2. Οι "ΑΙΛΛΗΝΕΣ ΞΙΠΝΟΙΣΤΑΙ!"
Δεν έχει σημασία το θέμα του άρθρου ή του video, για αυτή την αγαπημένη ομάδα εκτελεστών της ορθογραφίας (και πιθανότατα χρυσαύγουλων) το μοναδικό θέμα είναι ότι η Ελλάδα και η ελληνική κουλτούρα βάλλεται από παντού. Διαβάζεις άρθρο για έναν νέο λιμό στη Νιγηρία; "ΝΕ, ΤΑ ΔΟΚΕΙΜΑΖΟΥΝ ΣΕ ΑΦΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΙΛΟΥΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΕ ΣΤΙΝ ΑΙΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΚΕ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΚΛΙΡΥΣΟΥΝ, ΞΙΠΝΑΤΑΙ ΑΙΛΛΗΝΕΣ!". Διαβάζεις για νέες μεθόδους θεραπείας του καρκίνου; "ΘΑΙΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΓΕΜΟΙΣΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΤΣΙΠΣ, ΑΥΤΩ ΘΕΛΗ Η ΝΕΑ ΤΑΞΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΝ, ΑΙΛΛΗΝΕΣ ΞΙΠΝΟΙΣΤΑΙ!". Πάντα κεφαλαία και πάντα ανορθόγραφα. Λες και είναι κάποια μυστική διαλεκτός που μιλάνε μεταξύ τους για να μην τους καταλαβαίνουμε τι θέλουν να πουν. Ρε, λες;


3. Οι "βιωματικοί"
Οι συγκεκριμένοι είναι κατά βάση status-updaters, απλά επειδή έχουν 30 φίλους στο fb και θέλουν τα λόγια τους να έχουν μεγαλύτερη απήχηση, πάνε σε όποιο viral άρθρο ή video βρουν και λένε την ιστορία τους. Όλα τους τα post αναφέρουν κάτι που έχουν ζήσει και πάντα αυτό που έχουν ζήσει είναι κάτι το εξαιρετικό. Θα γράψουν ένα σεντόνι, προσπαθώντας να συνδέσουν αυτό που διάβαζαν ή είδαν με αυτό που ήθελαν να πουν, βγάζοντας έναν εξαιρετικό αχταρμά από σάλια, υπερβολές και ανούσιες προτάσεις - καλή ώρα όπως κάνω εγώ τώρα, γράφοντας μια πρόταση που δε χρειάζεται, αλλά αντί απλά να σχολίαζα αυτό που γράφω, να ξεκίναγα μια ιστορία που ήμουν στο λεωφορείο με 12% μπαταρία και κοίταξα με λυπημένο ύφος τη διπλανή μου κι αυτή μου έδωσε ένα power band χαμογελώντας στον συνάνθρωπό της, οπότε από αυτή την ιστορία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πολιτική της αριστεράς μας οδηγεί στη καταστροφή, αφού δεν έχουν βάλει πρίζες στα ΜΜΜ.

4. Οι "Επαγγελματίες Προσβληθέντες"
Οι αυτόκλητοι αγωνιστές του socially & politically correct. Αν μπορούσαν, θα λογόκριναν όλα τα σχόλια "γιατί βρίθουν βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας ή φεμινισμού, σεξισμού, φιλελεύθερων ή φασιστοαριστερών ιδεολογίων, θρησκευτικών και κοινωνικών προκαταλήψεων, μπλα μπλα μπλα".  Πρέπει να είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που όταν τους μιλάς, πρέπει να μετρήσεις τις λέξεις που θα πεις, όπως και τον τρόπο που θα τις εκφέρεις, για να μη triggάρουν. Άπαξ και εντοπίσουν κάτι μεμπτό για τα δικά τους δεδομένα (δηλαδή σχεδόν όλες τις μορφές χιούμορ), επιτίθενται μετά μανίας. Αν τους πεις να χαλαρώσουν, δε; Μία η απάντηση: "Δεν είναι να παίζουμε με αυτά, είσαι κι εσύ <εισάγετε χαρακτηρισμό>". Κοινώς, το ΕΣΡ του ελληνικού ίντερνετ.

5. Οι "γυπαετοί υψηλών πτήσεων"
 Γιατί υψηλών, θα ρωτήσεις, φίλε αναγνώστη. Γιατί αυτοί οι τύποι δε μασάνε. Δεν είναι οι κλασσικοί πέφτουλες του FB που αρκούνται να γράφουν κάτω από φωτογραφίες "ΚΟΥΚΛΑΡΑ", "Τέλεια είσαι!", "Έμπαινα", "Φωτιά μας έβαλες βραδιάτικα" κλπ. Όχι, αυτά τα συμβατικά είναι πολύ εύκολα για αυτούς. Είναι οι τυπάδες που προσπαθούν να ψαρέψουν γκόμενα μέχρι και μέσα από το Disqus. Όταν δουν γυναίκα στη φωτογραφία ή γυναικείο όνομα, lock-on και ξεκινάει ο ερωτικός χορός των comments. Η αλήθεια είναι ότι είναι ένα σπάνιο είδος commenter, αλλά όποιος το έχει πετύχει μπορεί να καταλάβει απόλυτα γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι εθνικός θησαυρός και οι μόνοι άξιοι διάδοχοι των Greek Lovers (σε cyber edition).

6. Οι "συνομωσιολόγοι"
Μάλλον πρώτα ξαδέρφια των "ΑΙΛΛΗΝΕΣ ΞΙΠΝΟΙΣΤΑΙ!", σε όλα βλέπουν θεωρίες συνομωσίας. Έχασε ο Λεβαδειακός από τη Barcelona; Θα βρουν ένα τρόπο να το συνδέσουν με τη νέα τάξη πραγμάτων. Βούλωσαν τα φρεάτια στις Εθνικές οδούς; Φταίνε οι Lizardmen (true story αυτό το comment, δυστυχώς για την ανθρωπότητα). Βρέχει; "Μας ψεκάζουν με υγρό ουκορατοσιντοκυανοδερβάνιο, μην κάνετε πως δεν ξέρετε τι ουσία είναι, θέλουν να μας χαζέψουν". Πάντα θα φέρουν παράδειγμα ένα καθημερινό φαινόμενο το οποίο όλος ο κόσμος (μαζί με την επιστήμη) μεταφράζει με έναν τρόπο κι αυτοί θα σου πουν την τραγική αλήθεια, αφού πρώτα σχολιάσουν πόσο χάπατο είσαι. Ο μύθος θέλει τα πρώτα trolls στο Internet να έχουν στοχοποιήσει τη συγκεκριμένη κοινότητα (στα τότε forums), που η πιο γνωστή σέκτα της στις μέρες μας είναι οι FlatEarthians.  

 

Υπάρχουν άπειροι άλλοι που αξίζουν αναφορά και τους συναντάμε συχνά-πυκνά στον ιντερνετικό διάβα μας. Το σίγουρο είναι ότι μας κάνουν και γελάμε, τις στιγμές που δεν αναλογιζόμαστε ότι αυτοί οι άνθρωποι ψηφίζουν και ζουν ανάμεσα μας (μουσική X-Files για outro).

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.