Ψάχνοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για το φιλί, τη στιγμή που τα χείλη δύο ανθρώπων ενώνονται και παρατηρείται ανταλλαγή υγρών, βλέπουμε επιστημονικά, κοινωνιολογικά και κυρίως από απόσταση, τη διαδικασία κατά την οποία οι νευρώνες του εγκεφάλου θα εκκρίνουν εκείνες τις ουσίες που θα κάνουν τη διαδικασία μοναδική, σχεδόν μαγική. Ανοίγεις το στόμα σου και αγγίζεις με τα χείλη σου ένα εξίσου ανοιχτό στόμα. Γιατί άραγε να επιθυμούμε κάτι τέτοιο; Επιστημονικά υπάρχουν πολλοί λόγοι. 

Τα μάτια, κοιτώντας ένα πρόσωπο, στοχεύουν πρωτίστως στα χείλη. Τα ανθρώπινα χείλη είναι μοναδικά στο ζωικό βασίλειο, ακριβώς επειδή είναι εξωτερικά. Νευρολογικά, οι κινήσεις του φιλιού παραπέμπουν στις κινήσεις ενός μωρού που θηλάζει κι αυτό είναι το βασικό επιστημονικό επιχείρημα/συμπέρασμα για τις καταβολές του. Η οξυτοκίνη που παράγεται και στις δύο αυτές διαδικασίες δημιουργεί ισχυρούς συνδετικούς δεσμούς μεταξύ των συμμετεχόντων. Στατιστικά, δύο στις τρεις φορές τη στιγμή ενός φιλιού, το κεφάλι θα γείρει προς τα δεξιά κι αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί 80% των γυναικών που θηλάζουν κρατούν το μωρό τους δεξιά.

Ακολουθεί η εξερεύνηση της μύτης. Το 1500 π.Χ. σε αρχαία ινδικά γραπτά, το φιλί παρουσιάζεται ως μυρωδιά, ενώ για πολλούς άλλους πολιτισμούς, είναι μια πρωτόγονη εμπειρία όσφρησης. Από τη μύτη επίσης μπορούμε να εισπνεύσουμε ένα γενετικά ιδανικό ταίρι μέσω της αναπνοής του. Ουσιαστικά, αυτό που κάνουμε δεν είναι τίποτα άλλο από το να δοκιμάζουμε γενετικές συμβατότητες μεσα από τη διαδικασία ενός φιλιού.

Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού παράγονται σεροτονίνη, ντοπαμίνη και αδρεναλίνη. Νευροδιαβιβαστές και οι τρεις, συνδέονται με  αίσθηση ευφορίας και παραγωγή ενέργειας. Η ντοπαμίνη συμμετέχει ενεργά στα συστήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με πράξεις και το φιλί είναι από εκείνες τις πράξεις που ενεργοποιούν την κίνηση της ντοπαμίνης μέσα στον εγκέφαλο σε βαθμό παρόμοιο με τη χρήση κοκαΐνης και αμφεταμίνης. Η σεροτονίνη είναι χημική ουσία που ηρεμεί το ανθρώπινο σώμα ενώ χαμηλά επίπεδα αυτής συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης. Η αδρεναλίνη, τέλος, κινητοποιεί στον οργανισμό όλες τις πηγές ενέργειας για μια επείγουσα πράξη, όπως είναι  ένα φιλί και προετοιμάζει καρδιά και μυς για την ανάλογη δράση.  

Για την πραγματοποίηση ενός φιλιού συμμετέχουν συνολικά τριάντα τέσσερις μύες του προσώπου και εκατόν δώδεκα του σώματος. Όσο διαρκεί ένα φιλί, οι καρδιακοί παλμοί αυξάνονται και η καρδιά αντλεί περισσότερο οξυγόνο από τον εγκέφαλο. Οι κόρες των ματιών διαστέλλονται και ίσως γι’ αυτό κρατάμε τα μάτια κλειστά. Όταν οι άνθρωποι φιλιούνται ανταλλάσσουν μεταξύ εκατό εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου βακτήρια, μικρόβια όμως που είναι απαραίτητα για ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού αλλά και πρόληψη ασθενειών. Τι είναι όμως εκείνο που κάνει κάθε φιλί διαφορετικό;

Κάθε φιλί είναι διαφορετικό όπως ένα δαχτυλικό αποτύπωμα. Μοναδικό. Διαφορετικό γενετικό υλικό ανιχνεύει, κυρίως μέσω της όσφρησης, διαφορετικό γενετικό υλικό. Είναι μέσο αξιολόγησης, ο αποκλειστικός ρυθμιστής όλων των μετέπειτα ερωτικών κινήσεων του ζευγαριού στη μετά το φιλί στιγμή, ενίοτε και το αποκλειστικό κριτήριο επιλογής συντρόφου ή της μετέπειτα πορείας μιας ερωτικής σχέσης. Το φιλί επίσης δίνει στοιχεία από το χαρακτήρα μας. Φιλάμε όπως πραγματικά είμαστε σε μια ερωτική σχέση. Φιλάμε με πάθος ή φιλάμε χλιαρά. Φιλάμε τρυφερά ή  διεκδικητικά. Φιλάμε πάντα με τον ίδιο τρόπο που χαρακτηρίζει και τη στάση μας απέναντι στη ζωή.

Στην πορεία του ανθρώπινου γένους δύο είναι τα ιστορικά εκείνα φιλιά που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας, κάθε ένα από διαφορετική οπτική και προσέγγιση. Το φιλί της προδοσίας του Ιούδα, που μαρτυρά το πόσο ανεξίτηλα και με μεγαλειώδες τρόπο μπορεί να σφραγίσει μια στιγμή ένα φιλί. Το φιλί αυτό της προδοσίας, το «σεσημασμένο φιλί» της Κικής Δημουλά, το φιλί που αντιπροσωπεύει κάθε άλλη «μικρή» προδοσία σε οποιαδήποτε διαπροσωπική σχέση. Το αιώνιο σύμβολο της προδοσίας!

Στην τέχνη, αντίστοιχη (ίσως λίγο μικρότερη) ιστορία έχει γράψει ένα άλλο φιλί, εκείνο του Αυστριακού Gustav Klimt που δημιουργήθηκε μεταξύ 1907 και 1908. Το φιλί ενός ζευγαριού στην άκρη ενός ανθισμένου βράχου ή γκρεμού απεικονίζεται στον πίνακα του διάσημου και αμφιλεγόμενου αυτού ζωγράφου. Μάτια κλειστά και η παράδοση στο φιλί μπροστά σε χρυσό φόντο. Ο άνδρας όρθιος, κυρίαρχος, με στεφάνι στα μαλλιά και χρυσό πανωφόρι. Η γυναίκα γονατισμένη, παραδομένη στην έκσταση του φιλιού (το μαρτυρούν και το ροζ στα μάγουλά της), υποταγμένη στον άντρα αλλά και στον ερωτισμό που κάθε πίνακας του Klimt ανέδυε. «Το Φιλί των φιλιών» βρίσκεται σήμερα σε γκαλερί στο παλάτι Belvedere της Βιέννης.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.