Αυτό που είδαμε σαν πρώτη είδηση στις μεσημεριανές ειδήσεις των 14:00, σήμερα 20 Απριλίου 2015 ήταν συγκλονιστικό. Σκάφος στο οποίο επέβαιναν περισσότεροι από 100 μετανάστες χτυπάει στα βράχια και οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στη θάλασσα. Πηδούν στο νερό την ώρα που αυτό συγκρούεται σε βραχώδη έκταση, 50 μέτρα από την παραλία του Ζέφυρου της Ρόδου, 500 μέτρα από το λιμάνι. Μέσα από τη θάλασσα ξεφυτρώνουν απελπισμένα κεφάλια που απο μακρυά φαίνονται σα νάρκες στο έδαφος της πολιτισμένης Ευρώπης.

Την ίδια ώρα που οι αρχές και οι κάτοικοι της Ρόδου μπαίνουν στη θάλασσα και στα χέρια μεταφέρουν στην ακτή σωρούς και επιζώντες (ευτυχώς μονοψήφιος αριθμός, δυστυχώς ανάμεσα τους ένα παιδί το οποίο αργότερα καταλήγει), ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοινώνει ότι σε διεθνή ύδατα βυθίζεται πλοίο με 300 μετανάστες επιβαίνοντες. Το άτομο που έκανε την έκκληση για βοήθεια ανέφερε ότι τρία συνολικά δουλεμπορικά πλέουν σε διεθνή ύδατα. Ο αριθμός δεν τελειώνει.

Λίγες ώρες νωρίτερα, τα ξημερώματα του Σαββάτου προς Κυριακή 19 Aπριλίου, τουλάχιστον 950 ψυχές ναυαγούν στη νότια Μεσόγειο, ανοιχτά της Λαμπεντούζα, στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Ιταλία, τη Μάλτα και τη Λιβύη. Οι νεκροί τουλάχιστον 700 -υπάρχουν φόβοι για πάνω από 900- και οι επιβεβαιωμένοι διασωθέντες 28. Η αφετηρία αυτού του ταξιδιού άγνωστη, ο προορισμός όμως γνωστός. Η προαναφερθείσα «πολιτισμένη Ευρώπη». Παρόμοιο δράμα εκτυλίχθηκε στη Λαμπερντούζα τον Οκτώβρη του 2013, όπου σημειώθηκαν τριακόσιοι εξήντα έξι θάνατοι ενώ ο ιδιοκτήτης της μηχανότρατας δεν συνελήφθη ποτέ. Ωστόσο, μετά από την καταστροφή αυτή, χρηματοδοτήθηκε από τη Ρώμη ένα σχέδιο επιχείρησης διάσωσης (Mare Nostrum) που έσωσε πολλές δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων τον επόμενο χρόνο, με κόστος 114 εκατομ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό επεκτάθηκε κι έγινε η σημερινή επιχείρηση Triton που στόχο έχει την καλύτερη φρούρηση των συνόρων κοντά στην Ιταλία.

Οι μετανάστες διαθέτουν χρήματα για διατροφή και ξενοδοχείο, προτιμούν όμως να πληρώνουν τους δουλέμπορους έτσι ώστε να εξασφαλίσουν τη μετάβασή τους σε χώρα της  Ευρώπης. Οι διακινητές τους ναυλώνουν μεγάλα πλοία στα οποία τους στοιβάζουν και για τα οποία εισπράττουν πολλές χιλιάδες ευρώ. Στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά, τους πετούν στη θάλασσα κι έτσι η επιχείρηση καταδίωξης-σύλληψης δουλεμπόρων γίνεται  επιχείρηση διάσωσης. Το ανθρωπιστικό συναίσθημα, ευτυχώς ακόμη, υπερβαίνει το οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα.

Σήμερα το διαδίκτυο είναι ο τρόπος μέσα από το οποίο ανθεί το κύκλωμα του δουλεμπορίου στο μεγαλύτερο ποσοστό του. Το κομμάτι της αγοραπωλησίας που γίνεται ηλεκτρονικά θεωρείται πλέον cyber crime.

Άρθρο του Εθνους της Κυριακής αναφέρει ότι το δουλεμπόριο διαφημίζεται στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης σαν μια απλή αγοραπωλησία υπηρεσιών, με τηλέφωνο και μικρό όνομα για πληροφορίες. Μία ολόκληρη επιχείρηση είναι οργανωμένη, με μεσάζοντες και πράκτορες, συνδέσμους και ανταποκριτές, στρατηγεία και «βιτρίνες» (άσχετες μικροεπιχειρήσις και καταστήματα) σε χώρες προέλευσης και χώρες προορισμού και οργανωμένο τιμολόγιο ανά κεφάλι και κατηγορία.

Πλήθος ανθρώπων, στιβαγμένων σε αμπάρια ο ένας πάνω στον άλλον, πνίγονται στις θάλασσες ενός πολιτισμένου κόσμου, ως δούλοι. Δε θεωρούνται άνθρωποι που πνίγηκαν. Θεωρούνται εσφαλμένα λαθρομετανάστες. Περισσότερα από 3.000 άτομα σκοτώθηκαν το 2014 στην προσπάθεια τους να προσεγγίσουν ευρωπαϊκές ακτές. Τα τελευταία 15 χρόνια, 23.000 έχουν χαθεί στη θάλασσα. Και τα στατιστικά αυτά δε μετρούν τις τελευταίες καταστροφές σε αριθμό ανθρώπινων ψυχών.

Το σύγχρονο δουλεμπόριο ανθεί και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες «αιματοβαμμένου» κέρδους στον πλανήτη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διακινούνται κάθε χρόνο, αποφέροντας στα διεθνή κυκλώματα δουλεμπορίας -σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών- 3 έως 4 δισ. δολάρια σε ετήσια βάση, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο άρθρο.
 

Αντί για υστερόγραφο: Το ορθογραφικό λάθος της φωτογραφίας δεν ήταν αρκετό για να περιορίσει το συναίθημα που προκάλεσε.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.