Κάποτε ρώτησαν τον Άλμπερτ Αϊνστάιν πως αισθάνεται ο πιο έξυπνος άνθρωπος του πλανήτη. Εκείνος απάντησε: «Δεν γνωρίζω, θα πρέπει να ρωτήσετε τον Νίκολα Τέσλα.»

Ένας πραγματικά χαρισματικός άνδρας δεν μπορεί παρά να έχει ταπεινό φρόνημα. Όσο σπουδαίος κι αν είναι! Η ευφυία μπορεί να συνδεθεί άμεσα με ένα σωρό άλλα χαρίσματα. Ο τρόπος που διαχειρίζεται ο καθένας την ευφυία αυτή, ο τρόπος που την αξιοποιεί, είναι και το κριτήριο που ξεχωρίζει τον ευφυή από τον ιδιοφυή και χαρισματικό άνθρωπο.

Ο Δείκτης Νοημοσύνης (Intelligence Quotient, IQ) είναι ο δείκτης ο οποίος μετρά προσεγγιστικά την ευφυία ενός ατόμου σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό (Βικιπαίδεια). Κατά κανόνα η μέτρηση του δείκτη ευφυίας είναι το κριτήριο ευφυίας ενός ανθρώπου. Ωστόσο σήμερα μεγάλη μερίδα του επιστημονικού κόσμου αμφισβητεί το κριτήριο αυτό με τη λογική ότι η ευφυία ενός ανθρώπου και γενικά ότι αφορά μηχανισμούς του εγκεφάλου είναι πολύ πιο πολύπλοκο ζητήμα απ’ όσο νομιζουμε, επομένως είναι και αδύνατο να μετρηθεί με ένα μόνο τεστ.

Ο δρ Άντριαν Όουεν - ο φημισμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και διευθυντής στο Τμήμα Νοητικής Νευροεπιστήμης & Απεικόνισης του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο – υποστηρίζει: «Τα τεστ του IQ είναι μάλλον ανούσια. Αν κάποιος αποτύχει σε αυτά, το μόνο που μαθαίνει τελικά είναι πως δεν είναι καλός στα τεστ νοημοσύνης. Δεν μαθαίνει, όμως, απολύτως τίποτε για την γενικότερη ευφυΐα του. Η πλειονότητα των τεστ νοημοσύνης επινοήθηκαν τις δεκαετίες του ’50 και του ’60, όταν ο τρόπος με τον οποίο σκεφτόταν η επιστήμη και επικοινωνούσε με τον κόσμο ήταν εντελώς διαφορετικός». (tanea.gr, 20-12-2012)

Σε έρευνα γύρω από τους πιο έξυπνους ανθρώπους της σύγχρονης ιστορίας, πέντε άνδρες βρίσκονται στην κορυφή, στη χρυση πεντάδα. Και οι πέντε τους δεν ήταν απλά άνδρες με υψηλό IQ.  

Ο Νίκολα Τέσλα, ο άνθρωπος που «εφηύρε τον εικοστό αιώνα», είναι ο άνθρωπος που ευθύνεται για την ηλεκτροδότηση κάθε σύγχρονου σπιτιού. Οραματιστής και ανθρωπιστής, άλλαξε το πρόσωπο και την ιστορία του πλανήτη, υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς φυσικούς της ανθρωπότητας, με σειρά εφευρέσεων όπως το εναλλασσόμενο ρεύμα, το πολυφασικό σύστημα, το πηνίο τέσλα, την ακτινογραφία, τα ραδιοκύματα, το ραδιόφωνο, το ραντάρ κ.α. Αρνήθηκε το Νόμπελ το 1912 επειδή έπρεπε να το μοιραστεί με τον Έντισον.

O Άλμπερτ Αϊνστάιν, διανοούμενος, μέγας φιλειρηνιστής και ανθρωπιστής, μοιρασμένος ανάμεσα στην πολιτική και τις εξισώσεις, ο μεγαλύτερος επιστήμονας του περασμένου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους διανοητές όλων των εποχών, τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 για τις εργασίες του στο φωτοηλεκτρικό φαινόμενο, διατύπωσε την Θεωρία της Σχετικότητας  το 1916 και υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα πνεύματα όλων των αιώνων.

Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, «πολύπλευρο ταλέντο της Αναγέννησης», ζωγράφος, γλύπτης, εφευρέτης, ανατόμος, γεωμέτρης, αρχιτέκτονας, μουσικός, μηχανικός κι επιστήμονας, ευφυία και καλλιτεχνικό ταλέντο ταυτόχρονα, συγκαταλέγεται σήμερα στις μεγαλύτερες προσωπικότητες όλων των εποχών. Υπήρξε θρύλος, τόσο εν ζωή, όσο και μετά θάνατον και αντιπροσώπευσε την τέλεια μορφή της  οικουμενικότητας.

Την χρυσή αυτή πεντάδα συμπληρώνουν δύο εν ζωή επιστήμονες, ο Στίβεν Χόκινγκ, Βρετανός, ένας από τους πιο σπουδαίους θεωρητικούς φυσικούς του κόσμου, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο οποίος άνοιξε νέους δρόμους στον τομέα της κβαντικής φυσικής και ο Τέρενς Τάο, ο Μότσαρτ των Μαθηματικών, οι μελέτες του οποίου επάνω στην απόδειξη των αριθμών, στις διαφορικές εξισώσεις και στη συνδυαστική και αρμονική ανάλυση των εξισώσεων έχουν προχωρήσει τα μαθηματικά ένα επίπεδο πιο μπροστά.

Ιδιαίτερα για τις τρεις πρώτες από τις παραπάνω πέντε προσωπικότητες, που έζησαν, εργάστηκαν και διέπρεψαν σε μια εποχή όπου ο όρος IQ και η μέτρησή του, είτε δεν είχε διατυπωθεί, είτε δεν είχε καθιερωθεί, πιστεύετε ότι θα χρειαζόταν μια οποιαδήποτε μέτρηση με νοητικά τεστ; Μα κι αν εφαρμόζονταν και τότε τα σημερινά τεστ IQ, ο μεγάλος αριθμός που θα προέκυπτε θα ήταν δείγμα του τι υπήρξαν οι συγκεκριμένοι άνδρες;

Εκείνο που διακρίνει έναν έξυπνο/ευφυή άνθρωπο από μια ιδιοφυία και συνάμα μια χαρισματική προσωπικότητα δεν μπορεί να μετρηθεί με οποιοδήποτε νοητικό τεστ.

Μπορεί να μετρηθεί μόνο με την ιστορία.

Τα τεστ μετρούν απλά και μόνο την αντιληπτική ικανότητα. Αυτό ακριβώς υποστηρίζει και σε συνέντευξή του ο Αντιπρόεδρος της ελληνικής MENSA Αλ. Παπανδρέου: «Η αντιληπτική ικανότητα είναι αυτή που προσδιορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του αλλά όχι απαραίτητα και τον τρόπο με τον οποίο θα τις αξιοποιήσει.»

Και συνεχίζει στην ίδια συνέντευξη: « Για να θεωρηθεί κανείς ιδιοφυής θα πρέπει να χαρακτηριστεί μέσα από το έργο του προς την ανθρωπότητα. Κατ’ αναλογία μπορούμε να πούμε ότι με ένα τεστ νοημοσύνης κάποιος μπορεί να μετρήσει την ιπποδύναμη του αυτοκινήτου του, αλλά αυτό δε μας λέει κάτι για το πως θα την αξιοποιήσει. Κάποιος μπορεί να έχει Lada και πηγαίνει με 100 και κάποιος να έχει Ferrari και να πηγαίνει με 80. Ιδιοφυία είναι αυτός που έχει Ferrari και πάει με 300.»

Ο Δρ Δημήτρης Νανόπουλος σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Κατά την γνώμη μου ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κανείς την ευφυΐα κάποιου είναι από το δημιουργικό του έργο. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα και αυτό είναι το ζητούμενο. Η ευφυΐα από μόνη της δεν ξέρω τι σημαίνει. Μέσα στην έννοια του χαρισματικού ανθρώπου είναι το εξής: αυτό το έργο το οποίο κάνει να μπορέσει να το δώσει και δίπλα του, να το μεταδώσει. Είναι πολύ λίγες οι περιπτώσεις που η αναγνώριση γίνεται μετά θάνατον».

Γιατί σήμερα δεν γεννιούνται/υπάρχουν χαρισματικοί άνθρωποι; Σήμερα η πλειοψηφία των ατόμων με υψηλό δείκτη IQ το αξιοποιούν στην πολιτική ή τις επιχειρήσεις. Κανείς δεν ασχολείται με εφευρέσεις που θα κάνουν τον πόνο μικρότερο ή τη ζωή ευκολότερη. Κανείς δεν ασχολείται με την κοινωνική δικαιοσύνη ή την εξάλειψη της φτώχειας. Διότι φυσικά τίποτα από τα παραπάνω δύο δεν αποφέρει υλικά κέρδη.

Άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης απολαμβάνουν το δείκτη αυτόν αλαζονικά και εγωιστικά. «Η εξυπνάδα τους πάει κόντρα σε κάθε ψυχική εξέλιξη. Οι άμυνες τους είναι τόσο ισχυρές, τόσο καλά δεμένες με τα στριφογυρίσματα της οξυδέρκειας, ώστε δεν τις διαπερνάει ούτε μία αχτίδα.» (Ευγ. Αρανίτσης)

Είναι έξυπνοι, αλλά χαρισματικοί δε θα γίνουν ποτέ.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.