«O θάνατος διακοπές στη Μεσόγειο πάει», τραγούδησαν οι Kollektiva σε μια διασκευή του γνωστού τραγουδιού «Sarajevo» των Magic De Spell. Η περιγραφή μιας τραγικής πραγματικότητας που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στη Μεσόγειο, μέσα σε λίγες λέξεις. Χιλιάδες άνθρωποι στοιβαγμένοι σε σαπιοκάραβα,  προσπαθούν να ξεφύγουν από  τη φρίκη του πολέμου και το χάος που επικρατεί στις χώρες τους.

Αυτό το ταξίδι δεν έχει πάντα ευνοϊκό τέλος καθώς πολλές φορές τα πλοία που τους μεταφέρουν βυθίζονται με τραγικά αποτελέσματα, όπως πριν από λίγους μήνες στην Λαμπετούσα της Ιταλίας. Οι πιο τυχεροί από αυτούς, όταν φθάσουν στις χώρες προορισμού τους βρίσκονται αντιμέτωποι με τραγελαφικές καταστάσεις.

Άνθρωποι που είδαν τις ζωές τους να ανατρέπονται, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν παιχνίδια γεωπολιτικής από τα πολυτελή γραφεία τους. Στις χώρες τους έχουν να αντιμετωπίσουν από τη μια τις βόμβες του κάθε Άσαντ και από την άλλη κάποιους παρανοϊκούς που αποκεφαλίζουν κόσμο με την παραμικρή αφορμή.

Σκοπός τους δεν είναι ούτε να διώξουν τους τουρίστες από τα νησιά, ούτε να διαταράξουν την καθημερινότητα των ντόπιων. Απλά ζητούν μια ευκαιρία να επιβιώσουν. Σκεφτείτε πόσο απελπισμένοι είναι για να κάνουν αυτά τα ταξίδια αυτοκτονίας, γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να καταλήξουν στον πάτο τις Μεσογείου είναι πολύ περισσότερες από το να φθάσουν ασφαλείς σε κάποια χώρα της Νότιας Ευρώπης.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι χώρες που τους υποδέχονται είναι εντελώς απροετοίμαστες και δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι χώροι υποδοχής αυτών των ανθρώπων.

Το απίστευτο σκηνικό που διαδραματίζεται στην Κω και σε άλλα νησιά του Αιγαίου τις τελευταίες ημέρες δεν τιμά κανένα από τους υπεύθυνους. Η προσπάθεια των τοπικών αρχών να ρίξουν τις ευθύνες στους πρόσφυγες είναι το λιγότερο γελοία και υποκριτική. Οι «Γιατροί χωρίς σύνορα» έχουν από το Μάρτιο προειδοποιήσει για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση σαν ανθρωπιστική κρίση.

Η υποδοχή που είχαν σε μια χώρα που υποτίθεται φημίζεται για την φιλοξενία της είναι επιεικώς απαράδεκτη. Όταν διάφορες μη-κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούσαν εδώ και μήνες για το ζήτημα αυτό και για ακόμα μια φορά ο κρατικός μηχανισμός ήταν εντελώς απροετοίμαστος, αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Δηλαδή δεν τους έφτανε η ταλαιπωρία της πολύωρης οδύσσειάς τους, είχαν να αντιμετωπίσουν και την γραφειοκρατία και τον υδροκεφαλισμό του ελληνικού κράτους. Αλλά εδώ θα μου πείτε μιλάμε για ένα κράτος που δε σέβεται  τους ίδιους τους πολίτες του, πόσο μάλλον ανθρώπους που ζητούν μια απλή φιλοξενία μέχρι να ετοιμαστούν τα έγγραφα τους.

Ο τρόπος που προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα με τους πρόσφυγες ήταν λύσεις του ποδαριού. Με το να κλείνεις χιλιάδες κόσμο σε ένα γήπεδο και να τους αφήνεις χωρίς φαΐ και νερό για ώρες απλά επιδεινώνεις την κατάσταση. Η φυσική εξέλιξη ήταν να υπάρξουν αντιδράσεις και στο τέλος έφαγαν και ξύλο από την αστυνομία γιατί διαμαρτυρήθηκαν για αυτό.

Άσε που με τις δηλώσεις που ξεστόμιζαν οι διάφοροι αρμόδιοι δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα απέναντι στους πρόσφυγες. Το να ακούς από ένα εκλεγμένο Δήμαρχο να χαρακτηρίζει εισβολή την είσοδο αυτών των ανθρώπων στο νησί της Κω, το μόνο που καταφέρνει είναι να ρίξει νερό στο μύλο του κάθε ρατσιστή και μικρόψυχου.

Όσο για τους διάφορους επιχειρηματίες που λένε ότι με την όλη κατάσταση υποβαθμίζεται το τουριστικό τους προϊόν ας αναλογιστούν ότι οι ανθρωπινές ζωές μετράνε περισσότερο μπροστά στα χρήματα. Αν έπρεπε να κατηγορήσουν κάποιον, είναι τους αρμόδιους φορείς.

Φυσικά η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα -γι’ αυτό δεν αντιλέγει καθένας- και σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο να συντηρηθούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Αλλά εκτός από ένα πιάτο φαί χρειάζεται και λίγη ανθρωπιά, όχι συμπεριφορές και πρακτικές που μόνο οι Χούντες εφάρμοζαν και όχι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Ας κατανοήσουμε ότι δεν ήταν δική τους επιλογή να έρθουν στη χώρα μας. Εξαναγκάστηκαν λόγω των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες τους και στην ουσία εκδιώχθηκαν από αυτές.  

Εδώ πρέπει να γίνει και μια αναφορά για τους κουστουμαρισμένους των Βρυξελλών που σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην όλη κατάσταση. Ο λόγος είναι απλός, χρησιμοποιούν τις χώρες του Νότου σαν ανάχωμα για να μην εισέρχονται πρόσφυγες στις δικές τους. Οι εκκλήσεις κυρίως από την Ιταλία και την Ελλάδα για βοήθεια δεν ακούγονται από κανένα. Αν μιλούσαμε για τη διάσωση της οποιασδήποτε τράπεζας, θα έτρεχαν να δώσουν δισεκατομμύρια για να μην πτωχεύσει.

Όσο για τον καθένα που έβγαλε την κακία και τη μαυρίλα που κουβαλά μέσα του, ένα έχω να πω. Ας κοιτάξουν στα μάτια εκείνες τις αθώες παιδικές ψυχούλες που κατεβαίνουν από τις βάρκες μαζί με τους ταλαιπωρημένους γονείς τους και σκέψου τι θα έκανες αν ήταν το δικό σου παιδί.

Δοκίμασες ποτέ αγαπητέ αναγνώστη να μπεις στην θέση αυτών των ανθρώπων; Πραγματικά να εύχεσαι να μην σου τύχει να βρεθείς αντιμέτωπος με μια τέτοια κατάσταση; Κλείσε τα αυτιά σου στην οποιαδήποτε φωνή που σε καλεί να χάσεις την ανθρώπινη σου φύση και δείξε λίγη αγάπη και συμπόνια σαν άνθρωπος προς άνθρωπο.         

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.