Η Αρετή είναι ένα πολύ ιδιαίτερο κορίτσι μ’ ένα χαμόγελο που σε ζεσταίνει αλλά και μια φωνή που πυροδοτεί σπίθες στο άκουσμά της. Το κορίτσι, λοιπόν, με το σαντούρι, πέρασε μια βόλτα από την οικογένεια του Mindthetrap και μας μιλά για τις καινούριες της δουλειές καθώς και για την ίδια την Αρετή.

Αρετή και σαντούρι. Μία σχέση αγάπης και τέχνης. Τί σε κέρδισε σ’ αυτό;

“Ήμουν αρκετά μικρή αλλά ξέρω πως ακόμα μου αρέσει η αρχοντιά που έχει αυτό το όργανο. Το πιάνο του λαού. Έτσι μου φαίνεται ακόμα, και φυσικά οι παλιές ηχογραφήσεις.”

Σε γνωρίσαμε να πλαισιώνεσαι από πλήθος καλλιτεχνών και όχι μόνο, αφού σε παρακολουθήσαμε και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 να δίνεις το σήμα έναρξης μ’ ένα αγαπημένο παραδοσιακό τραγούδι. Τα περίμενες τότε όλα αυτά;

“Ήταν στην αρχή ίσως τύχη, αλλά δεν ξέρω. Μακάρι να έχουμε κι άλλα πράγματα στο μέλλον για τα οποία να καμαρώνουμε.”

Ένα πράγμα που δε γνωρίζουμε για την Αρετή;

“Μου αρέσει πολύ ο Μπαχ.”

Τι είναι για σένα η παράδοση;

“Την αγαπώ. Μεράκι & πάθος. Εκεί οφείλεται η μουσική ταυτότητα μου.”

Δύση ή Ανατολή;

“Έχω ακούσει πολλές μουσικές της Ανατολής αλλά και των Βαλκανίων. Πάντα θα γοητεύομαι… νομίζω εκεί ανήκω.”

Δύση κι Ανατολή. Μια πανέμορφη και ταξιδιάρικη συνεργασία με τον Shantel. Πως προέκυψε;

“Πριν περίπου 2 χρόνια μέσω του διαδικτύου ένας συνεργάτης του Shantel επικοινώνησε μαζί μου, τότε θα εμφανιζόταν στο Gazarte και με προσκάλεσε να πάω. Πρωτύτερα μου είχε στείλει μία πρωτόλεια μελωδία, έγραψα στίχους. Έτσι γεννήθηκε  το τραγούδι ”Δύση κι Ανατολή”. Ένα τραγούδι που δημιουργήσαμε μαζί και εγώ για πρώτη φορά έγραψα στίχους κιι έκανα ενορχήστρωση και εκείνος έγραψε τους στίχους στα αγγλικά και πρόσθεσε τους σύγχρονους ήχους του.”

 «Το μόνο ταξίδι της ζωής του», το διήγημα του Γεώργιου Βυζυηνού, παίρνει ρυθμό και αναπαριστάται από τον θίασο του Ηλία Καρελλά. Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτήν την καινούρια δουλειά. Τί θα αποκομίσουν μικροί και μεγάλοι απ’ αυτήν την παράσταση;

“Είναι μια παράσταση ειδικά διασκευασμένη για παιδιά, που μπορεί να κάνει καθέναν να αισθανθεί διάφορα -ακόμα κι εμάς που είμαστε στις πρόβες. Τα παιδιά με κάποιο τρόπο τα βοηθάει να σκέφτονται και να αποκτούν κριτική άποψη για τα πράγματα. Αυτή είναι η εκπαίδευση που δίνει το θέατρο στον κόσμο γενικά. Φιλοδοξούμε αυτό το εγχείρημα να προσφέρει στα παιδιά, αλλά και στους ανθρώπους που τα συνοδεύουν. Γέλιο και συγκίνηση.”

Είναι τόσα πολλά αυτά που θέλω και θέλουμε να μάθουμε για σένα. Πάμε όμως σε μια εξίσου καινούρια δουλειά. Ένας δίσκος χάϊδεμα για τους περισσότερους. Ακούει στο όνομα «Χωρίς αφέντες». Συνεργασία λοιπόν με Βελεσιώτου, Θαλασσινό, Καλημέρη και Λέκκα. Ένας ιδιαίτερος δίσκος που κατάφερε να στοιχειωθεί ανάμεσα σε τρεις πόλεις, τη Θεσσαλονίκη, τη Νέα Υόρκη και την Αθήνα.

“Χαίρομαι γιατί είμαι καλή προξενήτρα (γέλια) και μεταξύ τους οι δυο δημιουργοί βρέθηκαν με αφορμή μία συνέντευξη μου στον Πόλυ Κυριάκου. Είναι καλό να συνεργαζόμαστε με τέτοιους καλλιτέχνες (εννοώ όλους, δημιουργούς, τραγουδιστές). Τη Σοφία τη Νάτσιου τη γνώρισα σε μια συναυλία στη Θεσσαλονίκη, είναι μία δημιουργός πολλά υποσχόμενη και έχει παρόμοιες καταβολές με μένα. Ο Πόλυς Κυριάκου μου έδωσε για πρώτη φορά στίχους πριν ακόμα ενηλικιωθώ και μελοποίησα και ένα τραγούδι. Προς το παρόν καμαρώνω.”

Η σχέση σου με τους δάσκαλούς σου; Γλυκέρια, Ελένη Βιτάλη, Γιώργος Νταλάρας.

“Είναι ο φάρος μου.”

Πιστεύεις πλέον ότι γράφεις το δικό σου παραμύθι; Της δικής σου ξεχωριστής Αρετής;

“Μπα, όχι. Απλά θέλω να κάνω πράγματα για τα οποία να είμαι περήφανη και με λάθη φυσικά.”

Η κληρονομιά μας πατάει σε βαρύ χώμα και έχει κρυμμένους αναρίθμητους θησαυρούς. Πολλοί απ‘ αυτούς δυστυχώς ξεθωριάζουν ή χάνονται. Για ποιο λόγο θεωρείς;

“Είναι περίεργη η σύγχρονη κοινωνία. Πράγματα που δεν έχουν αξία δημιουργούν τις τάσεις και διαμορφώνουν συνειδήσεις. Το τελευταίο διάστημα έχω μπερδευτεί ειλικρινά.”

Τί να περιμένουμε από την Αρετή στο μέλλον;

“Θα ήθελα να φτιάξω ένα δίσκο με μουσική μου ή με το σαντούρι μου, δεν ξέρω ακόμα θα δούμε!”

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.