Η Λία Δεληγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Το μεγάλο πάθος της είναι τα βιβλία,  οι τέχνες και η ανθρωπολογία. Έχει σπουδάσει, Βιβλιοθηκονομία, Κοινωνική Ανθρωπολογία και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία με διπλωματική εργασία βασισμένη στις λεγόμενες «αφρικανικές χάντρες ανταλλαγής». Πλέον ασχολείται με την δημιουργία, πέρα από αγάπη προς τα κοσμήματα και επαγγελματικά 5 χρόνια, χαρίζοντας μας υπέροχα και ιδιαίτερα κομμάτια τέχνης. Όλα τα κοσμήματά της έχουν τίτλους, γιατί έχουν και μια ιστορία να πουν, τα οποία υπογράφονται ως L.I.A (life in art). Κάθε έργο της είναι ένα πολιτισμικό ταξίδι. Ας κάνουμε λοιπόν ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο της L.I.A.

Καωσήρθες Λία μου. Προσωπικά είμαι πολύ γοητευμένη από τη δουλειά σου. Αλλά ας το πιάσουμε από την αρχή, να σε γνωρίσουμε και καλύτερα. Πώς προέκυψε αυτό το πάθος και ειδικότερα η προτίμηση στις αφρικάνικες χάντρες;

Καλησπέρα Γιώτα μου και καλώς σε βρήκα. Από μικρή με γοήτευαν οι άλλοι πολιτισμοί, για το λόγο αυτό αργότερα ασχολήθηκα και με την Ανθρωπολογία. Πριν λίγα χρόνια, σαν να ήταν κρυμμένο κάτι μέσα μου, άρχισα να φτιάχνω σιγά-σιγά κάποια κοσμήματα από υλικά που είχα στο σπίτι. Αργότερα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον τα διακοσμητικά μοτίβα πάνω σε χάντρες. Οι αφρικανικές χάντρες είναι οι κύριοι εκπρόσωποι αυτού του στiλ. Η αφρικανική αισθητική έτσι κι αλλιώς πάντα με ενδιέφερε. Πλέον το ενδιαφέρον αυτό έχει εξελιχθεί σε πάθος αναζήτησης, καλλιτεχνικής αλλά και ιστορικής.

Έφτιαχνες από μικρή κοσμήματα;

Ασχολούμαι όπως σου ανέφερα τα τελευταία χρόνια. Από μικρή μου άρεσε να χαζεύω τα παλαιά κοσμήματα της μαμάς και της γιαγιάς μου. Γενικώς πάντα με έλκυε η διακοσμητική, πάνω σε χώρους αλλά και σε ανθρώπους!

Η σύνδεση ανθρωπολογίας και κοσμηματολογίας; Αλήθεια μου φαίνεται αρκετά ιδιαίτερη και «πλούσια».

Το κόσμημα έχει ιστορία χιλιάδων ετών. Από την Προϊστορία οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν κοχύλια, οστά ζώων αλλά και καρπούς για να κατασκευάσουν αντικείμενα που θα διακοσμούσαν το σώμα τους. Κάθε λαός έχει διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές οι οποίες μπορεί να εκφράζονται μέσα από το κόσμημα. Βέβαια δε λείπουν και οι επιρροές μεταξύ διαφόρων ειδών κουλτούρας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κόσμημα συνδέεται με συμβολισμούς οι οποίοι μπορεί να είναι πολιτισμικά κοινοί, όπως γόητρο, οικονομική ισχύς, πολεμική δύναμη, γονιμότητα, ομορφιά κλπ. Αυτό λοιπόν έχει πολύ ενδιαφέρον ανθρωπολογικά.

Τι σου έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια η δημιουργία κοσμημάτων;

Κυρίως έναν τρόπο καλλιτεχνικής αλλά και προσωπικής έκφρασης και ταυτόχρονα κάθε κόσμημα πιστεύω με ταξιδεύει σε εικόνες που η ίδια έχω δημιουργήσει.

 Η «ιστορία κάθε κοσμήματος» η αλήθεια μου εξάπτει το ενδιαφέρον. Ποια είναι η αγαπημένη σου και γιατί;

Όπως λέει και ένας σπουδαίος σύγχρονος ανθρωπολόγος, ο Arjun Appadurai, τα αντικείμενα, εκτός από τους ανθρώπους, έχουν και αυτά κοινωνικές βιογραφίες, οι οποίες μεταβάλλονται στο χώρο και το χρόνο. Πάρε για παράδειγμα ένα κόσμημα κειμήλιο: μπορεί μία γιαγιά να το είχε κληρονομήσει από τη γιαγιά της στη Σμύρνη και μετά να μεταφέρθηκε εδώ στην Ελλάδα μέσω της κόρης της και μετά κάπου αλλού μέσω της εγγονής της. Το αντικείμενο αυτό, βραχιόλι, περιδέραιο ή κάτι άλλο, ταξιδεύει στο χώρο αλλά και στο χρόνο. Η δικιά μου ιστορία προέρχεται από ένα μικρό μενταγιόν που μου είχε δώσει η μητέρα μου. Απεικονίζει ένα ζωγραφισμένο λουλούδι μέσα σε ένα πλαίσιο από ασήμι με λευκό φόντο. Μου είχε αναφέρει η ίδια ότι θυμόταν τον εαυτό της σε πολύ μικρή ηλικία, σε καρεκλάκι μωρού σχεδόν, να κρατάει αυτό το μενταγιόν και να παίζει μαζί του. Ούτε που θυμόταν πώς βρέθηκε στα χέρια της, κι όμως παρέμεινε σε αυτήν και μετά πέρασε σ᾽εμένα. Όπως καταλαβαίνεις, η ιστορία του κάπου χάνεται, και αυτό είναι συναρπαστικό!

Μίλησέ μας όμως και ενδότερα για τα ιδιαίτερα κοσμήματα που δημιουργείς. Προσωπικά ενημερώθηκα για την ιστορία πίσω από αυτές τις ιδιαίτερες αφρικάνικες πέτρες και δεν μπορώ να σου κρύψω τον θαυμασμό μου.

Οι αφρικανικές χάντρες είναι το πάθος μου για μελέτη και θαυμασμό. Δεν τις χρησιμοποιώ (τουλάχιστον προς το παρόν) στις δημιουργίες μου, γιατί το κόστος τους είναι απαγορευτικό ως πρώτη ύλη, αλλά και προς αυτούς που θα ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν κάτι δικό μου. Στο μέλλον όμως σκοπεύω να δημιουργήσω κάποια κομμάτια με αυτές. Προς το παρόν, ενδιαφέρον παρουσιάζουν κάποιες χάντρες που χρησιμοποιώ και προέρχονται επίσης από την Αφρική, είναι από ανακυκλώσιμα υλικά και μοιάζουν ή μιμούνται θα λέγαμε τις παλαιές. Έχουν υπέροχα χρώματα και σχέδια και παραπέμπουν στο «τότε» των χαντρών ανταλλαγής.

Πολλοί θα πουν… «Τέχνη στην εποχή της κρίσης. Γιατί;» Εσύ τι έχεις να τους πεις ως δημιουργός πρωτίστως αλλά και ως άνθρωπος που αγαπά την τέχνη;

Έχω να πω ότι κατά την προσωπική μου άποψη, χωρίς τέχνη ο κόσμος θα ήταν φτωχότερος σε συναίσθημα και έκφραση. Ο άνθρωπος αρχικά έχει ανάγκη σε οποιεσδήποτε συνθήκες κι αν βρίσκεται να νιώθει όμορφα με τον εαυτό του και να εκφράζεται μέσω της εικόνας του. Η τέχνη, συνδυάζει την έκφραση που όλοι χρειαζόμαστε ως τρόπο να ζούμε, αλλά και την έξοδο από την καθημερινή μαυρίλα που όλοι βιώνουμε.

Πώς εκφράζεσαι μέσα από τα υλικά που χρησιμοποιείς;

Τα υλικά μου θέλω να παραπέμπουν τη σκέψη και τη δημιουργικότητά μου στο «αλλού», το εξωτικό, το μακρινό και στο «τότε», να έχουν δηλαδή και μία αίσθηση του vintage. Το μακρινό και το αλλοτινό πάντοτε με μάγευαν και προσπαθώ μέχρι ενός σημείου να τα μεταφέρω στο «εδώ και τώρα». Χάντρες αφρικανικές, συνδυασμένες με γυάλινες και ημιπολίτιμες, ύφασμα, δέρμα, κομμάτια από παλαιά κοσμήματα. Τον τελευταίο καιρό κάνω κάποια πειράματα στο εργαστήριό μου για να εντάξω και το μέταλλο, αλλά ακόμη είμαι στις αναζητήσεις.

Όπως προανέφερα, κάθε έργο σου είναι ένα πολιτισμικό ταξίδι. βλέποντας και τις φωτογραφίες το κατανοεί ο καθένας. Το ethnic στοιχείο είναι το σήμα κατατεθέν σου ή δουλεύεις και σε άλλο ύφος;

Νομίζω ότι το «αλλού» με εκφράζει σε πρώτο επίπεδο και στη συνέχεια έρχεται ο χρονικός προσδιορισμός, το vintage ή σύγχρονο στοιχείο. Κάθε κόσμημά μου θέλω να παραπέμπει κάπου γεωγραφικά και αν αυτό δε γίνεται, να το υπονοεί τουλάχιστον.

Που μπορεί να βρει κάποιος τα κοσμήματά σου;

Μπορείτε να βρείτε τις δημιουργίες μου είτε στο Facebook πληκτρολογώντας L.I.A (Life In Art), είτε στο Instagram με τον ίδιο τρόπο.
https://www.facebook.com/LiaLifeInArtUniqueCreations/?fref=ts 
https://www.instagram.com/l.i.a_life_in_art_/

Σ᾽ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις! 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.