Οι 15 εσπερινοί του Χατζιδάκι σε αγκαλιάζουν, κάθε 15 όμως, θα σιγοτραγουδά η Μελίνα με την Ελένη παρέα, μέχρι να έρθουν και οι 15 του Σαββόπουλου και να σε τρυγήσουν. Ο Γραμμένος έκανε εδώ και μήνες την αρχή για το ‘16, εσύ είσαι έτοιμος να γράψεις το καλύτερο κουπλέ της χρονιάς σου;

Το σίγουρο είναι ότι όταν το διαβάζετε αυτό το κείμενο, έχει αλλάξει ήδη η χρονιά, εγώ πάλι το σίγουρο είναι ότι το έχω γράψει στις τελευταίες αράδες του 2015.  

Έχουνε γραφτεί και ξαναδιαβαστεί λογής, λογής κείμενα για τον νέο χρόνο. Ίσως και αυτό να αποτελεί ένα από αυτά, ίσως πάλι οι τιράντες του Γραμμένου να βοήθησαν ώστε να ξεχωρίσει κάπως.

Μιλώντας για μια χρονιά που φεύγει για μένα, αλλά έφυγε ήδη για σας, δε θα μπορούσαμε να μην κάνουμε και ένα στοιχειώδη απολογισμό δίνοντας έτσι τις καλύτερες στιγμές και χαρές του 2015.

Σίγουρα ήταν ένας χρόνος που μόνο καλά δεν είχε. Οι λόγοι γνωστοί, δεν χρειάζονται ανασκόπηση. Αλλά ήταν και ένας χρόνος που χάρισε χαμόγελα και άνθισε καρδιές, όσο και αν το ξεχνάμε.

Ένας χρόνος πολύχρωμος και γιορτινός, αφού το Ναι που δεν ψηφίσθηκε στο δημοψήφισμα (ευτυχώς ή δυστυχώς τελικά;), δόθηκε για τον γάμο των ομοφυλοφίλων στις ΗΠΑ.  Ένα δικαίωμα για το οποίο πάλεψαν χιλιάδες άνθρωποι και χαμογέλασαν άλλοι εκατομμύρια.

Ο Λεβέντης μπήκε στη Βουλή. Συγγνώμη, αναγνώστη μου αλλά όσο κι αν βλασφημάς τη φάρα των πολιτικών, η είσοδος του αρκουδέου της καρδιάς μας στο τσαντίρι (πλέον) βουλή δε θα μπορούσε να μην αποτελεί από το πιο γκλαμ και σκληροπυρηνικό μαντάτο της χρονιάς. Έμπαινε προέδρα, έμπαινε και σάρωνε.

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε όλους τους αλληλέγγυους καθώς και την προσφορά που χαρίσανε σε τόσους πρόσφυγες όλο τον χρόνο. Από Κρήτη μέχρι Ιταλία, από Μυτιλήνη μέχρι Γερμανία, από Λέσβο μέχρι και Ισπανία. Από κάθε κομμάτι του πλανήτη, η γραμμή αγάπης και βοήθειας ενώθηκε, με τελικό προορισμό την καρδιά και την ψυχή των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων. Χάσαμε πολλά παιδιά, χάσαμε πολλούς γονείς στην αιματοβαμμένη θάλασσα, αλλά σώσαμε άλλους τόσους.

Στις 12 Δεκεμβρίου χιλιάδες γυναίκες στη Σαουδική Αραβία ψήφισαν για πρώτη φορά. Ένα δικαίωμα όπου για εκατοντάδες χρόνια αποτελεί νόμιμη ελευθερία σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αξιοκρατία και σεβασμός για τη νέα χρόνια, για μια ελεύθερη και ισόνομη ζωή χωρίς τα κακώς κείμενα που την τυλίγουν διχονικά.

Η τιτάνας Aretha Franklin δίνει μια συνταρακτική εμφάνιση, με μια συγκλονιστική εκτέλεση του «You Make Me Feel Like A Natural Woman», κατά τη διάρκεια των  38ων Annual Kennedy Center Honors. Ρίγος, ανατριχίλα και χαρά για αυτή την γυναίκα που μας επιβεβαιώνει στα 73 χρόνια της πως αποτελεί μοναδική στο είδος της.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επίσημα την Κούβα την πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί. «Η εξάλειψη της μετάδοσης ενός ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο θέμα της δημόσιας υγείας», δήλωσε η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ. «Είναι μια μείζονος σημασίας νίκη στον μακρύ αγώνα μας κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων, καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μιας γενιάς χωρίς AIDS».

Κλείνοντας, δε θα σας πω για τον Κρητικό με τα γαλάζια μάτια μήτε για τον Μπογδάνο. Θα σας αφήσω αποχαιρετώντας το 2015 με την πιο όμορφη φωτογραφία. Γιατί η ανθρώπινη ψυχή είναι ευλογία.

 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.