Λίγο πριν τη διεξαγωγή του 2ου Συνεδρίου Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας το Mind the trap συνάντησε τον  Δρ. Κ. Κωνσταντινίδη, ιδρυτή και πρόεδρο του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, της ΕΜΑΣ (Εταιρεία Μελέτης της Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας) και πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου και τον ανέκρινε για αυτά που μας απασχολούν, αλλά ντρεπόμαστε να τα ρωτήσουμε.

Πείτε μας λίγα λόγια για το 2ο συνέδριο ανθρώπινης σεξουαλικότητας. Ποιοι είναι οι στόχοι του;

Στο συνέδριο επιχειρούμε να φέρουμε στο προσκήνιο την ανθρώπινη σεξουαλικότητα μέσα από το πρίσμα της επιστήμης και τον διάλογό της με την τέχνη, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και την ψυχολογία. Τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που απευθύνεται στο ευρύ κοινό θα συμμετέχουν αναλόγως γιατροί, φυσικοί, φιλόσοφοι, ψυχαναλυτές, καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης και δημοσιογράφοι. Όλοι αυτοί θα κληθούν να αναλύσουν και να αναπτύξουν σε βάθος την ανθρώπινη σεξουαλικότητα εντός των πλαισίων της επιστήμης, της βιολογίας και της ιατρικής, αλλά και της φαντασίας, της μυθολογίας και της ιδεολογίας.

Έχουν οι Έλληνες σεξουαλικά προβλήματα ή ως Λατίνοι εραστές τα έχουν λύσει;

Έχουν και μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να τα παραδέχονται και να ζητούν και βοήθεια. Προσοχή! Αυτό αφορά, συνήθως, στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν οργανικά αίτια, όπου η αντιμετώπιση είναι καθαρά ιατρική και ποικίλει ανάλογα με την περίπτωση. Στην περίπτωση των ψυχολογικών λόγων, που είναι και οι συνηθέστεροι, οι άνθρωποι πολλές φορές δε ζητούν βοήθεια ειδικού με αποτέλεσμα να βιώνουν μεγάλα χρονικά διαστήματα σεξουαλικής αδιαφορίας και κατά συνέπεια αποχής που επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις και τη ζωή τους. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κοινωνική, οικονομική και πολιτική κατάσταση συνδέονται άμεσα με την ερωτική διάθεση και έκφραση. Και είμαστε στην Ελλάδα, οπότε...

Περισσότερα προβλήματα στο κρεββάτι έχουν οι άντρες ή οι γυναίκες;

Εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση. Τα προβλήματα του άνδρα στο κρεβάτι, φαίνονται. Όπως όλα στον άνδρα φαίνονται. Ο ερεθισμός /στύση, ο οργασμός. Για τη γυναίκα, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτή είναι η δύναμη και η αδυναμία της. Η πεποίθησή μου είναι ότι οι άνδρες έχουν λιγότερα προβλήματα σεξουαλικής φύσης από τις γυναίκες, αλλά επειδή αυτά είναι καθοριστικά για την πραγμάτωση ή όχι της ερωτικής πράξης διαταράσσονται και παράλληλα χρήζουν λύσης, κάτι που τα τελευταία χρόνια οι άνδρες αναζητούν, απευθυνόμενοι στον ειδικό. Οι γυναίκες, δυστυχώς, υπόδουλες κοινωνικών και ψυχολογικών συνθηκών, δεν μοιράζονται τα σεξουαλικά τους προβλήματα βιώνοντας, πολλές φορές, μία ασεξουαλική και στείρα σεξουαλική ζωή.

Το σεξουαλικό πρόβλημα είναι νόσος ή σύμπτωμα;

Όπου τα αίτια είναι οργανικά, το σεξουαλικό πρόβλημα είναι νόσος. Όπου είναι ψυχολογικά, το σεξουαλικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα. Και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές και ο άνδρας μπορεί και πρέπει να τις αναζητήσει.

Υπάρχει τελικά το σημείο G;

Πρόσφατη έρευνα έρχεται να αμφισβητήσει την ύπαρξη του σημείου G, κάνοντας λόγο για την αδυναμία εύρεσης και τοπικού προσδιορισμού μίας διακριτής ανατομικής οντότητας που λέγεται σημείο G και ευθύνεται για το γυναικείο οργασμό. Οι υπεύθυνοι της έρευνας χαρακτηρίζουν το συμπέρασμα τους όχι «1.000% οριστικό», αφήνοντας ανοικτή μια μικρή δυνατότητα, κάποια στιγμή στο μέλλον, άλλοι επιστήμονες να ανακαλύψουν κάτι που τόσοι ερευνητές απέτυχαν να βρουν ως τώρα. Οι περισσότερες γυναίκες που ρωτήθηκαν μάλλον πιστεύουν ότι υπάρχει πράγματι ένα τέτοιο σημείο, όμως αρκετές από αυτές δήλωσαν ότι δεν μπορούν να το προσδιορίσουν τοπικά. Και, ίσως, να μη μπορούν να το προσδιορίσουν τοπικά γιατί είναι πιθανό εκεί που αποτυγχάνει η επιστήμη… να επιτυγχάνει η ίδια η ζωή!

Η σεξουαλικότητα, μητέρα της ζωής, αλλά και του έρωτα, ίσως έρχεται να επιβεβαιώσει τη ρήση μίας θαρραλέας γυναίκας, της Ιζαμπέλ Αλιέντε η οποία δε δίστασε να μιλήσει ευθέως για αυτό που κινητοποιεί το δικό της γυναικείο ερεθισμό. Τα λόγια, ξεστομίζοντας, πριν από 50 χρόνια: «Για τις γυναίκες το καλύτερο αφροδισιακό είναι τα λόγια. Το σημείο G είναι στα αυτιά. Όποιος ψάχνει πιο κάτω χάνει το χρόνο του». Οι λέξεις ως μέσο έκφρασης και πραγμάτωσης της σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη φύση είναι φτιαγμένη από υλικά που όσο ανάγκη έχουν το λόγο και την επιστημονική περιέργεια, άλλο τόσο έχουν ανάγκη την περιπέτεια και το μύθο των αισθήσεων που πολλές φορές, ίσως και τις περισσότερες, δεν υποτάσσονται στην επιστημονική απόδειξη ή παρατήρηση.

Καταστρέφει ο γάμος το σεξ;

Αναφορικά με τη σεξουαλική ζωή του παντρεμένου ζευγαριού και τη φοβία που έχει δημιουργηθεί ότι αυτή φθείρεται έως και καταστρέφεται και το σεξ πεθαίνει μέσα στους κόλπους του γάμου, αφού η μονογαμία έχει κατά κάποιον τρόπο «εφευρεθεί», η απάντηση είναι κατηγορηματικά: Όχι. Και εδώ ο ψυχολογικός παράγοντας υπερισχύει του βιολογικού.  Μπορεί, λοιπόν, βιολογικά η επιθυμία του άντρα μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή να πέφτει κατά 50%, το ψυχολογικό κομμάτι, όμως, στον άνθρωπο βαραίνει περισσότερο. Ο καλός γάμος δεν σκοτώνει τον έρωτα, αντίθετα. Όταν ένα ζευγάρι έχει αγάπη, το σεξ γίνεται πολύ καλύτερο με τα χρόνια. Σε μια καλή σχέση, με το χρόνο γνωρίζει ο ένας τον άλλο καλύτερα, το ζευγάρι αποκτά τη δική του τεχνική και απολαμβάνει πολύ καλό σεξ.

Είναι αλήθεια πως διαφορετικά κάνουμε σεξ με τον νόμιμο μας σύντροφο και αλλιώς με τον παράνομο;

Καταρχάς το ότι έχουμε ερωμένη ή εραστή είναι από μόνο του μία ένδειξη ότι η συζυγική μας ζωή δεν είναι ιδανική. Οι ίδιοι οι όροι αναφέρονται ευθέως τόσο στο κρυφό του θέματος –παράνομος, ανεπίσημος- όσο και στο ίδιο το σεξ –άτομα που δραστηριοποιούνται έντονα στο σεξουαλικό τομέα-. Το σεξ, λοιπόν, με τον παράνομο δεσμό μας –αφού δεν αναφερομάστε σε περιπτώσεις one night stand και πολλαπλών ερωτικών συντρόφων- φαντάζει ιδανικό! Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Καταρχάς, σίγουρα τεχνικά θα είναι καλό, αφού αυτός θα ήταν και ο πρώτος λόγος που μας ώθησε και στην επανάληψή του, ρισκάροντας να αποκαλυφθούμε. Δεν είναι, όμως, αυτός ο σημαντικότερος λόγος. Συνήθως ο ψυχολογικός παράγοντας είναι που ωραιοποιεί, αναβαθμίζει, ανυψώνει το σεξ με την ερωμένη ή τον εραστή. Στον άνθρωπο που βλέπω μία φορά την εβδομάδα δείχνω τις καλύτερες πλευρές του εαυτού μου και αυτός, προφανώς, κάνει το ίδιο. Μία σχέση απαλλαγμένη από τις, ακόμα και λογικές, γκρίνιες ή τη ρουτίνα της καθημερινότητας, ειδικά μετά από αρκετά χρόνια συμβίωσης, με οικογενειακές υποχρεώσεις, ευθύνες κτλ δρα ευεργετικά έως και απελευθερωτικά για τον άπιστο/η θυμίζοντας του χαρακτηριστικά της σεξουαλικής και ερωτικής ζωής του που έχει απολέσει. Πάντως, να σημειώσουμε εδώ ότι αυτή η σχέση είναι πολύ πιθανόν να μπορεί να λειτουργήσει μόνο εντός του παράνομου μοντέλου. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που η ερωμένη ή ο εραστής χάνει το ενδιαφέρον της όταν ο άλλος  ή η άλλη χωρίσει, γεγονός που αναδεικνύει και άλλα προβλήματα και στους δύο.

Μπορεί τελικά να παραταθεί η σεξουαλική μας ζωή;

Καταρχάς να διευκρινίσουμε κάτι! Το σεξ δεν τελειώνει και δεν πεθαίνει ποτέ! Για να πεθάνει το σεξ σημαίνει ότι ο άνθρωπος έχει σταματήσει να το θέλει. Σε αυτή την περίπτωση έχει σταματήσει να θέλει την ίδια τη ζωή. Δυσκολίες υπάρχουν. Υπάρχουν διακυμάνσεις. Περίοδοι που είμαστε πιο ερωτικοί και περίοδοι που «πέφτουμε». Σίγουρα υπάρχουν αιτίες. Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα οργανικά ή και ψυχολογικά. Συγκρούσεις μέσα στο γάμο. Διαφωνίες και εντάσεις. Τέτοιου τύπου θέματα μπορούν να δημιουργήσουν μία ερωτική αδιαφορία και κατ’ επέκταση και σεξουαλική αδιαφορία. Αυτά, όμως, είναι προβλήματα που λύνονται. Δεν μιλάμε για περίπτωση άνδρα ή γυναίκας που έχουν «ακρωτηριαστεί» και δεν μπορούν να κάνουν σεξ. Η περίοδος του γάμου όπου τα ζευγάρια συχνά χάνουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα λόγω του ότι παγιδεύονται σε ρόλους όπως αυτοί της μητέρας τροφού ή του συζύγου κουβαλητή δεν «σκοτώνουν», οπωσδήποτε το σεξ. Αν το ζευγάρι μιλήσει μεταξύ του ειλικρινά, μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα και να επαναπροσδιορίσει τη σεξουαλική του ζωή. Μία σεξουαλική ζωή η οποία μπορεί να διαρκέσει πολλά πολλά χρόνια κρατώντας το ζευγάρι ικανοποιημένο και άρα ήρεμο και ισορροπημένο.

Πρόσφατα διαβάσαμε πως έγινε η πρώτη μεταμόσχευση πέους. Τι σημαίνει αυτό και τι αλλαγές μπορεί να επιφέρει στην ανθρώπινη ζωή;

Μιλάμε για άνδρες που λόγω κληρονομικότητας ή ατυχημάτων χάνουν το μόνο όργανο που τους δίνει ζωή αλλά και χαρά για την ζωή. Άνδρες ευνούχοι σωματικά και ψυχικά. Η επιτυχής μεταμόσχευση ανδρικού γεννητικού οργάνου αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα. Ένα επίτευγμα που ανοίγει το δρόμο για την ευτυχία μεγάλου αριθμού ανδρών αλλά πιθανότατα και γυναικών που θέλουν να γίνουν άνδρες όπως οι διαφυλικές. Eμείς έχουμε τη χαρά και την τιμή, να παρευρεθεί στο  2ο Μεσογειακό Συνέδριο Σεξουαλικότητας ο καθηγητής Ουρολογίας Andre van der Merwe, που πρόσφατα, πραγματοποίησε, την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση ανδρικού γεννητικού οργάνου, ο οποίος θα παρουσιάσει για πρώτη φορά παγκοσμίως τη μέθοδό του.

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα πολλά θέματα που θα φέρουν στο  προσκήνιο οι εργασίες του 2ου Μεσογειακού Συνεδρίου για την Ανθρώπινη Σεξουαλικότητα & Αναπαραγωγή, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο, Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών (αίθουσα Banquet) στις 3 και 4 Απριλίου 2015. Το συνέδριο με θέμα «Από την ανέπαφη αναπαραγωγή στην ανθρώπινη σεξουαλικότητα» περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες, σε κάθε μια από τις οποίες θα συμμετέχουν αναλόγως γιατροί, φυσικοί, φιλόσοφοι, ψυχαναλυτές, καλλιτέχνες, κριτικοί τέχνης, δημοσιογράφοι. Το συνέδριο είναι ανοικτό στο κοινό.

Φωτογραφία: http://ae.doctoruna.com/

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.