Η μέρα που γεννήθηκε ο καθένας από εμάς είναι μοναδική. Οι περισσότεροι πλέον γνωρίζουν και λεπτομέρειες εκείνου του τρομερού συμβάντος όπως την ακριβή ώρα που αντίκρυσαν τον κόσμο και ίσως και μερικά ευτράπελα για το πώς έφτασε η μαμά στο μαιευτήριο με τον μπαμπά να τρέχει σαν τρελός να προλάβει. Είναι από αυτές τις ιστορίες που στις μαμάδες αρέσει να αφηγούνται και τα παιδιά μαθαίνουν να ακούνε θέλοντας και μη.

Στον δυτικό πολιτισμό, τα γενέθλια ενός προσώπου έχουν μεγάλη σημασία και γιορτάζονται με πάρτι, δώρα και τούρτες, που ξεκινούν με ένα κερί και σιγά σιγά τα κεριά αυξάνονται και αυξάνονται μέχρι που οι γυναίκες να αρχίσουν να λένε ψέματα για την ηλικία τους κρύβοντας μερικά από αυτά στην τσέπη.

Το αστείο είναι πως κάθε χρονιά αφαιρούν και περισσότερα και είναι κάπως σαν να αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση.  Ευτυχώς οι εταιρείες κατασκευής κεριών γενεθλίων έβγαλαν πρόσφατα ένα κερί που αντί για αριθμό έχει ερωτηματικό και σώθηκαν έτσι πολλά σπίτια. Αλίμονο βέβαια σε αυτόν που βλέποντας το ερωτηματικό θα θεωρήσει πως το έβαλαν για να κάνει την παρακινδυνευμένη ερώτηση.

Σε χώρες που οι λαοί τους ασπάζονται τη Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία, όπως στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Ρουμανία και τη Λατινική Αμερική,  οι άνθρωποι δεν γιορτάζουν τόσο τα γενέθλιά τους όσο την ονομαστική τους εορτή. Σύμφωνα με τη θρησκεία μας η εκκλησία μας τιμά τους Αγίους της, με το να εορτάζει την ημέρα κατά την οποία μαρτύρησαν ή την ημέρα κατά την οποία έφυγαν από αυτή τη ζωή. Η ήμερα αυτή ονομάζεται «μνήμη Αγίου» ή «γενέθλιος ήμερα» του Αγίου. Πέρα από αυτό, η ορθόδοξη εκκλησία έχει καθορίσει να εορτάζει τρία μόνον γενέθλια: του Χριστού (25/12), της Παναγίας (8/9) και του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου (24/06).

Άλλοι πάλι πολιτισμοί δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα γενέθλια του κάθε ανθρώπου από τη βρεφική του ηλικία. Μάλιστα υπάρχουν και κάποια γενέθλια που έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα υπόλοιπα. Στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι η μέρα που κλείνει κάποιος τα  16 του χρόνια (sweet sixteen) αποτελεί ημερομηνία ορόσημο και γιορτάζεται ανάλογα. Στη Μεγάλη Βρετανία όποιος φτάσει τα 100 και τα 105 τη μέρα των γενεθλίων του λαμβάνει ευχετήρια κάρτα από τη βασιλική οικογένεια. Επίσης, λαμβάνει κάρτα και για κάθε χρόνο που κλείνει μετά από τα 105!

Πριν μια δεκαετία, η μέρα που γεννηθήκαμε ήταν γνωστή μόνο στην οικογένειά μας και σε κανέναν δυο κολλητούς που ίσως και να το ξεχνούσαν. Οι άντρες ζούσαν 364 μέρες με το άγχος μην ξαναξεχάσουν πάλι τα γενέθλια της κοπέλας τους και πως θα άντεχαν άλλον έναν χρόνο γκρίνιας.  Τα τελευταία χρόνια τα social media κατάφεραν να αλλάξουν και αυτό. Τώρα πια το facebook σου θυμίζει τα γενέθλια των φίλων σου, των γνωστών σου και εκείνων που συναντάς καμιά φορά σε κανένα τσατ.

Έτσι, τα χρονολόγια γεμίζουν με ευχές, φωτογραφίες από τούρτες και ευχαριστήρια post. Οι γυναίκες δεν χρειάζονται πλέον να κρύβουν τα κεράκια στις τσέπες τους… πηγαίνουν στο γνωστό κουτάκι και διαγράφουν τη χρονολογία γέννησης που απερίσκεπτα είχαν σημειώσει την πρώτη φορά που είχαν εγγραφεί. Φυσικά κανείς δεν τολμάει να τις ρωτήσει τα πόσα κλείνουν, γιατί υπάρχει πάντα και ο φόβος του block. Έτσι όλοι αρκούνται σε ένα απλό Χρόνια Πολλά.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.