Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας εδώ και κάποια χρόνια και το κινητό, δη το smartphone, έχει γίνει το κυριότερο εργαλείο επικοινωνίας μας. Sms, μηνύματα από δωρεάν application, ποσταρίσματα στο Facebook, είναι λίγοι μόνο από τους τρόπους που χρησιμοποιούμε καθημερινά για να έρθουμε σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Λίγο όμως ότι είμαστε τεμπέληδες και θέλουμε μασημένη την τροφή, λίγο ότι η ανορθογραφία στις μέρες μας είναι μάστιγα, το πολύ αγαπημένο Τ9 δουλεύει σε υπερωρίες.

Ξεκινάς, λοιπόν, να γράφεις ωραία και καλά έχοντας στο μυαλό σου κάτι συγκεκριμένο που θέλεις να πεις. Πάνω όμως στην απροσεξία και τη βιασύνη να στείλεις απάντηση, οι λέξεις που συμπληρώθηκαν και διορθώθηκαν αυτόματα δεν είναι πολλές φορές αυτές που εσύ επιθυμούσες, δημιουργώντας ένα απολύτως αστείο και ακαταλαβίστικο αποτέλεσμα. Γιατί όλοι έχουμε γράψει έστω και μια φορά στα καπάκια πρόταση με αστεράκι και υποσημείωση «το Τ9 μου μέσα».

Κατ’ αυτό τον τρόπο στο μήνυμα που ήθελες να πεις ότι ταξιδεύεις με το καράβι, η τελευταία λέξη γίνεται κατσαβίδι δίνοντας αν μη τι άλλο μια σουρεαλιστική προοπτική σε πιθανά μέσα μεταφοράς και η ταβέρνα που τρως κοψίδια στα Πατήσια μετατρέπεται σε πατημασιά, με αυτήν τη φορά το μενού να αποκτά αλληγορική διάσταση.

Τα πιο περίεργα και ξεκαρδιστικά αποτελέσματα έρχονται όταν έχεις το συνήθειο να γράφεις και greeklish, αφού όπως είναι φυσικό το λεξικό προσπαθεί να βρει τι είναι αυτό που θα πεις με ότι έχει εγκατεστημένο, όπου το μήνυμα που ετοιμάζεσαι να στείλεις γίνεται κάτι εφάμιλλο του πύργου της Βαβέλ. Ή και το αντίστροφο, αφού προσπαθώντας εχθές να γράψω στα ελληνικά το Mozilla, κατέληξα να λέω κάτι για μάζες και αν έβγαλε κανείς νόημα να έρθει να μου το πει.

Όπως επίσης όταν αποφασίζεις να εντάξεις στην πρότασή σου αργκό ή λέξεις δικής σου εμπνεύσεως. Σε αυτό το σημείο προκαλείς την τύχη σου αν δεν το διπλοτσεκαρείς αυτό που έχεις πληκτρολογήσει, γιατί την ασυνεννοησία την έχεις στο τσεπάκι.

Με τον κορέκτορα ενεργοποιημένο, εκτός, όμως από τα γέλια που αργά ή γρήγορα θα σκάσουν στο χειλάκι σου, δίνεται και απλόχερα η αφορμή άλλων ειδών αποκαλύψεων. Το μωρό παίρνει άνετα τη θέση του μωρέ στην πρόταση, αφήνοντας έτσι τον άλλον να αναρωτιέται αν ήταν ένας ακόμα δαίμονας του τυπογραφείου ή μια προσπάθειά σου να αλλάξεις κατεύθυνση στη συζήτηση.

Όλες βέβαια αυτές οι ακατανόητες συζητήσεις, τις περισσότερες φορές ακολουθούνται από printscreen και αποστολή στην υπόλοιπη παρέα, ενώ υπάρχουν διάφορες σελίδες και γκρουπάκια που φιλοξενούν τα φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ενώ, μάλιστα, έχει κυκλοφορήσει και φωτογραφία με ατάκα, κύριο νόημα της οποίας είναι κάποιος που κατηγορεί την πρώην κοπέλα του και στο τέλος τα ρίχνει στο Τ9.

Όπως και να έχει o κορέκτορας στα κινητά σου λύνει τα χέρια και πολλές φορές σε γλιτώνει από την αμφιβολία αν έχεις συλλαβίσει ή τονίσει σωστά τη λέξη, ενώ λύνει και το πρόβλημα όσων μπερδεύουν ακόμα τα η στο πλυντήριο και το θηλυκό.

Για το λόγο αυτό, αν δεν είσαι καλός στην ορθογραφία σαν τον Μπαμπινιώτη και δεν ξεχωρίζεις τα έψιλον με τα άλφα γιώτα, άστο ανοιχτό το καημένο το Τ9. Έτσι για να έχεις και κάποιον άνετα να κατηγορείς. Ακόμα και αν στην ώρα της Νεοελληνικής γλώσσας, έπαιρνες μονόωρη απουσία.  

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.