Τις τελευταίες δεκαετίες, η τεχνολογία έχει κατακλύσει όλους τους τομείς της ζωής μας ξεκινώντας από τον τρόπο που δουλεύουμε και φτάνοντας μέχρι ακόμη και τον τρόπο που διασκεδάζουμε. Όταν μάλιστα, η συζήτηση έρθει στον τομέα των παιχνιδιών είναι κάτι παραπάνω από προφανές, ότι όλα έχουν γίνει πολύ πιο ζωντανά και ενδιαφέροντα. Όπως τα παιχνίδια δράσης στις διάφορες κονσόλες που κυνηγάς να σκοτώσεις ζόμπι ή εγκληματίες ή όλα εκείνα που προσπαθείς να ταιριάξεις γλυκά και χρώματα στα social media, ή την καινούργια μόδα που κυκλοφορεί και σου ζητά να συνδυάσεις τα αντικείμενα που βρίσκεις μέσα σ’ ένα δωμάτιο για να καταφέρεις στο τέλος να αποδράσεις από αυτό.

Παρ’ όλα αυτά, όσο κι αν όλα αυτά ακούγονται ιδιαίτερα ελκυστικά, δεν υπάρχει απολύτως κανένα high tech παιχνίδι που να μπορεί να συγκριθεί με το γνωστό και πολύ αγαπημένο σταυρόλεξο. Είτε αγοράζεις τα ανάλογα εβδομαδιαία περιοδικά από τα περίπτερα, είτε προτιμάς τους τόμους για να έχεις ποικιλία. Ακόμα κι αν αφού διαβάσεις την εφημερίδα σου, λίγο πριν τη διπλώσεις και την ακουμπήσεις στην άκρη γυρνάς στις τελευταίες σελίδες και προσπαθείς να το λύσεις, τα σταυρόλεξα ήταν, είναι και θα είναι ένας από τους πλέον εποικοδομητικούς αλλά και ευχάριστους τρόπους για να περνάς την ώρα σου.

Πρώτα απ’ όλα βάζεις το μυαλό σου να πάρει πιο γρήγορες στροφές, να σκεφτεί συνώνυμα και αντίθετα, να θυμηθεί ιστορικές μάχες και ημερομηνίες, να ξεσκονίσει γνώσεις γεωγραφίας που πιθανόν άκουσες τελευταία φορά στα σχολικά σου χρόνια. Να μετρήσεις γράμματα, να σκεφτείς συνδυαστικά ώστε η απάντηση που θα γράψεις να είναι το κλειδί που θα δώσει τη λύση όχι μόνο οριζόντια αλλά και κάθετα. Και στο τέλος, παίρνεις πάντα μια μεγάλη ικανοποίηση όταν καταφέρεις να γεμίσεις όλα τα κενά, ή να μαυρίσεις τα σωστά τετράγωνα, ή να βρεις δέκα λέξεις που να αρχίζουν από χρ μέσα σ’ ένα λεπτό της ώρας.

Κι αν είσαι ακόμα στην αρχή και δυσκολεύεσαι να βρεις τις σωστές απαντήσεις, μη σταματήσεις. Ρώτα δεξιά και αριστερά για να σου δώσουν τα φώτα τους όταν κολλήσεις, επειδή όσο κι αν το σταυρόλεξα φαίνεται καθαρά ατομική υπόθεση, πάντα μπορείς να ζητήσεις από κάποιον άλλον την πολύτιμη βοήθειά του. Πάρε το επόμενο τεύχος, ρίξε μια ματιά στις λύσεις και έτσι μετά, όχι μόνο θα έχεις προετοιμαστεί για όταν και αν ξανά συναντήσεις την ίδια ερώτηση, αλλά θα καταφέρεις να μάθεις και κάτι καινούργιο.

Όσο περνάει ο καιρός και εσύ θα προχωράς σε εκείνα για τους δυνατούς λύτες και δε θα μένεις μόνο σε αυτά «για τους νέους φίλους» της δεύτερης σελίδας, θα αρχίσεις να μαθαίνεις όλο και περισσότερα πράγματα, να τα τελειώνεις πιο γρήγορα και να προχωράς στα επόμενα μέχρι που χωρίς να το καταλάβεις θα γίνεις από τους μεγαλύτερους φαν.

Οι ώρες θα περνούν σαν νερό σε μέσα μεταφοράς, ταξίδια και παραλίες, με το στιλό ανάμεσα στα δάχτυλά σου και εσένα προσηλωμένο να λύνεις από άκρη σε άκρη, μέχρι και τα κινηματογραφικά που έχουν κεντρικό άξονα τις τέσσερις φωτογραφίες ηθοποιών που δεν έχεις δει ποτέ ξανά στη ζωή σου. Γιατί τώρα πια, η ενασχόλησή σου με αυτό θα σε ξεκουράζει τόσο, που ακόμα και μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά δε θα διστάσεις λεπτό στον ελεύθερο σου χρόνο να ξεκινήσεις το γιγαντόλεξο ή το κεντρικό δισέλιδο σαλόνι.

Για το λόγο αυτό, την επόμενη φορά που θα αναρωτηθείς πώς να γεμίσεις το κενό μεσημέρι της Κυριακής σου, μην ανοίξεις τον υπολογιστή, ούτε την τηλεόραση, πετάξου μέχρι το περίπτερο, αγόρασε ένα σταυρόλεξο και θα με θυμηθείς. 

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.