«Πλάθω κουλουράκια με το δυό χεράκια», λέει ο στίχος του γνωστού, πολύ αγαπημένου και επίκαιρου, ενόψει Πάσχα, παιδικού τραγουδιού.

Παρόλα αυτά και ενώ η τεχνολογία έχει κατακλύσει σήμερα, τις περισσότερες πτυχές της ζωής μας, χέρια μας έχουν αρχίσει να γίνονται ικανά να φτιάξουν πολλά παραπάνω από γλυκά και εδέσματα.

Μιλάω για όλη αυτήν την τρέχουσα τάση, όπου βίντεο ή ακόμα και ολόκληρες ιστοσελίδες έχουν κάνει την εμφάνιση τους, οι οποίες παρουσιάζουν αναλυτικά βήμα προς βήμα, όλη την διαδικασία για να κάνουμε μόνοι μας σχεδόν το οτιδήποτε.

Ξεκινώντας με μια απλή αναζήτηση στo youtube, βρίσκεις γρήγορα χιλιάδες αποτελέσματα με καταχωρήσεις, από ερασιτέχνες ή ακόμα και επαγγελματίες, που σε βοηθούν και σε καθοδηγούν σε μια γκάμα δημιουργικών δραστηριοτήτων.

Έτσι, βρίσκεσαι μπροστά σε ένα πλήθος επιλγών, από το να μάθεις στο σπίτι σου χορό, να κουρέψεις μόνος σου τα μαλλιά σου, να κάνεις το κατάλληλο μακιγιάζ για κάθε περίσταση, ακόμα και να ράψεις στολή αποκριών για το πάρτι μασκέ που είσαι καλεσμένος.

Πάνω σε αυτή τη λογική εμφανίζεται και σε άλλους πολλούς ιστότοπους, ένα πλήθος αναρτήσεων με ιδέες για το πως να ανανεώσεις το δωμάτιό σου, με πράγματα που θα φτιάξεις μόνος σου ή το πώς ακριβώς θα κατασκευάσεις από το μηδέν ένα ζευγάρι σκουλαρίκια με ασορτί κολιέ.

Και ενώ πολλοί θεωρούν όλο αυτό το κύμα, άλλη μια από τις μόδες της εποχής μας, η όποια έχει και ως αρνητικό αντίκτυπο οι επαγγελματίες του κάθε είδους να χάνουν πιθανούς μελλοντικούς πελάτες, εγώ δεν μπορώ παρά να βλέπω θετικά το όλο εγχείρημα.

Πρώτα απ’ όλα, είναι πολλοί αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μοιράζονται τις γνώσεις τους με όλους εμάς τους υπόλοιπους, ενώ υπάρχουν και οι λίγοι τυχεροί που καταλήγουν να βιοπορίζονται από αυτό το γεγονός.

Από την μεριά αυτών που διδάσκονται, και μόνο το να μπεις στην διαδικασία να φτιάξεις ή να μάθεις να κάνεις κάτι, λειτουργεί αν μη τι άλλο αγχολυτικά.

Θυμάμαι τη φίλη μου την Ελένη να μου λέει το πόσο την ηρεμεί που μαθαίνει πλέξιμο και την βοηθάει να ξεχνιέται από όλα όσα την βασανίζουν εκείνη την στιγμή.

Επίσης είναι ένας ευχάριστος και δημιουργικός τρόπος για να περάσει κάποιος τον ελεύθερο χρόνο του, γεμίζοντας από αυτοπεποίθηση για όλα αυτά που κατάφερε να φτιάξει ολομόναχος και χωρίς προηγούμενη πείρα, ενώ ταυτόχρονα κρατάει το μυαλό και την έμπνευσή του σε εγρήγορση.

Και, γιατί όχι μπορεί όλο αυτό που ξεκινάει ως χόμπι, να βγάλει άγνωστα ταλέντα στην επιφάνεια και να καταλήξει να γίνει μόνιμο επάγγελμα.

Στις δύσκολες μέρες που περνάμε όλοι μας, ιδιαίτερα στον τομέα των οικονομικών, δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε έστω και το ελάχιστο οικονομικό όφελος, που θα μπορούσαμε να αποσπάσουμε από αυτήν μας την ενασχόληση.

Γιατί είναι τελείως διαφορετικό το κόστος μιας τσάντας για την οποία θα χρειαστεί να αγοράσεις μόνο τα υλικά και όχι αυτή καθαυτή έτοιμη από το κατάστημα.

Βέβαια τα όποια αντικείμενα μάθεις να φτιάχνει ο καθένας από εμάς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν άνετα και ως δώρα σε φίλους και γνωστούς.

Και είναι όλα αυτά τα χειροποίητα αντικείμενα τα οποία μου έχουν χαρίσει, που έχουν λίγο παραπάνω συναισθηματική αξία από τα υπόλοιπα.

Όχι μόνο για τη σκέψη και τον μόχθο που έχει φανερά καταβάλλει κάποιος για να τα ολοκληρώσει, αλλά γιατί συνήθως κρύβουν μέσα τους, μια ξεχωριστή προσωπική ιστορία.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.