Ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια είδηση κατά τη μετάδοσή της είναι η αντικειμενικότητα. Παρ’ όλα αυτά, στις μέρες που διανύουμε το αυτονόητο έφτασε να γίνει ζητούμενο. Πόσες φορές έχεις παρατηρήσει να παρακολουθείς ένα γεγονός και αυτό να είναι δοσμένο πλήρως αντικειμενικά;

Σάλτσες και φιοριτούρες έρχονται να στολίσουν και να αλλοιώσουν το καθετί που συμβαίνει, ώστε είναι στιγμές που αυτό που μεταδίδεται είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που πραγματικά συνέβη. Δελτία ειδήσεων σε μαύρα χάλια, στημένα πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες και περιοδικά με κατασκευασμένους πηχυαίους τίτλους.

Οι λόγοι βέβαια όλης αυτής της διαστρέβλωσης ποικίλουν. Πρώτες-πρώτες στη λίστα οι φιλικές σχέσεις των ιδιοκτητών με το υποκείμενο της είδησης. Γιατί είναι τελείως αφελής αυτός που πιστεύει ότι θα δοθεί με πάσα ειλικρίνεια και λεπτομέρεια ένα γεγονός, που εκθέτει ανεπανόρθωτα την φήμη ενός από τους φίλους του καναλάρχη ή των ατόμων που αποτελούν το κύριο διαφημιστικό κορμό της εταιρείας.

Κάτι παρόμοιο γίνεται και ανάλογα με τα κομματικά πιστεύω των ιθυνόντων, εκεί όπου κάθε κίνηση της αντίπαλης πλευράς παίρνει διάστασης μάστιγας, ενώ η οποιαδήποτε πράξη των υποστηρικτών ακόμα και αν οδηγεί σε ολική καταστροφή, έχει πάντα και έναν θετικό αντίκτυπο.

Επίσης ρόλο παίζουν και οι υπάρχουσες πεπαλαιωμένες αντιλήψεις, οι οποίες πολλές φορές έχουν αποτέλεσμα την τελική δημιουργία μιας πιο συντηρητικής μορφής της πραγματικότητας. Μεγάλη σπουδαιότητα έχει φυσικά και το άτομο για το οποίο γίνεται λόγος. Γιατί αν αναφερόμαστε σε ένα από αυτά που φέρνουν υψηλές πωλήσεις και τηλεθέαση στα ουράνια, τότε το πιο πιθανόν είναι πως οτιδήποτε το αφορά, θα τραβηχτεί λιγάκι από τα μαλλιά να επιτευχθεί ο τελικός στόχος.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ύπαρξη του ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου, που ναι μεν βοηθάει στη διατήρηση μιας υποτυπώδους τάξης, από την άλλη όμως ο φόβος των προστίμων κάνει τα πράγματα πιο αποστειρωμένα.

Το σκηνικό αλλάζει προς το καλύτερο, όταν η συζήτηση φτάνει στην ηλεκτρονική δημοσιογραφία, γιατί το ίντερνετ έχει καταλάβει το μεγαλύτερο ποσοστό στη ζωή μας με πολλούς ανθρώπους να το χρησιμοποιούν εξ' ολοκλήρου ως εργαλείο πληροφόρησης, ενώ είναι το μέσο που έχει τον υψηλότερο βαθμό παραγωγής αντικειμενικών ειδήσεων.

Αφού βλέπουμε άτομα νεαρής κυρίως ηλικίας να στελεχώνουν τις διάφορες ιστοσελίδες που κυκλοφορούν και που τώρα ξεκινούν την δημοσιογραφική τους θητεία. Χωρίς να έχουν προλάβει να εγκλιματιστούν στο προηγούμενο σύστημα και έχοντας συνήθως την επιθυμία να αλλάξουν το υπάρχον καθεστώς παραπληροφόρησης.

Η ανωνυμία είναι και αυτή ένα παραπάνω κίνητρο για να ειπωθούν τα πράγματα πιο εύκολα, δίχως να απαλείφεται το γεγονός περιστατικών υπερβολικών και ψευδών ειδήσεων. Eπιπρόσθετα, η δυνατότητα δημιουργίας προσωπικού ιστοχώρου σχεδόν από τον καθένα μας, αποκλείει ευκολότερα την ανάγκη των μεγάλων αφεντικών μαζί με τις υπάρχουσες πελατειακές τους σχέσεις.

Στην παραπάνω κατηγορία εξαιρούνται οι διαδικτυακοί τόποι τηλεοπτικών καναλιών, γιατί όπως είναι λογικό μεταφέρουν απλά διαδικτυακά τα όσα αναφέρουν τηλεοπτικά, αφού τυχόν αντιφάσεις θα καταδείκνυαν αν μη τι άλλο αναξιοπιστία του μέσου.

Για τον λόγο αυτό σε περίπτωση που θέλεις να πληροφορείς για μια είδηση που είναι κοντά στην πραγματικότητα, φρόντισε να περιηγηθείς όσο το δυνατόν σε περισσότερα μέσα, ώστε όχι μόνο να επιλέξεις τα αντικειμενικότερα αυτών αλλά και να διασταυρώσεις την αλήθεια των κυριότερων σημείων, για να καταφέρεις να δημιουργήσεις τελικά την δική σου άποψη επί του όποιου θέματος.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.