Καθόμασταν στο μπαλκόνι με τα πόδια στα κάγκελα και παίρναμε πρωινό. Είχα καιρό να καθίσω στο μπαλκόνι. Είχα καιρό να παρατηρήσω την υπέροχη θέα του στον μικρό κηπάκο.

Η Αριάννα, γύρισε και με κοίταξε.

-Πρέπει έστω και μια φορά στη ζωή σου να ταξιδέψεις μόνη.

-Μα, δεν έχω αρκετά χρήματα για να κάνω ένα ταξίδι μόνη.

-Αυτά είναι δικαιολογίες. Εγώ 15 μέρες ταξιδεύω μόνη και έχω χαλάσει ελάχιστα χρήματα. Αν δε θέλεις να πας σε κάποιο hostel μόνη σου, γιατί δε δοκιμάζεις το couchsurfing;

Δεν είχα ιδέα τι είναι το couchsurfing και πως λειτουργεί. Δεν γνώριζα καν την ύπαρξή του.

Κι όμως υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και αποτελεί πλέον το μεγαλύτερο δίκτυο υπηρεσιών φιλοξενίας με περίπου 1.5 εκατομμύριο μέλη σε 231 χώρες.

Είναι ουσιαστικά μια πλατφόρμα κοινωνικού δικτύου, όπως και το γνωστό σε όλους μας facebook, με μόνη διαφορά ότι τα μέλη του δέχονται και προσφέρουν από και σε άλλα μέλη.

Η εγγραφή στο website είναι δωρεάν και εκεί κάθε χρήστης έχει την δυνατότητα να ανεβάσει φωτογραφικό υλικό και να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για τον εαυτό του και τις υποδομές φιλοξενίας.

Αυτό τον κάνει πιο αξιόπιστο σαν οικοδεσπότη ή φιλοξενούμενο κι έτσι αυξάνει τις πιθανότητες να τον προτιμήσουν για οικοδεσπότη ή για να του προσφέρουν διαμονή.

Το να είσαι μέλος δε σε καθιστά υπόχρεο να φιλοξενήσεις κάποια στιγμή οπωσδήποτε κάποιον. Στο προφίλ σου δηλώνεις αν μπορείς ή όχι, ή αν απλώς ενδιαφέρεσαι να βρεις εσύ κατάλυμα, όταν κάποια στιγμή αποφασίσεις να ταξιδέψεις.

Αυτά είναι λίγο έως πολύ τα διαδικαστικά. Μα τι συμβαίνει όσον αφορά την εμπειρία;

Όσοι δοκίμασαν το couchsurfing, ξαναδοκίμασαν. Πολλοί από αυτούς μάλιστα ασχολήθηκαν περισσότερο, πηγαίνοντας σε κάμπινγκ, συναντήσεις, μουσικές και αθλητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η κοινότητα.

Μα πάνω από όλα ανέπτυξαν σχέσεις, έκαναν φίλους. Δεν είναι ότι πας απλά στο σπίτι κάποιου και σε πετάει σε μια γωνίτσα να κοιμηθείς. Ο οικοδεσπότης συχνά θα σε πάρει να σου κάνει μια μικρή (ή και μεγάλη) ξενάγηση, μπορεί να σου προσφέρει και κάποιο γεύμα, να βγει μαζί σου.

Έτσι κάνοντας βουτιές, ή τρώγοντας και πίνοντας παρέα, οι εμπλεκόμενοι έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν, να μιλήσουν για τις χώρες τους, τις συνήθειές τους, τα ήθη κι έθιμά τους. και παρ’ όλο που ο ένας ταξιδεύει, κι ο άλλος του προσφέρει στέγη, ταξιδεύουν και οι δυο.

Κι ακόμη κι αν δεν βρεις κάποιον couchsurfer στο μέρος που ήθελες εξ αρχής να πας, να είσαι ανοιχτός. Μπορεί να δεις πολλά περισσότερα στο μικρό χωριό που θα σε φιλοξενήσουν, αντί για την μεγάλη πόλη. Να τύχεις πολύ ξεχωριστής και φιλόξενης μεταχείρισης.

Κι αν ακόμη έχεις τους ενδοιασμούς σου και φοβάσαι σε τι άνθρωπο θα πέσεις, εγώ δεν είμαι εδώ για να σου πω να μην φοβάσαι καθόλου. Ούτε ότι δεν έχουν σημειωθεί μερικά (ελαχιστότατα ευτυχώς) κρούσματα, ατόμων που έμειναν πολύ δυσαρεστημένη από κάποια φιλοξενία που έδωσαν ή δέχτηκαν.

Γι’ αυτό να κάνετε σοφές επιλογές, κατόπιν πολύ προσεχτικής έρευνας. Να επιλέγετε πιστοποιημένα μέλη, που έχουν καλές κριτικές από άτομα που τους συνάντησαν στο παρελθόν, κι αν είστε γυναίκες και δεν αισθάνεστε άνετα με εργένηδες, δοκιμάστε να επικοινωνήσετε με άλλες γυναίκες.

Το couchsurfing δίνει μοναδικές ευκαιρίες. Εσύ δε θα τις γνωρίσεις;

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.