Έχουμε ενηλικιωθεί συναισθηματικά άραγε;

«Συναισθηματική ενηλικίωση», μια φράση που άκουσα πρώτη φορά πέρυσι και με έβαλε σε σκέψεις. Δεν ήξερα τι σημαίνει, δεν μπορούσα να καταλάβω τη σημασία της. Με εκνεύριζε σαν όρος και τον προσπερνούσα χωρίς να του δώσω ιδιαίτερη σημασία. Ένα χρόνο μετά με απασχολεί έντονα αν είμαι «συναισθηματικά ενήλικη», είναι ένας βαθύτατος στόχος που έθεσα στον εαυτό μου και δεν ξέρω αν καταφέρω να τον πετύχω.

Το άτομα ενηλικιώνεται στα 18 του χρόνια. Στην ηλικία των 18 γίνεται η μετάβαση από την πολυτάραχη εφηβική ηλικία στην ενήλικη ζωή. Η ενήλικη ζωή συνοδεύεται από ευθύνες, στόχους για το μέλλον, επαγγελματική αποκατάσταση είτε επιλογή των σπουδών. Το άτομο γίνεται αυτόνομο και μπορεί ενδεχομένως να πάρει σοβαρές αποφάσεις για τη μετέπειτα πορεία του στη ζωή. Η ενηλικίωση λοιπόν στα 18 δεν είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη «συναισθηματική ενηλικίωση». Υπάρχουν άνθρωποι που είναι, για παράδειγμα, 39 χρονών και είναι «συναισθηματικά ανώριμοι».

Ένα άτομο για να είναι συναισθηματικά ώριμο πρέπει να έχει πάνω απ όλα αυτεπίγνωση, την ικανότητα δηλαδή να αντιλαμβάνεται και να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του τη στιγμή που δημιουργούνται. Η αυτεπίγνωση είναι απαραίτητη έτσι ώστε το άτομο να μπορεί να διαχειρίζεται με καλύτερο τρόπο τα συναισθήματά του. Αν το άτομο μάθει να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίον αντιδρά, τότε αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις χωρίς πανικό και ξεσπάσματα. Η ζωή είναι γεμάτη από δυσκολίες και εμείς πρέπει να διαθέτουμε τις κατάλληλες βάσεις ώστε να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα της ζωής.

Ο άνθρωπος που είναι συναισθηματικά ώριμος είναι σε θέση να αναγνωρίζει και τα συναισθήματα των άλλων. Μέσα από κάποια μηνύματα αντιλαμβάνεται τι ανάγκες έχουν οι συνομιλητές του, τα συναισθήματά τους. Το προτέρημα που διαθέτουν, τους βοηθάει στη διαχείριση των διαπροσωπικών σχέσεων. Είναι σε θέση να αφουγκράζονται σε καλύτερο βαθμό τις ανάγκες του συντρόφου, φίλου και γενικότερα του ανθρώπου που συνομιλούν. Διαθέτουν χώρο και χρόνο στα πρόσωπα που τους ενδιαφέρουν και διαθέτουν μια ισορροπία και ηρεμία στον τρόπο προσέγγισης τους.

Η συναισθηματική ωριμότητα είναι ένας στόχος που πρέπει να θέσει κάθε άνθρωπος σε αυτή τη Γη. Είναι το κλειδί για να είμαστε ήρεμοι μέσα μας και σε αρμονία με τα πρόσωπα που για τον καθένα μας είναι σημαντικά. Μέσα από τη συναισθηματική ωρίμανση είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες σε κάθε στιγμή της ζωής μας και να προσπαθούμε με κάθε μέσο να τις ικανοποιήσουμε προστατεύοντας και διαφυλάσσοντας τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Είναι ανάγκη λοιπόν να ενηλικιωθούμε συναισθηματικά. Όσο χρόνο και αν μας πάρει, όσο δύσκολο και αν είναι, το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει!

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.