Κατεβαίνοντας νωχελικά στη σελίδα του λογαριασμού μου στο facebook ξεπετάγονται από το πουθενά χορηγούμενες ή απλώς αναδημοσιευμένες σελίδες από site (Θεός να τα κάνει) που είναι «ενημερωτικά». Να μωρέ, εκεί που διαβάζεις τον τίτλο ενός άρθρου του στυλ: «Ο Τραμπ έκανε αυτό ή εκείνο» ή «Τρομοκρατική επίθεση στο τάδε μέρος», να σου και η είδηση με τον εξευτελιστικό τίτλο «ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ: μπλα μπλα μπλα» ή «ΕΚΑΚΤΟ: έχεσε η φοράδα στο αλώνι».

Πωπω! Μιλάμε για την είδηση. Η οποία σαφώς είναι και συγκλονιστική και ανατριχιάζει και είναι και copy paste χωρίς κανένα απολύτως νόημα. Η μάλλον με το μοναδικό νόημα που μπορεί να έχει ένας τέτοιος τίτλος, ο οποίος πολλές φορές καμία σχέση δεν έχει με το περιεχόμενο του άρθρου: τα likes και τα views.

Ναι, το μόνο που ενδιαφέρει αυτά τα site είναι να δει ο πιθανός αναγνώστης τον τίτλο, να «συγκινηθεί», «φοβηθεί», «τρελαθεί» (ανάλογα τι τον προτρέπουν να κάνει) και ή να πατήσει like χωρίς να δει ποτέ το περιεχόμενο και να αναπαραγάγει μια πληροφορία που μόνο αληθής δεν είναι, ή να βρίσει τον εκάστοτε δημιουργό του άρθρου για την αναλήθειά του. Α και ο δημιουργός θα θιχτεί κιόλας! Γιατί του έθιξαν το έργο τέχνης!! Τς τς τς…

Αρνούμαι να δεχτώ ότι αυτή είναι η δημοσιογραφία σήμερα. Ποιος θα γράψει τη μεγαλύτερη χαζομάρα η οποία με τη σειρά της θα έχει και τη μεγαλύτερη απήχηση!

Κάπου έχει χαθεί το νόημα… κάπου, κάποιος παρεξήγησε τον λόγο για τον οποίο γράφουμε ειδήσεις. Δεν μας νοιάζουν τα likes ή τα views ή τα comment από κάτω. Η ενημερωτική δημοσιογραφία σκοπό έχει να ενημερώσει, όπως ακριβώς λέει και το όνομά της. Όχι να διεγείρει αισθήσεις απαραίτητα, ούτε να προτρέψει και να καθοδηγήσει. Σκοπός της είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση. Να πει την αλήθεια, όχι την «αλήθεια» που συμφέρει ή τρομάζει ή συναρπάζει.

Σιχάθηκα τα άρθρα που πεθαίνουν τον οποιονδήποτε, ο οποίος χαίρει άκρας υγείας, αλλά μάλλον δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και λένε «Ας πεθάνω τον τάδε να γελάσουμε λίγο!» Σιχάθηκα τα άρθρα που φέρουν τον τίτλο «ΕΚΤΑΚΤΟ» χωρίς να αναφέρουν τίποτα έκτακτο, αλλά προσπαθούν να κινήσουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Σιχάθηκα τα άρθρα που στην τελική δεν είναι άρθρα!

Ένα σωρό site και άλλοι τόσοι «δημοσιογράφοι» που αρκούνται στα copy paste και στην μετάδοση και αναπαραγωγή ψεύτικων γεγονότων, αντί να τρέχουν να βρουν την είδηση, αυτό που πραγματικά συμβαίνει και να δώσουν ένα σοβαρό λόγο στον αναγνώστη να σοκαριστεί ή να ενθουσιαστεί.

Απλά αναρωτιέμαι, ποια είναι η δημοσιογραφία σήμερα;

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.