Υπήρξε μια εποχή όπου κάθε ζευγάρι που συναντήθηκε σε κάποιο dating site θα έλεγε στους γύρω ότι ουσιαστικά συναντήθηκε «σε ένα μπαρ» ή «μέσω κοινού φίλου». Αυτό συνέβαινε κυρίως για να αποφύγει το στίγμα που συνδέεται με τον ψηφιακό κόσμο του dating. Από τα ρομαντικά γράμματα, τις παιδιάστικες αναπάντητες, τα ασπρόμαυρα sms, το καμάκι στο καφέ της γειτονιάς και το κλασικό αγχωτικό ραντεβού, περάσαμε σε εναλλαγές μεταξύ επεξεργασμένων και –συνήθως – καθόλου ρεαλιστικών εικόνων προφιλ. Η σύγχρονη αγάπη τείνει να ψευτο-προσωποποιείται και να ψηφιοποιείται. Και σαν να μη μας έφταναν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποφασίσαμε να το εξελίξουμε περισσότερο. Η κοινωνία, λοιπόν, κινείται μακριά από εκούσιες προσεγγίσεις σε μπαρ και καφέ - οι οποίες, αν κοιτάξουμε λίγο γύρω μας, εξακολουθούν να συμβαίνουν! Τη θέση τους παίρνουν τα dating apps, που σε γενικές γραμμές είναι ένας αρκετά καλός τρόπος για να διασφαλιστεί κάποια αίσθηση αμοιβαίου, πριν ακολουθήσει συνομιλία.Σήμερα επομένως, η κοινοποίηση μιας φωτογραφίας ή ενός status είναι πιο απλή από την αποστολή ενός κειμένου, την άμεση προσέγγιση και τη χρήση τηλεφώνου. Άρα οι φράσεις «tinder date» και «first date» έχουν γίνει ουσιαστικά συνώνυμα.

Το Tinder έχει 50 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες κάθε μήνα.  Ανάμεσά τους, περίπου 1 εκατομμύριο χρήστες πληρώνουν και δέχονται –από επιλογή– η συνδρομή τους να διαμορφώνεται με βάση την ηλικία τους, μια διάκριση χαρακτηριζόμενη επιεικώς καπιταλιστική. Η κυριαρχία του στην αγορά των apps αντιστοιχεί σε πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολλάρια, ενώ η αυτοκρατορία του είναι ώριμη για αξιοποίηση, αν βέβαια μπορεί να βρεθεί μια καλή στρατηγική και προώθηση. Με τον μέσο χρήστη να ξοδεύει περίπου 90 λεπτά και κάνει log in 11 φορές τη μέρα σε dating apps, η δυνατότητα για έσοδα είναι τεράστια. Με το ποσό του ανταγωνισμού εκεί έξω, μόνο τα πιο δημοφιλή apps μπορούν να ρισκάρουν διεκδικώντας θέση στην κορυφή της οικονομίας. Και για να το κατανοήσετε αυτό, θα σας πούμε το εξής. Συγκρίνοντας τις δύο εκδόσεις Tinder και Tinder Plus (με επιπλέον λειτουργίες επί πληρωμή), θα δούμε ότι πριν από την εισαγωγή της Plus, το Tinder είχε βαθμολογία 4 αστέρων στο App Store, ενώ μετά την έριξε στα 1,5 αστέρια. Αυτού του είδους η βουτιά δεν είναι καταστροφική για δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Tinder, αλλά για μια νεοσύστατη εφαρμογή θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία.

Κάποιοι σήμερα μιλούν για τη “μάστιγα των dating apps”, μια νέα αποκάλυψη. Για ‘μένα αυτοί είναι δύο βαριά αποδιδόμενοι όροι. Κι αν υπάρχει όντως μια αποκαλούμενη αποκάλυψη, πιστεύω πως είναι ωθούμενη από κάτι άλλο. Δεν πιστεύω ότι η τεχνολογία έχει αποσπάσει την προσοχή μας από την πραγματική ανθρώπινη σχέση. Αρνούμαι να πιστεψω πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος μετατράπηκε σε μηχανή για κενό, γρήγορο και άψυχο σεξ. Δεν μπορώ, όμως, να προσποιηθώ ότι το dating στην εποχή των εφαρμογών, δεν έχει αλλάξει. Στο 2017, τα dating apps αποτελούν πλέον old news. Γίνονται όλο και ο πιο συνήθης τρόπος για να ψάξει κάποιος για αγάπη και σεξ. Το θέμα δεν είναι αν θα λειτουργήσουν, αφού προφανώς και λειτουργούν. Το θέμα είναι το πόσο καλά θα λειτουργούν. Βλέποντάς το αλλιώς... το θέμα δεν είναι η λειτουργία τους, αλλά το αποτέλεσμά τους. Είναι αποτελεσματικό και ευχάριστο στη χρήση; Οι άνθρωποι μπορούν να τα χρησιμοποιούν για να πάρουν αυτό που θέλουν; Και φυσικά, με τα αποτελέσματα να διαφέρουν ανάλογα με το τι αναζητά ο καθένας.

Υπάρχουν αυτοί που τάθηκαν κατά της χρήσης των dating apps. Επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις αρνητικές επιπτώσεις του εύκολου on-demand sex. Κι ενώ κανείς δεν αρνείται την ύπαρξή του, ακούω όλο και περισσότερα παράπονα από ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν σχέση ή που επιθυμούν ένα τυχαίο ραντεβού, το οποίο διαπιστώνουν γρήγορα ότι δε λειτουργεί ή ότι είναι πολύ πιο δύσκολο από ό, τι αναμενόταν. Ξαφνικά, ο ευκολότερος τρόπος για να συναντηθούν δυο άνθρωποι αποδεικνύεται ως ένας ρεαλιστικά αβέβαιος τρόπος επαφής. Οι δυνατότητες του app φαίνονται συναρπαστικές στην αρχή. Ωστόσο, η προσπάθεια, η προσοχή, η υπομονή και η επιμονή που απαιτούνται, αφήνουν τους χρήστες απογοητευμένους και εξαντλημένους. Ένας άνθρωπος μπορεί να μας φανεί πιο γοητευτικός όσο περισσότερο αλληλεπιδρούμε με αυτόν και τον γνωρίζουμε. Επιλέγοντας να είσαι στο Tinder, αυτόματα δίνεις σε άλλους την επιλογή να σε κρίνουν μόνο από κάποιες φωτογραφίες σου. Έχεις καθίσει να σκεφτείς, μήπως αυτό είναι που σε αντικειμενοποιεί και εξαλείφει εν τέλει κάθε σου πιθανότητα να δείξεις ποιος πραγματικά είσαι;

Από την άλλη υπάρχουν αυτοί που τάθηκαν υπέρ της χρήσης των dating apps. Ειδικά όταν αυτές οι εφαρμογές ήταν νέες και οι άνθρωποι ενθουσιασμένοι, τις χρησιμοποιούσαν κι ενεργά. Είτε ψάχνεις για σεξ, είτε για κάποιο ραντεβού το Tinder θα γίνει το αγαπημένο σου app! Κάθε πρόσωπο που περνάει φαίνεται σαν μια πραγματική πιθανότητα, παρά σαν μια αφαίρεση. Τα dating apps υπόσχονται να εξοικονομήσoυν χρόνο. Θέτοντάς το και αλλιώς... φτιάχτηκαν για να μη χάνετε το χρόνο σας! Και, ίσως, εν μέρει να ισχύει. Ένα πραγματικό ραντεβού εξακολουθεί να παίρνει λίγο-πολύ το ίδιο χρονικό διάστημα που είχε πάντα. Ενώ το αντίστοιχο app παρέχει ένα ελαφρύ προβάδισμα. Κι εκτός από αυτά, σας παρέχει τη δυνατότητα να βγείτε ραντεβού με μια πληθώρα ανθρώπων που, ίσως, εν τέλει να ψάχνουν κάτι αντίστοιχο με εσάς και, γιατί όχι, να βρείτε ακόμα και τον άνθρωπό σας.

Περνώντας λίγο χρόνο μέσα σε dating apps, είναι πλέον γνωστό και αποδεκτό πως άλλες φορές θα βγεις ραντεβού που θα οδηγήσουν και σε δεύτερα και σε τρίτα. Ενώ άλλες φορές με το ζόρι θα βγάλεις το πρώτο! Κάτι που είναι λογικό να περιμένουμε από υπηρεσίες τυχαίων γνωριμιών. Μερικοί είναι τυχεροί και κάποια στιγμή θα βρουν κάτι ιδανικό. Οι περισσότεροι, ωστόσο, θα έχουν κάποια κακή εμπειρία από το Tinder, η οποία θα δημιουργήσει μια αμφιθυμία. Καταλήγουν, λοιπόν έτσι, να σκέφτονται ότι ή θα σταματήσουν να κάνουν αυτό το πράγμα που τους κάνει δυσαρεστημένους ή θα συνεχίσουν να προσπαθούν με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αποδώσει κάτι κάποια μέρα. Και κάπως έτσι, καταλήγουν να εγκαθιστούν, να απογοητεύονται, να απεγκαθιστούν, να βαριούνται και εν τέλει να εγκαθιστούν ξανά την εφαρμογή! Aνάγκη για επιβεβαίωση; Ανάγκη για σεξ; Ανάγκη για εύρεση της πραγματικής αγάπης; Ό,τι κι αν αναζητά ο καθένας εκεί μέσα, ένα είναι το σίγουρο. Είναι διαφορετικό να προσπαθείς επαρκώς να επιτύχεις κάτι που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, από το να προσπαθείς να επιτύχεις το οτιδήποτε καταβάλοντας την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια. Μέχρι να το κατανοήσουμε αυτό ας πληρώνουμε $9.99 το μήνα για να βρούμε τον έρωτα της ζωής μας. Φαίνεται να είναι φθηνότερο από το να δαπανάμε 90 λεπτά κάθε μέρα σε ένα μπαρ, έτσι κι αλλιώς.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.