Αναμφισβήτητα, στο ιστορικό Παρίσι ξεχωριστή θέση στη ζωή των Παριζιάνων και όχι μόνο κατέχει, ο Πύργος του Άιφελ. Σύντομα όμως πρόκειται να ανεγερθεί ένας ουρανοξύστης ο λεγόμενος Tour Triangle που ως νέο αρχιτεκτόνημα θα στοχεύει να κλέψει λίγη αίγλη από τη δόξα του «Μεταλλικού Πύργου» φτάνοντας σε ύψος 180 μέτρων με 42 ορόφους.

Ωστόσο, η κατασκευή τέτοιου αρχιτεκτονικού εγχειρήματος για τα ελληνικά δεδομένα αποτελεί ένα χρόνιο και αμφιλεγόμενο ζήτημα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως η κατασκευή ουρανοξυστών που τείνουν να προσεγγίσουν το δημιούργημα του «Τριγωνικού Πύργου» θα ήταν μια ηχηρή παρέμβαση στο αστικό τοπίο των μητροπόλεων και κυρίως της Αθήνας.

Αρχικά, αξίζει να τονισθεί πως οι ουρανοξύστες είναι κτίρια με τεράστια δυναμική, μεγάλες δυνατότητες διαμόρφωσης, αξιοποίησης αλλά και εξέλιξης για μελλοντικές χρήσεις, ικανά να διεκδικήσουν μια θέση στο διεθνές αρχιτεκτονικό στερέωμα. Πρόκειται για εμβληματικά κτίσματα που θα προσεγγίσουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον δίνοντας μια σύγχρονη μορφή στην πρωτεύουσα, αποτελώντας έδρες επιχειρηματικών κολοσσών και τονίζοντας το γόητρο τόσο της πρωτεύουσας όσο και της συμπρωτεύουσας. Εξάλλου, ήδη τόσο στο κέντρο του Πειραιά όσο και στης Αθήνας διακρίνονται οι δυο πολυώροφοι πύργοι εξυπηρετώντας χρόνια τώρα τη στέγαση δημόσιων και μη υπηρεσιών.

Κτίρια με ποικιλόμορφο χαρακτήρα τα οποία θα αποτελέσουν μια σημαντική επένδυση ικανή να δημιουργήσει πληθώρα θέσεων εργασίας και να αποδώσουν στους τοπικούς Δήμους μεγάλα έσοδα από τα δικαιώματά τους. Μ’ αυτό τον τρόπο οι πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα μπορούν να προσελκύσουν διεθνείς εκθέσεις και εκδηλώσεις αντίστοιχες με αυτές των μητροπόλεων του Λονδίνου και της Σαγκάης επιφέροντας μεγάλα κέρδη στον ελλαδικό χώρο. Θα είναι ικανά να στεγάσουν εμπορικά καταστήματα, συνεδριακά κέντρα, γραφεία, αίθριο χώρο ανοιχτό για το κοινό, ενώ θα υπάρχουν και ποικίλοι χώροι στάθμευσης όχι μόνο για οχήματα αλλά και για ποδήλατα, προωθώντας το οικολογικό αποτύπωμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ως εγχειρήματα θα μπορούν να αδράξουν την ευκαιρία ανανέωσης κορεσμένων περιοχών των κέντρων των δυο πόλεων, αλλά και να αναβαθμίσουν περιοχές με μεγάλη αλλά κακής ποιότητας δόμηση. Εντούτοις, η χωροθέτησή τους θα πρέπει να γίνει σε επιλεγμένες περιοχές εκτός του ιστορικού κέντρου.

Παράλληλα, μέσω των ουρανοξυστών θα μπορεί να γίνει χρήση εναλλακτικών υλικών κατασκευής όπως μονωτικό γυαλί και όχι οπλισμένο σκυρόδερμα εξ ολοκλήρου. Έτσι θα προωθηθεί και η χρήση της γεωθερμικής ενέργειας στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η ανέγερση ουρανοξυστών στις δυο αυτές μητροπόλεις μπορούν να αποτελέσουν σύμβολα ισχύος και νεωτερισμού που θα προβάλλουν μια νέα σύγχρονη εικόνα της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο και να την επαναφέρουν στο διάλογο της αρχιτεκτονικής κατασκευής.

Εξάλλου, ίσως είναι καιρός να γνωρίσουμε την ανάπτυξη των δυο αυτών πόλεων να «μεγαλώνει» …προς τα σύννεφα.

comments Αν έχεις κάτι να πεις... μίλησε τώρα ή σώπασε για πάντα.